Kirkeeksperter: Man kan ikke tidsbegrænse paven, Dalai Lama eller en biskop

Kirkeministeren går galt i byen med sit nye lovforslag om at tidsbegrænse biskoppers ansættelse til 10 år, lyder det fra to professorer i teologi

Folkekirken har brug for små fyrtårne. Derfor er det ærgerligt at tidsbegrænse biskoppers ansættelse til 10 år, mener professor i teologi Niels Henrik Gregersen.
Folkekirken har brug for små fyrtårne. Derfor er det ærgerligt at tidsbegrænse biskoppers ansættelse til 10 år, mener professor i teologi Niels Henrik Gregersen. Foto: Palle Peter Skov Denmark.

I bedste fald er det overflødigt og i værste fald er det skadeligt for folkekirkens åndelige ledelse.

Sådan lyder kommentaren fra to eksperter i folkekirken på et nyt lovforslag fra kirkeminister Manu Sareen (R), hvor han ønsker at tidsbegrænse bispestillinger til maksimalt at vare i 10 år.

Det kan få store konsekvenser for en helt fundamental institution i folkekirken. Hvis man tidsbegrænser bispeembedet, vil man ændre selve billedet af, hvad en biskop er, mener Niels Henrik Gregersen, professor i teologi ved Københavns Universitet.

LÆS OGSÅ: Kirkeminister: Man skal højst kunne være biskop i 10 år

Biskoppen skifter karakter fra at være en gejstlig leder til at være en administrator i stiftet. Biskoppen har den åndelige ledelse af sit stift, og den rolle kan man vanskeligt begrænse til 10 år. Forestil dig at tidsbegrænse Dalai Lama eller en pave. Sådan fungerer det ikke. Biskoppen er en hel person og ikke bare en funktion, siger han.

Niels Henrik Gregersen mener, at forslaget om at tidsbegrænse biskopper er en funktionsgørelse af bispeembedet.

FAKTA: Så lang tid sidder en biskop

Det, synes jeg, er ærgerligt, når folkekirken har brug for små fyrtårne. Derimod er det fint, hvis en biskop selv vælger at gå før tid.

Svend Andersen, professor og dr.theol. ved Aarhus Universitet, kalder forslaget om, at biskopper kun må sidde i 10 år, for fjollet.

10 år er ikke lang tid, når det drejer sig om et virkelig tungt embede. Der skal man have tid til at samle erfaringer og oparbejde rutine. Folkekirken er en mærkelig størrelse, og bispestillingen er ikke et almindeligt lederjob. Her spiller erfaringen en meget stor rolle, siger han.

Svend Andersen undrer sig over, at lovforslaget kommer netop nu.

Det virker som en hovsa-løsning, der ikke tager fat i det egentlige problem, siger han.

I folkekirken bliver der i øjeblikket arbejdet med en ny struktur for, hvordan kirken skal styres. Svend Andersen forklarer, at der i den forbindelse er forslag fremme om at tillægge biskopperne en endnu større rolle.

I så fald kan man ikke sige, at de kun skal sidde 10 år. Det er et overflødigt forslag, der ikke løser nogen problemer. Det vil være langt mere oplagt at se på, hvordan man vælger biskopper. Skal de fortsat være demokratisk valgte, eller bør det være stillinger, man søger, og hvor man bliver bedømt på sine kvalifikationer. At begrænse biskoppers alder virker meget løsrevet fra, hvad der ellers foregår i kirken, siger Svend Andersen.