Derfor blev soldaterkirkegård genindviet

Den sønderjyske kirkegård i Braine i Nordfrankrig blev genindviet i lørdags

Jens Christian Gjesing (A), der er formand for Den Sønderjyske Fonds Mindelegat, har ansvaret for den sønderjyske kirkegård i Braine i Nordfrankrig, som nu er genindviet.
Jens Christian Gjesing (A), der er formand for Den Sønderjyske Fonds Mindelegat, har ansvaret for den sønderjyske kirkegård i Braine i Nordfrankrig, som nu er genindviet. Foto: Kim A Kiholm.

Undervejs har der været opture og nedture, sagde en taler fra Kulturstyrelsen med en diplomatisk underdrivelse, da han var med til at genindvie den sønderjyske kirkegård i Braine i Nordfrankrig i lørdags. For længe så det ud til, at gennemrenoveringen af kirkegården for 1,5 millioner kroner ikke ville blive til noget.

Pengene var ellers allerede afsat på kulturbudgettet under den borgerlige regering. Men kulturminister Uffe Elbæk (R) trak bevillingerne tilbage for en række planlagte kulturarvsprojekter i udlandet, herunder renoveringen af den sønderjyske kirkegård.

LÆS OGSÅ: Due i den store krig

I Folketinget protesterede Dansk Folkeparti over, at støtten til kirkegården blev fjernet. Og i Sønderjylland arbejdede man tværpolitisk på at rejse pengene alligevel, anført af Haderslevs borgmester, Jens Christian Gjesing (A), der er formand for Den Sønderjyske Fonds Mindelegat, som har ansvaret for kirkegården.

Det endte med et kompromis, hvor Kulturministeriet fandt halvdelen af pengene, mens den lokale erhvervsmand Lauritz Jessen trådte til med 700.000 kroner, så projektet kunne gennemføres alligevel.

Ifølge museumsinspektør Inge Adriansen ved Museum Sønderjylland er den sønderjyske soldaterkirkegård i Braine unik i europæisk perspektiv.

Der findes ikke andre eksempler på, at ligene af faldne soldater fra et nationalt mindretal er blevet opgravet og flyttet til en særlig kirkegård, siger hun.