Verdens største kristne netværk for afvænning af homoseksualitet lukker

Exodus International nedlægger sig selvog vil ikke længere bruge den kristne tro til at få homoseksuelle til at skifte seksuel orientering

Organisationen Exodus International har baseret sig på, at det er muligt gennem samtaler og terapi at ændre en homoseksuel orientering ved hjælp af den kristne tro. Men nu indstilles arbejdet (Arkivfoto)
Organisationen Exodus International har baseret sig på, at det er muligt gennem samtaler og terapi at ændre en homoseksuel orientering ved hjælp af den kristne tro. Men nu indstilles arbejdet (Arkivfoto). Foto: BRUNO DOMINGOS Denmark.

Exodus International, verdens ældste og største kristne bevægelse for tro og homoseksualitet, har besluttet at nedlægge sig selv efter 37 år. Organisationen, hvis medlemmer for en stor del består af kristne homoseksuelle, har baseret sig på, at det er muligt gennem samtaler og terapi at ændre en homoseksuel orientering ved hjælp af den kristne tro, men det arbejde indstilles nu. Det meddelte præsidenten for Exodus International, Alan Chambers, i går.

LÆS OGSÅ: Mine homoseksuelle følelser skal ikke udleves

Exodus har været en institution i den konservative kristne verden, men vi er ophørt med at være en levende, åndende organisme. Vi har i nogen tid være spærret inde i et verdenssyn, som hverken var værdigt for vores medmennesker eller evangeliet, sagde Alan Chambers i går i en tale på det, der skulle blive Exodus sidste årsmøde.

Forud for sin tale på årsmødet havde Alan Chambers udsendt en offentlig erklæring, hvor han undskylder for den smerte og de traumer, Exodus International har påført homoseksuelle gennem bevægelsens levetid ved at give dem håb om, at hvis blot de troede stærkt nok, ville deres seksualitet ændre sig. Han erkendte, at han selv har været med til at give falske forhåbninger ved at lade, som om hans egen homoseksualitet var overvundet.

I dag accepterer jeg disse følelser som en del af mit liv, der altid vil være der, og jeg føler en frihed ved at acceptere mig selv, som den jeg er. Som min hustru og familie gør. Som mine venner gør. Og som Gud gør, skriver Chambers i undskyldningen til de amerikanske homoseksuelle og fortsætter:

I skal vide, at jeg er inderlig ked af det. Ked af den smerte og lidelse, som mange af jer har oplevet. Ked af, at nogle af jer har brugt år på at arbejde jer gennem den skam og skyld, I har følt, når det ikke ændrede sig, hvem I følte jer tiltrukket af. Jeg er ked af, at når jeg fejrede, at en person kom til Gud og overgav sin seksualitet til Ham, at jeg så samtidig ufølsomt fejrede afslutningen på mange forhold, som fik hjerter til at briste. Jeg er ked af, at jeg har fremstillet det, som om I og jeres familier er mindre værd end mig og min.

Den største sorg føler Alan Chambers dog over at have medvirket til at give mange homoseksuelle det indtryk, at den religiøse afvisning af deres seksualitet, som de mødte i Exodus International, var Guds afvisning hvor det alene var en konkret gruppe kristnes afvisning.

Exodus International blev stiftet i USA i 1976 og udviklede sig siden til et globalt netværk, Exodus Global Alliance, med bevægelser i 17 lande. Exodus International trak sig ud af det globale netværk i 2004, og det er alene den amerikanske organisation, der lukker. Bestyrelsen for Exodus International har bebudet, at de vil stifte en ny organisation, som retter sig mod en ny generation af homoseksuelle.

Vi anfægter ikke de måder, Gud brugte Exodus til positivt at påvirke tusinder af mennesker, men en ny generation af kristne leder efter forandring, og de ønsker at blive hørt, siger Tony Moore, medlem af bestyrelsen, til amerikanske medier.