De kristne støtter protesten i Egypten

I modsætning til protesterne i 2011 støtter den koptisk-ortodokse pave nu de egyptiske demonstranter

Kopterne bakkede ikke op om demonstrationerne, der afsatte Hosni Mubarak, men kopterne var repræsenteret til demonstrationerne mod Mursi. Arkivfoto:En mand bærer Koranen og et krucifiks under de seneste dages demonstrationer mod  Mohammed Mursi på Tahrir-plandsen i Kairo. Den 29 Juni 2013.
Kopterne bakkede ikke op om demonstrationerne, der afsatte Hosni Mubarak, men kopterne var repræsenteret til demonstrationerne mod Mursi. Arkivfoto:En mand bærer Koranen og et krucifiks under de seneste dages demonstrationer mod Mohammed Mursi på Tahrir-plandsen i Kairo. Den 29 Juni 2013. . Foto: Matthias Toedt Denmark.

For to år siden var den koptisk-ortodokse pave, Shenouda, ikke begejstret over protesterne mod den daværende præsident, Hosni Mubarak. Den koptisk-ortodokse kirke og præsidenten havde samarbejdet gennem mere end 30 år og paven var usikker på, hvilken fremtid der ventede Egyptens kristne mindretal, hvis Mubarak faldt. Derfor holdt han lav profil og så ikke med milde øjne på, at mange unge koptere omfavnede demonstrationerne lige så aktivt og engageret som deres jævnaldrende muslimske landsmænd.

Siden er Shenouda død, og hans efterfølger, pave Tawa-dros II, har valgt en anden linje i de nuværende aktioner mod den egyptiske præsident, Mohamed Mursi. Tawadros ikke blot støtter protesterne. Han tweeter også sin sympati, så han er sikker på, at de unge koptere ved, hvad han mener.

BILLEDSERIE: Se fotos fra protesterne i Egypten

Det er vidunderligt, som de unge egyptere genvinder deres stjålne revolution på en civiliseret måde med deres idé om oprør og den storslåede ungdoms ofre. Jeg beder for hele Egyptens befolkning, skriver pave Tawadros på Twitter.

Paven hylder også Egyptens tre storheder: folket, hæren og ungdommen.

STORT TEMA: Egypten begynder forfra

Pave Tawadros holdning til oprøret skinnede allerede igennem efter et møde for nogle uger siden med præsident Mursi. Mursi ønskede angiveligt, at Tawadros skulle bede kopterne om at holde sig fra den stort anlagte demonstration den 30. juni, men Tawadros afviste at blande sig.

Jeg kan ikke forhindre kopterne i at deltage i protesterne. Det vedrører deres personlige frihed. Jeg har intet ønske om at involvere kirken i politik, sagde pave Tawadros ifølge den egyptiske avis Al-Ahram.

Mange koptere føler, at deres vilkår er blevet forringet under den nuværende regering, som domineres af Det Muslimske Broderskab. De føler sig diskrimineret af myndighederne, og de er mere udsat for forfølgelse og vold fra yderligtgående muslimske egyptere end tidligere uden at myndighederne griber ind for at beskytte dem. Endelig går den elendige egyptiske økonomi også ud over kopterne, selvom de i vid udstrækning tilhører Egyptens middelklasse. Det er baggrunden for, at mange koptere tilslutter sig protesterne mod præsident Mursi, vurderer Lise Paulsen Galal, lektor ved Roskilde Universitet med speciale i kopterne.

BAGGRUND:Hvad er det muslimske broderskab?

Kopterne gør fælles sag med de mange muslimske egyptere, som kritiserer regeringen og præsident Mursi for at give de radikale islamiske kræfter for stor indflydelse i det egyptiske samfund. Det er en politisk-demokratisk protest, ikke en religiøs protest. Kopterne stiller sig på de liberale politiske strømningers side, fordi man er bekymret for, hvor den nuværende udvikling med stigende religiøse spændinger og manglende retssikkerhed fører hen, siger hun.

Pave Tawadros støtte til demonstraterne fik sent onsdag aften Det Muslimske Broderskabs tv-kanal Misr25 til at omtale paven i så negative vendinger, at mange egyptere bekymret opfatter det som et signal fra broderskabet om, at Tawadros nu frit kan chikaneres.

Ifølge patriarken for Egyptens koptisk-katolske kirke, Ibrahim Isaac Sidrak, har kopterne imidlertid mistet deres frygt for autoriterne og underkaster sig ikke længere blindt.

De opdagede friheden under revolutionen og agter at kæmpe side om side med den øvrige befolkning for et liv, der er værd at leve; et menneskeværdigt liv, siger Ibrahim Isaac Sidrak ifølge det italianske nyhedsbureau ANSA.

SENESTE NYT: Korrespondent Allan Sørensen twitter om det seneste nye fra protesterne i Egypten nedenfor