Mange dommere kunne passe arbejdet langt op i halvfjerdserne

Dommerforenings standpunkt omkring dommeres arbejdsdygtige alder er forfejlet, mener dagens debattør

Dommere kan blive længere på arbejdsmarkedet, mener dagens debattør. Arkivfoto: Dommer hånd med hammer.
Dommere kan blive længere på arbejdsmarkedet, mener dagens debattør. Arkivfoto: Dommer hånd med hammer. Foto: KEYSTONE SCHULZ.

I et debatindlæg i Kristeligt Dagblad den 19. juli gør Dommerforeningens formand, landsdommer Mikael Sjöberg, angiveligt rede for Dommerforeningens (læs: bestyrelsens) standpunkt for, om vi skal have dommere over 70 år. Det skal vi ifølge formanden ikke.

Det kan man have flere meninger om, men baggrunden for mit indlæg er begrundelsen for foreningens standpunkt, som ifølge formanden er, at dommerne faktisk er godt slidte, når de nærmer sig 70 år. Hovedparten holder op omkring 66-årsalderen, og de færreste fortsætter til de 70 år (...). Samfundet er ikke tjent med, at dommere ikke lever fuldt op til de krav, man kan stille til en så ansvarsfuld stilling, og risikoen for, at en dommer ikke er fuldt habil, stiger med alderen.

Med andre ord sagt på almindeligt dansk: Dommere fra 65 år og opefter er efter Dommerforeningens opfattelse ofte slidt op, udtjente eller halvsenile og kan ikke leve op til de krav, der stilles til dem i deres arbejde ...

LÆS OGSÅ:Gamle mennesker er et uundværligt folkefærd

Jeg er lodret uenig i denne opfattelse.

Historien viser ganske vist, at der faktisk findes dommere, som ikke har kunnet leve op til deres jobs store krav, men det har kun i ganske få tilfælde skyldtes alderdomssvækkelse, demens eller lignende. Der er relativt langt flere (selvom det talmæssigt heldigvis er få) eksempler på afsked som følge af sløseri, strafbare forhold og manglende arbejdsevne, uden at det skyldes vedkommendes alder.

At lade en aldersgrænse på 70 år automatisk være afgørende for, om man alene af denne grund skal skille sig af med vedkommende, er efter min mening helt ude i skoven. Der findes masser af ældre og meget erfarne dommere, ikke mindst i vores Højesteret, som passer deres job fremragende op mod den nuværende pensionsalder på 70 år, og som sikkert kunne passe deres job glimrende langt op i halvfjerdserne for ikke at sige firserne.

Det er imidlertid ikke mit ærinde her at advokere for en højere pensionsalder. Det kunne man sagtens gøre den nuværende pensionsalder blev jo indført for mange år siden, hvor den gennemsnitlige levealder var langt lavere end nu.

Mit budskab her er alene, at jeg finder det dybt besynderligt, for ikke at sige utidigt, at Dommerforeningen åbenbart er af den opfattelse, at foreningens ældre medlemmer ikke med sikkerhed kan yde et ordentligt stykke arbejde.

Trist ...

Torben Goldin, præsident ved Retten på Frederiksberg, Howitzvej 32, Frederiksberg