Markant stigning i dåb af tidligere muslimer

Over hele landet vælger flygtninge med muslimsk baggrund at blive døbt. Især drejer det sig om mennesker fra Iran og Afghanistan

Den iranskfødte kristne præst Massoud Fouroozandeh er leder af frikirken Church of Love.
Den iranskfødte kristne præst Massoud Fouroozandeh er leder af frikirken Church of Love.

Flygtninge med muslimsk baggrund vælger i større omfang end nogensinde at forlade islam for at blive døbt i Danmark. Det fortæller folk inden for kirkens arbejde blandt flygtninge og indvandrere.

En af dem er Massoud Fouroozandeh, migrantpræst i Church Of Love-menigheden i Odense. For nylig døbte han 12 flygtninge i kirkens søstermenighed i Malmø, og det sker med fortsat kortere interval, at han får henvendelser fra konverterede flygtninge, som ønsker at blive døbt, fortæller han.

Ifølge Massoud Fouroozandeh blev 160 flygtninge med muslimsk baggrund døbt i Church Of Love i 2011 og 2012. Til sammenligning lå det samlede antal på 500-600 i de foregående 10 år tilsammen, vurderer han.

Samme oplevelse har Hans Henrik Lund fra paraplyorganisationen Kirkernes Integrations Tjeneste (KIT), som arbejder blandt kristne og muslimske indvandrere.

LÆS OGSÅ: Sarah, Nathan og Aliona - nye ansigter på troen i Danmark

Vi får et stigende antal henvendelser, især fra flygtninge fra Syrien, Afghanistan og Iran, som ønsker at konvertere til kristendom og blive døbt. Det er ikke til at sige, hvor mange det drejer sig om, men vi hører oftere fra kirker i vores netværk, at flygtninge bliver døbt, siger han.

Og at det særligt drejer sig om flygtninge fra Iran, Afghanistan og Syrien, er ikke helt tilfældigt, mener Viggo Mortensen, tidligere professor i teologi med speciale i global kristendom. Han peger på, at flygtningene fra de lande har mødt en meget undertrykkende form for islam, som mange tager afstand fra, når de kommer hertil.

Det er folk, der flygter fra repressive regimer og derfor søger noget andet end islam. Flygtninge fra Bosnien og Kosovo behøver ikke på samme måde at tage så voldsomt afstand, for de er flygtet af materielle grunde. Tidligere flygtede især iranere bogstaveligt talt fra mullaherne, og i Afghanistan er der nu også et langt mere muslimsk styre end tidligere. Det tror jeg er forklaringen, siger han.

Men den køber imam Ahmad R. Aghadadi fra Imam Ali Moské i København ikke. Han spekulerer i stedet i, om årsagen til stigningen i dåb kunne være, at asylsøgere prøver at forbedre deres chancer for at få opholdstilladelse ved at konvertere.

Et gæt kunne være, at konvertering til kristendom kan gavne ens sag, hvis man kommer hertil som flygtning og søger opholdstilladelse. Det ved vi intet om, men det er en mulighed, siger han.