Uligheden må godt vokse

Hvis der samtidig skabes mere lige adgang til uddannelse og job, er det i orden, at uligheden øges, lyder det fra regeringen

Mange socialt udsatte føler ikke, at de har en chance for at få et arbejde, lyder det fra Jann Sjursen, formand for Rådet for Socialt Udsatte, i en kritisk kommentar til regeringens fordelingspolitik. –
Mange socialt udsatte føler ikke, at de har en chance for at få et arbejde, lyder det fra Jann Sjursen, formand for Rådet for Socialt Udsatte, i en kritisk kommentar til regeringens fordelingspolitik. –. Foto: .

Den økonomiske ulighed er vokset under den nuværende regering i konsekvens af de mange reformer. Det erkender økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R), der i dag offentliggør rapporten Fordeling og incitamenter 2013, der ser på fordelingspolitikken.

Reformerne af skat, førtidspension, fleksjob, kontanthjælp og SU samt Vækstplan DK bidrager til større indkomstforskelle. Men det, mener Vestager, er ikke et problem, selvom regeringsgrundlaget ellers lægger vægt på at begrænse uligheden.

Gini-koefficienten er ikke regeringens succeskriterium. Vi har valgt at føre en politik, som handler om, hvad det er for muligheder, mennesker har, frem for at føre en politik om, hvorvidt et statistisk mål arter sig på den ene eller anden måde, siger Margrethe Vestager.

Også statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) understreger, at det er regeringens fokus på at skabe arbejdspladser og vækst, der har gjort, at uligheden målt på den såkaldte gini-koefficient er steget.

Vi har gennem rigtig lang tid arbejdet på at sikre, at vi får flere i arbejde og vækst i Danmark, og vi har været optaget af, at flere får flere muligheder. Og det gør man jo, hvis man får flere arbejdspladser, siger Helle Thorning-Schmidt.

Så er det også rigtigt, at vi har gennemført nogle reformer, som betyder, at man får mere ud af at gå på arbejde. Og det betyder rent teknisk, at gini-koefficienten ændrer sig lidt.

Statsministeren varsler samtidig, at regeringen efter sommerferien vil sætte øget fokus på den negative sociale arv.

LÆS OGSÅ: Svækkede fagforbund rykker ved den danske model

Det, som jeg er mest optaget af, er, at dem, som har allermindst og allerfærrest muligheder, får flere muligheder. Det er derfor, at regeringen efter sommeren vil gå i gang med at stille mere skarpt på, hvordan vi bryder den negative sociale arv, hvordan vi sikrer, at børn fra de dårligste kår får bedre muligheder. På den måde vil vi sikre, at vi får mere lighed, siger Thorning-Schmidt.

Formanden for Rådet for Socialt Udsatte, Jann Sjursen, er helt uenig i synspunktet om, at den økonomiske ulighed godt må vokse lidt, og peger på, at fattigdommen i Danmark er tredoblet de seneste 11 år.

Vestager bagatelliserer, at vi alligevel selv under denne regering fortsat øger uligheden. Det er fint med snakken om, at borgerne selv skal gribe chancen. Men en hel del får aldrig nogen chance. Uanset hvor meget de bokser med deres liv, siger Jann Sjursen, og fortsætter:

Hvis folk har handlemuligheder, så kan incitamenter virke positivt, ellers er det bare teoretisk skrivebordssnak. Og mange socialt udsatte føler sig sat skakmat og føler ikke, at de har en kinamands chance for at få et arbejde.

Den borgerlige tænketank Cepos er derimod vældig fornøjet med meldingerne fra regeringstoppen:

Det er rigtigt positivt, at man har fået et mere afbalanceret forhold til ulighed. Ud fra tilkendegivelserne fra S og R er det nu underordnet, at den matematiske ulighed stiger lidt, når der gennemføres reformer, siger cheføkonom Mads Lundby Hansen.