Messerschmidt: Ny skilsmisselov er et attentat på kernefamilien

Formålet med separationsperioden var at give tid til eftertænksomhed, og derfor er det helt forkert at afskaffe den, mener Morten Messerschmidt, medlem af Europaparlamentet for Dansk Folkeparti

Morten Messerschmidt kalder en ny og nemmere skilsmisseprocedure for et "attentat på kernefamilien". -
Morten Messerschmidt kalder en ny og nemmere skilsmisseprocedure for et "attentat på kernefamilien". -. Foto: Jens Nørgaard LarsenDanmark.

Det er attentat på ægteskabet og kernefamilien at gøre det så enkelt som overhovedet muligt at opløse et ægteskab.

Det mener Morten Messerschmidt, medlem af Europaparlamentet for Dansk Folkeparti. Han reagerer på, at en ny skilsmisselov i dag træder i kraft. Loven indebærer, at separationsperioden på et halvt år afskaffes, så det bliver nemmere og hurtigere at blive skilt.

Det er en meget markant beslutning at fjerne separationsperioden fra den ene dag til den anden. Som minimum burde man have lavet en prøveperiode, hvor man kunne sænke seperationsperioden for at være sikker på udfaldet af disse regelændringer, siger han og fortsætter:

Det her vil føre til, at nogle i en tilstand af affekt eller et raserianfald lige pludselig vil rode sig ud i en skilsmisse, som man måske i virkeligheden kunne have undgået," siger Morten Messerschmidt og kalder det en helt forkert vej at gå, at man kan søge skilsmisse med få klik på internettet uden at skulle gå igennem en længere tankeproces med separation og rådgivning. Uden, ja, eftertænksomhed.

LÆS OGSÅ: Fra i dag af: Drop separationen og bliv skilt billigere

Du mener, at en obligatorisk separationstid automatisk vil udløse færre skilsmisser?

Det mener jeg helt afgjort. Det, vi havde, var langt mere fornuftigt end det, vi har fået nu. Simpelthen fordi man vil få folk, som foretager skilsmisse i raseri uden at have tænkt tingene ordentligt igennem. Alle de eksperter, der kommer til orde, peger på, at folk i en skilsmisse ofte er meget i tvivl og har brug for tid til at tænke tingene ordentligt igennem. Mange fortryder.

DOKUMENTATION: Se ændringer i lov om skilsmisse

Argumentationen for denne lovændring er blandt andet gået på, at staten ikke skal blande sig i, hvornår og hvorfor folk skilles. At det er formynderi. Er der ikke noget om det?

Det er ikke formynderi, at man har en omstændig procedure. Hvis ekstreme forhold gjorde sig gældende, kunne man også før blive skilt uden en separationsperiode. Der var ingen forpligtelse til at opretholde samliv. Men separationen er netop tænkt som en periode til refleksion og overvejelse med henblik på for eksempel børnene, og om hvordan man måske kan finde sammen igen.

Det er både lidt liberalistisk og socialistisk: Den konsekvente betragtning af ægteskabet som en vare, man bare kan tage ned fra hylden og sætte op igen, når man ikke længere har lyst til at købe den. Det, synes jeg, er fundamentalt forkert. Det at indgå et ægteskab er et forpligtende forhold mellem to mennesker, og hvis den forpligtelse udmønter sig i børn, så er det godt, at man ikke bare forhastet kan få det opløst igen. Det er væsentligt for et barn i videst muligt omfang ikke at vokse op uden en far eller en mor. Skilsmisse skal kun foregå i det tilfælde, man overhovedet ikke er i tvivl om, at der ikke er nogen vej frem for det pågældende par.

HISTORIE: Skilsmissens historie

Så det skal være svært at blive skilt?

At indgå et ægteskab er jo en meget stor beslutning, og det at opløse et ægteskab er også en meget stor beslutning. Vi har i forvejen en tendens, hvor mange bliver skilt. Den tendens synes jeg ikke, der er nogen grund til at skynde på. Men det er det, regeringen gør ved at gøre det så nemt at opnå skilsmisse.

Nu er loven jo indført. Hvad vil eller kan du gøre ved det nu?

Jeg bede om en drøftelse af det her på Dansk Folkepartis sommergruppemøde til august. Forhåbentlig vil det blive taget op i folketingsgruppen. Og så vil jeg dykke ned i de udmeldinger fra forskellige eksperter, hvoraf flere peger på, at mange finder sammen igen i løbet af separationsperioden.

LÆS OGSÅ: Ældre danskere bliver skilt som aldrig før