Prøv Kristeligt Dagblad gratis i 4 uger


Send artiklen Børns kønsroller er igen sat til diskussion til din ven.
Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Børns kønsroller er igen sat til diskussion


Skal det fortsat kun være piger, der kan klæde sig ud som prinsesser i børnehaven? Eller skal der være større frihed til selv at definere sit køn? Arkivfoto.

- Pia Hansen/Scanpix Denmark

Annonce flexblock
flexblock
Forstør Send Print

Pædagoger skal uddannes bedre til at lade drenge og piger udfordre egen kønsidentitet, fremgår det af politisk aftale – i hvert fald ifølge Enhedslisten. Forskere advarer mod kønsneutrale tilstande

Er landets børnehavepædagoger i stand til at rumme drenge, som klæder sig ud med diadem og i kjole? Og hvad med piger, som bygger huler og leger med sværd?

I fredags indgik regeringspartierne, Enhedslisten og Dansk Folkeparti en aftale om rammerne for fremtidens pædagoguddannelse, og i aftaleteksten lyder det, at ”det sikres, at kønsdimensionen indgår i de relevante vidensområder i grundfagligheden”.

Hvad formuleringen dækker over, er der opstået voldsom uenighed om blandt aftalepartierne, men ifølge Rosa Lund, Enhedslistens uddannelses- og familieordfører, betyder passagen, at fremtidens pædagogstuderende skal undervises mere og bedre i børns kønsroller.

LÆS OGSÅ: ”Børn skal have lov til at udfordre deres identitet og kønsroller”

Annonce
”Selvfølgelig er der noget biologisk over vores køn, men det er også en social konstruktion, når vi fra barnsben lærer, at drenge spiller fodbold, og piger leger prinsesser. Det er skidt for børnene, for de skal have lov at være børn og udfordre deres identitet og kønsroller. De skal have frihed til at prøve ting af. Så det her handler ikke om, at drenge ikke må spille fodbold, og piger ikke må være prinsesser, men om at give børnene frihed.”

Den udlægning er Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne lodret uenige i, mens De Radikale bakker op. Rygstøtte får Enhedslisten også delvist fra Jan Kampmann, professor og barndomsforsker ved Roskilde Universitet. For i både pædagoguddannelsen og i den pædagogiske praksis i landets børneinstitutioner er der ”forbløffende lidt” opmærksomhed omkring betydningen af køn, mener han.

”Og når man endelig er opmærksom på køn, bliver det ofte reduceret til stereotyper om, hvordan drenge og piger er. Så der er helt klart behov for en kvalificering af den måde, vi forholder os til køn på.”

LÆS OGSÅ: Systemernes kønstvang bør naturligvis udfordres

Der er dog et men i Jan Kampmanns glæde over det øgede fokus på køn:

”Det er enormt vigtigt, at det ikke betyder, at vi tager inspiration fra de svenske forsøg på at ophæve kønnenes betydning, for det er ikke i overensstemmelse med børnenes egen måde at opfatte køn på. De forskellige køn er en væsentlig del af børnenes identitetssøgen.”

Den svenske reference henviser til sommeren 2011, hvor diskussionen bragede om den såkaldte genus-pædagogik, som særligt børnehaven Egalia i Stockholm blev bannerfører for. Pædagogikken fokuserer på at udviske grænserne for, hvad der er mandligt og kvindeligt, og de kønsbestemte stedord han og hun er erstattet af det kønsneutrale udtryk hen.

Ifølge Niels Egelund, professor og leder af Center for Strategisk Uddannelsesforskning ved Danmarks Pædagogiske Universitet, kan formuleringen i den nye pædagogaftale være et skridt i retning af genus-pædagogikken, hvilket i hans vurdering vil være ”langt ude og kunstigt”.

”Drenge og piger skal selvfølgelig være drenge og piger. Milde moses, hvad er det andet for noget socialkonstruktivistisk pjat. Vi gør ikke børnene nogen tjeneste ved at indføre kønsneutralitet, men hvis aftalen betyder, at pædagogerne skal arbejde drenge- og pigeorienteret, fordi drenge og piger har forskellige behov, så helt fint,” siger han.

Enhedslistens Rosa Lund forsikrer, at genus-pædagogikken ikke er tanken bag formuleringen i aftaleteksten, og barndomsforsker Jan Kampmann advarer da også mod at udviske kønnene, for det strider ganske enkelt mod børnenes natur.

”Men der har været en tendens til, at vi glider tilbage i gamle kønsrolle-stereotyper, og hvis voksne og pædagoger lancerer forventninger til den ’almindelige’ dreng og den ’almindelige’ pige, fastlåser de børnene. Et øget fokus kan forhåbentlig give de kommende pædagoger et bedre fagligt grundlag at arbejde ud fra.”

FACEBOOK: Bliv ven med Kristeligt Dagblad

Andre artikler:


Vil du kommentere artiklen?

Du skal være logget ind for at kunne kommentere artiklen.

 1. Jeg har glemt min adgangskode
Trådet overblik  |  Fladt overblik

Stop de gale kønsneutrale politikere fra Enhedslisten og De Radikale

Ole Brockdorff, publiceret d.26/06 14:24 (for 10 mnd. siden)
Læs artiklen bag debatten her: Børns kønsroller er igen sat til diskussion
”Det er fuldstændig afgørende, at pædagoger er rustet til at snakke med børnene om identitet og kønsroller og forskellige familieformer, så vi på den måde kan være med til at nedbryde nogle fordomme og signalere, at det er et mangfoldigt samfund, vi gerne vil have. Børn skal have lov til at være børn, og der er ingen, der skal bestemme, hvordan man er en rigtig dreng eller pige”, udtalte politikeren Rosa Lund fra Enhedslisten til dagbladet Politiken efter indgåelsen af den nye aftale om en reform af pædagoguddannelsen.

”Ingen skal bestemme, hvordan man er en rigtig dreng eller pige????"

Hermed fortæller den for mig bindegale og afstumpede kommunistiske børnepolitiker Rosa Lund fra Enhedslisten, at en biologisk far til en femårig dreng i fremtiden ikke længere må opdrage sin egen søn til at blive en maskulin heteroseksuel mand, der skal gå målrettet efter èn dag, at søge ægteskab med en kvinde og stifte familie i overensstemmelse med naturens orden, så de sammen kan reproducere nogle dejlige biologiske unger.

Fra nu af skal lille Mikkel og Emma på fem år manipuleres åndeligt i skolen fra dag 1 af pædagoger, der fortæller dem og andre børn, at når de engang bliver voksne er det fuldstændig ligegyldigt om de bliver heteroseksuelle eller homoseksuelle, altså bøsser eller lesbiske eller transseksuelle, for hankøn og hunkøn er fuldstændig ligegyldigt i vores mangfoldige samfund, hvad enten kristendommens eller islams værdier er katalysator for den enkelte families liv.

Det kan simpelthen ikke være rigtigt, at man ved brugen af det repræsentative demokrati kan gennemføre en så dramatisk lovgivning i et oplyst land om, at børnehavepædagoger til 28.000,00 kroner i månedsløn nu skal bedrive daglig indoktrinering af skolebørn på bekostning af naturens orden der siger, at hankøn og hunkøn parrer sig med hinanden ud fra den logiske betragtning, at ethvert nyfødt barn som udgangspunkt i livet fortjener, at få en biologisk far og mor, der hjælper dem gennem hele opvæksten og opdragelsen frem mod myndighedsalderen på 18 år.

Hvem stopper de gale ekstremister fra Enhedslisten og Det Radikale Venstre i dette vanvittige projekt, der udelukkende tjener det ene formål, at sprænge enhver forestilling om den klassiske familie til helvede, så vores etniske danske børn og børnebørn i fremtiden bliver kønsløse flokdyr, der overhovedet ikke har lært noget som helst om kristne eller islamiske eller menneskelige værdier, hvor familien generelt bygger på en biologisk far og mor, ikke to bøsser eller to lesbiske, der ikke kan finde ud af at parre sig efter naturens orden?

Det er ganske enkelt voldtægt af naturens orden og de personlige frihedsrettigheder i et demokrati og folkestyre som Danmark, at staten nu vil gå ind i hverdagen og åndeligt voldtage små uvidende sagesløse børn i institutionerne fra ressourcesvage familier, der lever på statens nåde gennem overførselsindkomster fra statskassen, og hvor for eksempel den enlige far eller mor ikke kan protestere, fordi de ellers bliver truet med tvangsfjernelse af børnene eller andre økonomiske sanktioner.

Her er der en sag for alle ægtepar og enlige fædre samt enlige mødre, kristne som muslimer, der burde få dem til at strømme ud i gaderne med store protester til politikerne om, at staten med sine børnehavepædagoger bare skal holde sig langt væk fra deres små børn i institutionerne, og ikke pille ved deres kønsidentitet eller opelske dem til, at når de bliver store er det fuldstændig ligegyldigt om de bliver heteroseksuelle eller homoseksuelle, udelukkende fordi der sidder nogle afstumpede politikere med et brændende ønske om, at begå voldtægt mod naturens orden ved at eliminere forskellen på mænd og kvinder.

Under alle omstændigheder vil jeg gerne se, hvad der kommer af forskellige modreaktioner fra især de muslimske forældre i landet, når lille Hassan kommer hjem fra institutionen og fortæller sin far og mor, at han i morgen er beordret af børnehavepædagoger til at gå rundt i en kjole på legepladsen og frisere en pige som var han en pige. Eller når lille Aisha fortæller sine muslimske forældre, at pædagogerne iklæder hende drengetøj, så hun kan lege med brandbiler og racerbiler sammen med de andre drenge i institutionen.

Lige netop det muslimske samfund herhjemme foragter grundlæggende homoseksualitet, og de vil under ingen omstændigheder finde sig i, at børnehavepædagoger snakker om kønsidentitet eller seksualitet med deres femårige børn på institutionen. Men bare vent og se. Alle de muslimske børn skal børnehavepædagogerne nok holde sig langt væk fra, når vi taler om påvirkning af kønsidentitet, for her kommer den muslimske far og mor farende hen i institutionen og gennemtæsker dem i religiøs vrede, hvis de begynder at tale kønsneutralitet og sex til deres børn, så allerede her bliver ligheden og retfærdigheden i projektet slået i stykker.

Næh, utroligt nok vil Enhedslistens og Det Radikale Venstres modbydelige kønsneutrale tankegang, hvor man fratager en familiefar retten til at opdrage sin femårige dreng til at blive en maskulin heteroseksuel mand, naturligvis kun omhandle etniske danske afkristnede børn, hvis forældre lader sig koste rundt i manegen af totalt afstumpede venstrefløjspolitikere og børnehavepædagoger samt lobbyister fra Landsforeningen af Bøsser, Lesbiske, Biseksuelle og Transseksuelle, der ønsker at knuse forholdet mand og kvinde som det mest naturlige, selvom hankøn og hunkøn fra naturens side hører sammen.

Lad os èn gang for alle få stoppet de gale kønsneutrale politikere fra Enhedslisten og De Radikale.
Link

Sv. Stop de gale kønsneutrale politikere fra Enhedslisten og De Radikale

Morten, publiceret d.26/06 17:36 (for 10 mnd. siden)
Læs artiklen bag debatten her: Børns kønsroller er igen sat til diskussion
Ole Brockdorff skrev:
”Det er fuldstændig afgørende, at pædagoger er rustet til at snakke med børnene om identitet og...


Vel talt! - Jeg undrer mig over, at der ikke er flere i vort land, der støtter den traditionelle familie. Ja, mange præster stemte på De Radikale ved valget. Hvem skal så holde fanen højt?
Link

Stop de gale kønsneutrale politikere fra Enhedslisten og De Radikale

lizzie, publiceret d.26/06 22:49 (for 10 mnd. siden)
Læs artiklen bag debatten her: Børns kønsroller er igen sat til diskussion
Nu strides 'eksperterne' på ord og betegnelser, men som Ole Brockdorff skriver i sit indlæg så har 'eksperterne' ikke fantasi/mod til at forholde sig til det muslimske segment.

Vi har idag i Danmark, og den vestlige verden, stigende besvær med den muslimske kultur bl.a. i forhold til rettroende muslimers dannelse af parallelsamfund samt udøvelse af social kontrol af især piger og kvinder.

Hvis nu pædagogerne blev klædt ordentligt på til at tale om køn med børnene FØR småpigerne kommer tildækket i skole/institution.
Lad skolekammeraterne spørge Aisha hvorfor hun er viklet ind i upraktisk tøj, så hun ikke kan lege med mere?
I stedet for at lære børnene at diskriminere af skræk for at sige 'noget forkert'!

Der er ingen grund til at 'eksperterne' fedter rundt med deres berøringsangst, når de muslimske forældre meget klart og tydeligt melder ud at SEX er en altafgørende faktor for en rettroende muslim og hans børn. I islam og i koranen (slå det selv op) er der fastlagte regler for seksuel omgang med småpiger, som der gør det nødvendigt at fastholde familiens ære vha. tildækning af de små.
Såkaldte eksperter: Forhold jer til det fra første færd og der vil endeligt komme gang i integrationen af hele det modvillige rettroende segment af muslimer.

Tænk hvilket boost Danmarks økonomi ville få hvis de islamiske kønsregler kunne blive forvist til privatsfæren.
Link

Sv. Stop de gale kønsneutrale politikere fra Enhedslisten og De Radikale

MIS, publiceret d.27/06 01:58 (for 10 mnd. siden)
Læs artiklen bag debatten her: Børns kønsroller er igen sat til diskussion
Ole Brockdorff skrev:
”...opdrage sin egen søn til at blive en maskulin heteroseksuel mand...


Seksuel orientering er ikke noget man opdrager til, eller tager et valg om for den sags skyld. Den slags fastlægges langt tidligere, og har biologiske årsager.

Og den eneste "voldtægt af naturens orden" er når man forsøger at ændre på dette faktum. Det er mig ganske klart at du ikke har den fjerneste ide om hvad koncepter som naturens orden betyder, for så ville du vide at homoseksualitet er helt naturlig og ganske udbredt.Jesus havde 2 fædre, og de kristne mener da han blev ok.
Link

Tænk engang...

Slettet bruger, publiceret d.27/06 15:34 (for 10 mnd. siden)
Læs artiklen bag debatten her: Børns kønsroller er igen sat til diskussion
... hvis en mand hele sin søns liv, har opdraget ham
"til at blive en maskulin heteroseksuel mand"
og så det alligevel viser sig, at hans kommende "svigerdatter" hedder Jørgen - sikke en skuffelse det må være...

Jeg har skimmet lidt rundt i debatindlæggene og jeg har (desværre) ikke empirisk eller anden forskningsmæssig belæg for det, jeg nu skriver, men:

Det er så vigtigt og afgørende, at børn får lov at være børn og lege de lege alle børn leger, og derigennem udforske den verden de lever i, dem selv og deres identitet. Og det er lige så vigtigt og afgørende, at børns forældre er kærlige og forstående og elsker dem ligegyldigt, hvordan børnene viser sig at være som mennesker.

Seksualitet, køn og kønsidentitet hænger ikke sammen! Man skal ikke skue hunden på hårene, jo. Den ellers meget traditionelt maskuline mand eller smukke feminine kvinde kan, uden det kan ses på deres adfærd ellers, godt forelske sig i en af samme køn - eller have det modsatte køns kønsidentitet; altså, føle sig som det andet køn indeni.

(V)I kan ikke tvinge nogen, til at blive heteroseksuelle (eller til andre seksualiteter)! Det kan ikke kureres. Desværre kan det undertrykkes... Det kan undertrykkes i sådan en grad, at sindet kommer til at gøre ondt, fordi man føler sig umådeligt alene og uelsket, når ens forældre mener, at man er forkert. Det kan gøre så ondt, at lysten til livet holder op.

Giv børnene lov til at finde ud af, hvordan de bliver rigtige mænd og kvinder på en måde, der passer dem - og elsk dem. Barbie eller brandbiler gør hverken mænd til mænd eller kvinder til kvinder.

Enig; der er forskel på mænd og kvinder. Det kan vi jo se, høre og mærke. Kønnene (alle køn) er lige, fordi mennesker er lige. Ingen skal være mere end andre eller føle sig mindreværdige, fordi de har et bestemt køn eller en bestemt identitet. Jeg tror ikke på de kønsneutrale institutioner m.v. Det, tror jeg, skaber større forvirring. Men jeg tror på, at lade børn udforske deres biologiske køn og deres modsætninger gennem leg. Om de er drenge eller piger uden på eller inden i eller begge dele - og hvilket køn de passer bedst sammen med.

Jeg kommer fra et hjem, hvor jeg er så umådelig heldig at have fået lov at være den jeg er og afprøve mig selv. Jeg har følt mig elsket og værdsat på grund af den jeg er - ikke på trods. Jeg har aldrig været i tvivl om, at drenge var interessante - og jeg har aldrig været i tvivl om, at det var ok.
Der er MANGE børn i Danmark, som ikke har den samme sikkerhed. Mange, som gennem deres opvækst ikke kan være ærlige, men føler sig ængstelige for at miste mors og fars kærlighed, fordi mor og far har givet udtryk for, at de var forkerte.
Det behøver ikke være sagt: "Du er forkert, min datter, hvis du ikke er heteroseksuel og bliver gift og får 2 børn inden du er 30!" (Hvilket mange heteroseksuelle kvinder i øvrigt også føler sig forkerte af, hvis ikke de har det...)
Det kan være den lille ting, som at skifte kanal, når der diskuteres seksualitet/identitet i TV; at gå uden om kvinden, hvis ansigtstræk antyder, at hun ikke er født kvinde; at give Barbiedukker til pigen, der ønsker sig brandbiler; at købe fodboldstøvler til drengen, der hellere vil gå til dans...

(V)I kan ikke gøre noget for, at vores børn får den ene eller anden kønsidentitet og/eller seksualitet. Det eneste, vi kan, er, at elske dem og støtte dem i deres søgen efter dem selv i en forvirrende verden. Vi skal lære dem at være respektfulde og næstekærlige overfor ethvert menneske de møder. Så er chancen for, at de får respekt og næstekærlighed igen meget, meget stor.

Og så lige til sidst: Familien! Ja, der skal en mand og en kvinde til at skabe et barn - men det giver ikke nødvendigvis en god familie. Biologien kræver kønnenes forskel for artens overlevelse, men det enkelte individ overlever muligvis ikke, hvis ikke det er elsket.
Link

Hvor vil man hen og hvorfor?

Freddie & Gitte, publiceret d.27/06 23:40 (for 10 mnd. siden)
Læs artiklen bag debatten her: Børns kønsroller er igen sat til diskussion
Jeg har, med en vis underen fulgt debatten om kønsneutralitet i Sverige. Jeg har ikke rigtig kunne finde ud af hvad det højere formål har været. Jeg kan ikke lade være med at tænke på min egen barndom og ungdom, hvor det blev moderne med den grænseløse opdragelse. Man havde en vision om, at hvis børnene blev opdraget i en grænseløs struktur, ville de vokse op og blive harmoniske voksne mennesker. Det skete ikke, og jeg synes at det er indlysende hvorfor. Vi lever i et samfund, hvor vi skal eksistere sammen. Det kræver, at vi finder nogle fælles regler/former, som vi bliver enige om at vi skal leve under. Et velfungerende samfund har en struktur, der gør, at det hele fungerer, uden at hver eneste lille ting skal til debat hver gang. Vi har et niveau af fælles moral, der gør at vi kan fungere relativt harmonisk sammen. Så forsøger man at opdrage børnene til at se bort fra alle disse fælles strukturer med en vision om at det nye samfund, som disse børn skal være med til at bygge op, bliver et nyt paradis på jord. Man glemte i processen, at disse børn ville blive voksne i et samfund, som ikke kunne rumme dem, da de ville blive betragtet som utilpassede.
Med den kønsneutrale politik, er man ved at gøre det samme. I hele menneskehedens historie, har civilisationerne være båret videre af familien, her klassisk forstået som mor, far og børn. Man glemmer, at børnene kopiere det de ser. Denne mekanisme er grundlaget for den kulturelle stabilitet, som kendetegner vores samfund. Ved at forsøge, at ændre dette, skaber man nu en kløft mellem forældreautoriteten og den autoritet, som institutionerne repræsenterer. Det bliver automatisk til en loyalitetskonflikt hos barnet. Skal de gøre som mor og far siger, eller som pædagogen. Og spørgsmålet er, Hvor vil man hen og hvorfor. Jeg formoder, at der er tale om en ligestillingsproblematik, hvor man ved at udviske forskellen på dem der vælger at heteroseksuelt liv og dem der vælger et homoseksuelt liv, skaber en situation, hvor der ikke længere er diskrimination. Jeg mener at det er et fejlskud, at gå ud af dette spor. For mig, personligt, må man vælge den livsform man vil. Jeg ser ikke ned på nogen, om de vælger det ene eller det andet. Umiddelbart virker det, i mit hoved, mest naturligt med en mor og en far i stedet for en mor og en mor eller en far og en far. Men kærligheden kan være tilstede alle stederne. I stedet for at bruge en masse energi på at fjerne kønnene og deres betydning, skulle man i stedet bruge en hel masse energi på at alle forstod værdien af respekt for andre. Hvis man som barn er opdraget med respekten for den anden, ville alle de andre forhold automatisk følge efter, da respekten vil være generel og kønsneutral og på denne måde løse de problemstillinger som der måtte ligge til grund for ønsket om et kønsneutralt samfund.
Afslutningsvis. Jeg er far og spejderleder. Jeg har gennem årene fulgt en del børn og se dem vokse fra at være børn og vil at blive unge voksne der tager ansvar i deres eget liv. Jeg har det privilegium faktisk at se dem stifte familier også. Jeg har set piger blive til kvinder og drenge blive til mænd. Jeg har svært ved at se det helt store problem. Jeg har set pigerne gå fra at være de små stille piger til at blive små larmende piger. De stille piger findes givetvis stadig, men ser man sig lidt omkring, vil man opdage, at drengenes/mændenes tid som naturlige patriarker for længst er forbi. Man har i lang tid tale om kvoter i bestyrelser og på lederposter. Dem der stadig taler om dette følger ikke med. Inden for den næste generation, vil der være et flertal af kvinder på de fleste poster. Langt flere kvinder end mænd uddanner sig til at magtens mennesker i fremtiden. Så drop nu det snak om neutralitet og få flyttet fokus over på RESPEKT. Hele vores samfund og for så vidt klodens fremtid hænger på at vi kan finde ud af at respektere hinanden.

Freddie Skov-Hundevad
Link
flexblock
flexblock
flexblock

Job på k.dk I samarbejde med Jobzonen

 1. Christians Sogns Menighedspleje søger Sognemedhjælper

  Kristeligt Dagblad

  Oprettet den: 01-04-2014

 2. Sognepræst

  Sct. Peders Pastorat i Århus Stift

  Oprettet den: 08-04-2014

 3. Børne- og ungemedarbejder

  Værløse Sogn

  Oprettet den: 16-04-2014

 4. Administrationschef til KFUM og KFUK

  KFUM og KFUKs Landskontor

  Oprettet den: 14-04-2014

 5. Vil du arbejde og udvikle sammen med frivillige i KFUM og KFUK?

  KFUM og KFUK

  Oprettet den: 14-04-2014

 6. Sognepræst til Skive sogn

  Skive sogn

  Oprettet den: 24-04-2014

Se flere jobmuligheder
flexblock

Læs hele dagens avis

flexblock
Læs alle artikler her på siden samt i vores e-avis og apps - køb adgang for kun 79,- kroner om ugen
» Læs hele avisen her på siden samt i vores e-avis og apps: Få adgang for kun 79,- pr. uge flexblock

flexblock
container
flexblock
flexblock
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... flexblock

Prøv Kristeligt Dagblad gratis i 4 uger

Prøv os i 4 uger – gratis og uforpligtende

Billede af Kristeligt Dagblads avis
Persondatapolitik og cookies

Alt fra Kristeligt Dagblad

 1. k.dk​
 2. religion.dk​
 3. kristendom.dk​
 4. etik.dk​
 5. pilgrimsvandring.dk​
 6. bogbasen.dk​
 7. hjertedating.dk​
 8. foredragslisten.dk​
 9. mindet.dk​
 10. kirku.dk​
 11. shop.k.dk​
 12. forlag​