Dansk tillid til EU er i top

Danskerne er de mest optimistiske omkring EUs fremtid, viser meningsmåling

Danmark viser den klart mest positive holdning til EU, som noget EU-land kan diske op med.
Danmark viser den klart mest positive holdning til EU, som noget EU-land kan diske op med. Foto: Bryan Reinhart.

Det kan være svært at finde nogen, der har pæne ord at sige om EU i den danske debat, midt i diskussioner om velfærdsstatsudhulinger og indvandring fra øst.

Alligevel er det til Danmark, eurokraterne i Bruxelles skal se, hvis de vil føle sig bedre tilpas. Tre ud af fire danskere tror nemlig på en positiv fremtid for EU. Det viser tal fra den seneste udgave af det såkaldte Eurobarometer, som EUs statistikkontor Eurostat udgiver to gange om året. Eurobarometret tager pulsen på de 508 millioner EU-borgeres syn på både unionens og deres egne rigers tilstand, og det afslører en betydelig forskel mellem nord og syd.

LÆS OGSÅ:
EUs indsats for unge vejet og fundet for let

Danmark viser den klart mest positive holdning, noget EU-land kan diske op med, og ligger lysår fra følelsen i lande som Cypern, Portugal og Grækenland, hvor ikke engang en tredjedel af befolkningen kan mønstre entusiasme for projektets fremtid. Mange års sparekurs og krisestemning har for alvor tæret på optimismen sydpå. Hvor 60 procent af danskerne igen det højeste tal i EU tror på, at unionen er forbi det værste, hvad gælder arbejdsløshed, gælder dette kun 14 procent af cyprioterne og 19 procent af portugiserne.

Selvom Danmark hører til de mindste medlemslande, smitter det ikke af på oplevelsen af at blive taget alvorligt i Bruxelles. Danskerne er det folk i unionen, som i højest grad føler, at deres stemme tæller i EU. Hele 56 procent føler sig lyttet til. Til sammenligning er er det kun ni procent af cyprioterne og 11 procent af grækerne, der har det på samme måde, efter at have stiftet bekendtskab med kravene, der er vedhæftet EUs hjælpepakker.

Danskernes tiltro til EU vokser dog ikke ind i himlen. Det er kun lige over halvdelen af danskerne, der rent faktisk stoler på EU. Det placerer os stadig i top tre blandt EU-landene, og der er færre, der stoler på Helle Thorning-Schmidts (S) regering. Men det er stadig ikke nogen større tillidserklæring til projekt Europa.

Hertil kommer, at 51 procent af danskerne svarer, at unionen bevæger sig i den forkerte retning, hvilket igen måske hænger sammen med, at kun en tredjedel af danskerne har fidus til den økonomiske og monetære union, som EU har på tegnebrættet lige nu. Det er også danskerne, der har allermindst appetit på, at EU skal udvikle sig mere føderalt.

Overordnet vurderer et flertal af danskerne, at det giver mening at blive i EU. Kun hver femte dansker mener, at Danmark ville stå bedre rustet til at møde fremtiden, hvis vi stod uden for EU.