Psykiatriske patienter får internet-psykologer

Stadig flere psykiatriske patienter får en psykolog, men de mødes ikke på den sædvanlige måde. Konsultationen foregår i stedet på nettet. Det får nærværet til at gå fløjten, mener kritikerne. Sundhedsminister Astrid Krag (S) holder fast i, at det er vejen frem

Trods kritik fortsætter sundhedsministeren sin støtte til en øget digitalisering af psykologkonsultationer. Arkivfoto: mand bruger bærbar computer.
Trods kritik fortsætter sundhedsministeren sin støtte til en øget digitalisering af psykologkonsultationer. Arkivfoto: mand bruger bærbar computer. . Foto: ODD ANDERSEN Denmark.

Psykologen er skiftet ud med en computerskærm, og nærværet er erstattet med en svigtende internetforbindelse.

Sådan er det i hvert fald i flere af de nye psykolog-ordninger, hvor mennesker med depression, skizofreni eller andre psykiske sygdomme sidder i hjemmet foran en computer eller en iPad og bliver behandlet af en psyko-log, der befinder sig et helt andet sted i landet. Som en del af regeringens planer om at få mere sundhed for pengene er telepsykiatri inden for de seneste par år blevet mere udbredt som forsøg rundt i landet, og planen er at udbrede det nationalt. Men behandlingsformen møder nu kritik fra blandt andre Dansk Psykolog Forening.

Det er ikke nok, at man alene kan se hinanden. Sanseindtryk, mimik og stemmeføring kan ikke samles ind fra en computerskærm. Personlig kontakt kræver som udgangspunkt personligt fremmøde, ellers taber vi værdifuld viden, siger Eva Secher Mathiasen, formand for Dansk Psykolog Forening.

Som konsekvens bliver det vanskeligt at tilbyde patienten en god behandling, mener hun:

Derfor oplever patienten ikke altid den effekt, der er ved behandling, som inkluderer personligt fremmøde.

LÆS OGSÅ:Selvbetjening sender flere ud på et sidespor

Jacob Birkler, formand for Det Etiske Råd, er enig i, at telepsykiatri kan have store menneskelige konsekvenser.

Der er store fordele i det, og for mange patienter kan det være et godt supplement. Men vi skal ikke være blinde for de menneskelige konsekvenser, der også er. Vi må bruge telepsykiatri fornuftigt og besinde os og tænke på, hvad det er, vi erstatter og ikke kan erstatte. For når behandling sker på afstand, kan noget værdifuldt gå tabt. Man mister meget let nærværet, skulderklappet og omsorgen, siger han.

Dansk Psykiatrisk Selskab, Landsforeningen SIND og Depressionsforeningen mener alle, at det er en fordel, at flere mennesker kan blive behandlet med telepsykiatri. Men de efterlyser også det fysiske nærvær.

Vi vil til enhver tid foretrække det personlige møde, hvor man har den menneskelige kontakt. Det kan du ikke få ved at sidde derhjemme foran en skærm, siger Depressionsforeningens formand, Bodil Kornbek.

Psykolog Guro Strypet er til dels enig i, at noget værdifuldt kan gå tabt ved tele-psykiatri. Hun arbejder på klinikken OPUS Vest i Herning under Region Midtjylland, hvor unge med skizofreni bliver behandlet af en psykolog, der popper op på de unges iPad på aftalt tid. Ifølge Guro Strypet er det en stor fordel, at vestjyske klienter ikke skal bruge timevis på at komme til behandling, ligesom det er en fordel, at klienter, der har svært ved intensiteten ved at sidde over for et andet menneske, kan få iPad-behandlingen.

Men det kan ikke erstatte alle terapiforløbets samtaler, hvor man sidder over for hinanden. Derfor foregår kun hver anden samtale over nettet. Man sidder med en skærm og ikke et menneske. En rigtig samtale er mere levende, og det er mere nærvær, siger Guro Strypet.

Hun fortæller, at dårlig internetforbindelse ofte får billedet til at fryse eller forsvinde:

Det er meget frustrerende. For så kan vi ikke helt give den behandling, vi ellers kunne give. Men tanken og idéen er god. Og når det virker, er det helt fantastisk.

En undersøgelse fra Center for Netværksplanlægning ved Aalborg Universitet viser også, at internetforbindelsen ofte er for dårlig til konsultationer med levende billeder.

Sundhedsminister Astrid Krag (SF) holder fast i, at it og digitalisering skal bruges til at få mere sundhed for pengene.

Det gælder, uanset om man er fysisk eller psykisk syg, siger Astrid Krag, der tilføjer:

Mennesker med psykiatriske lidelser, som ikke er trygge ved at bruge internettet, skal fortsat kunne møde sundhedspersonale ansigt til ansigt.