Linsesuppe og dadler viger for pizza og chokolade under ramadanen

I Asia Bazar på Nørrebro i København har man over de seneste år mærket en nedgang i salget af de traditionelle retter, der normalt spises under ramadanen. Den yngre generation af muslimer vil gerne faste, men festmåltidet om aftenen består gerne af pizza

Hassan på 35 og hans søn Redha på 10, spiser både dadler og rød linsesuppe i forbindelse med ramadanen. De er her fanget foran de røde linser.
Hassan på 35 og hans søn Redha på 10, spiser både dadler og rød linsesuppe i forbindelse med ramadanen. De er her fanget foran de røde linser. . Foto: Anja Bech Spillemose.

Et overdådigt udvalg af dadler i forskellige prisklasser og indpakninger står tæt ved disken i det arabiske supermarked Asia Bazar på Haraldsgade på Nørrebro i København. Stedet har både posthus og egen slagter, hvor kødet behandles efter muslimske forskrifter.

Indehaver Ahmad Alhashimi sælger typiske dagligvarer såvel som mere specialiserede varer, der retter sig mod kunder fra lande som Tyrkiet, Irak, Afghanistan og Libanon.

Muslimernes fastemåned ramadanen starter i dag, og Ahmad Alhashimi har derfor indkøbt store partier dadler og røde linser. Det er nemlig nogle af de ting, der går igen blandt muslimer, når de den næste måned samles for at spise efter solnedgang.

LÆS OGSÅ: I dag begynder ramadanen: Her er din guide til den muslimske fastemåned

Men salget går sløvt, fordi ramadanen i år falder oven i sommerferien, og mange derfor er ude at rejse. Ahmad Alhashimis eget bud lyder på, at omkring 85 procent af de kunder, der ellers ville købe ind hos ham under ramadanen, er på ferie.

Men det er ikke den eneste faktor, der spiller ind. Ifølge ham, har den yngre generation et andet forhold til traditionerne omkring ramadanen end den ældre generation:

Den yngre generation vil ofte hellere have pizza end de traditionelle hovedretter, og til dessert vil de lige så gerne have chokolade, fremfor de søde sager vi normalt serverer. Min søn beder og fejrer ramadanen, men det har ingen betydning for ham at spise de traditionelle retter. Han føler ikke et tilhørsforhold til Irak, hvor vi kommer fra, men til Danmark, og derfor betyder traditionerne ikke det store for ham, siger han, og understreger, at der da heller ikke er religiøse årsager til at spise særlige retter frem for andre.

LÆS OGSÅ: Khader: Ramadanen bør moderniseres

Olla på 37 og hendes datter Raniem på 15 er sammen ude at handle ind i Asian Bazar. De kan godt genkende Ahmad Alhashimis beskrivelse af den yngre generation.

Jeg kan sagtens finde på at spise en shawarma eller tage på restaurant med mine venner i stedet for at spise med min familie derhjemme, fortæller Ranien.

Det har hendes mor ikke noget problem med, men hun kunne dog aldrig selv finde på at spise en shawarma i forbindelse med ramadanen.

Derhjemme tilbereder Olla de typiske traditionelle måltider, som består af dadler, suppe, salater, kød og kishata - en klassisk dessert bestående af mel, sukker, mælk og nødder. Ifølge libanesisk tradition drikker de også nogle særlige søde drikke kaldet Jalap og Tamar Hendi. Det plejer de at have i Asia Bazar, men for tiden er det udsolgt.

Olla og Ranien skal dog snart på ferie i Libanon, så der købes ikke stort ind.

LÆS OGSÅ: Faste findes i alle religioner

Hassan på 35 og hans søn Redha på 10 er også ude for at handle i Asia Bazar. De står og hænger lidt hen over en stor palle med poser af røde linser, mens de snakker med nogle af de andre kunder. Både dadler og rød linsesuppe er på menuen hjemme hos dem, men ifølge den irakiske tradition drikker de en hjemmelavet kærnemælk til maden. De kan dog også sagtens drikke cola og juice.

Da Redha bliver spurgt, om han godt kan lide den traditionelle mad, griner faren, og svarer på sønnens vegne:

Han kan i hvert fald blive nødt til at spise det samme som os andre lidt endnu.

Ramadanen løber i år fra den 9. juli til den 7. august. I løbet af denne måned må muslimer ikke spise, drikke eller have kønslig omgang imellem solopgang og solnedgang. Den 8. august afsluttes ramadanen med festen Eid al-Fitr.

Foto: Anja Bech Spillemose
Foto: Anja Bech Spillemose
Foto: Anja Bech Spillemose
Foto: Anja Bech Spillemose
Foto: Anja Bech Spillemose