Kattene kommer og går i Bylderup Bov

Familien Juhl Andersen, der bor på et økologisk landbrug mellem Tinglev og Tønder, har et usentimentalt forhold til deres hund og mange katte

Den sorte hund i forgrunden hedder Lucky. ”Men man kan i princippet kalde den, hvad man vil, for den lystrer kun, hvis du har mad i hånden,” siger Ib Andersen. Her med døtrene Agnete til venstre med katten Killing og ved siden af Anna Katrine med hesten Darling. Bag dem kigger hesten Domino med. –
Den sorte hund i forgrunden hedder Lucky. ”Men man kan i princippet kalde den, hvad man vil, for den lystrer kun, hvis du har mad i hånden,” siger Ib Andersen. Her med døtrene Agnete til venstre med katten Killing og ved siden af Anna Katrine med hesten Darling. Bag dem kigger hesten Domino med. –. Foto: Palle Peter Skov.

En velkomstdelegation bestående af den sorte labrador Lucky og de grå- og hvidstribede katte Villy og Tiggy tager imod i gruset på gårdspladsen. Kattene har for nylig fået hvert sit kuld killinger syv i alt.

Det ene kuld ligger i en papkasse i laden, det andet i høet i hestestalden. To rideheste, Darling og Domino, går og græsser på engen bag gården, det samme gør de syv køer.

Her er også to geder i et aflukke i laden og fem høns i hønsegården. Og så er der Killing, en rød racekat, der som den eneste bor indendøre året rundt, fordi den er lidt dum og ellers ville løbe ud på vejen og blive kørt over.

I dette menageri i Bylderup Bov mellem Tinglev og Tønder bor familien Juhl Andersen: Ib Andersen, der ved siden af jobbet som leder af to daginstitutioner i Padborg også driver økologisk landbrug med hvede og andre kornsorter på ejendommens 55 hektar land. Margith Juhl, der er ansat i en kommunal forvaltning. Og døtrene Agnete på 18 år, der går i 1.g på gymnasium og Anna Katrine, der går i 9. klasse begge i Tønder. Storesøster Astrid på 20 år er på rejse i Thailand.

Familien, der rykkede ind i Margith Juhls fædrenegård for 16 år siden, har et usentimentalt forhold til kæledyr.

Vi skal ikke have vores hjem fyldt op med katte og hunde, for de er ikke kæledyr i den forstand. Det er hunde og katte og skal behandles ordentligt, siger Ib Andersen og fortsætter:

Lucky har boet på høloftet året rundt i fire-fem år. Det er en gårdhund. Den boede der kun om natten og var sammen med os udenfor om dagen. Det har den aldrig taget skade af. Den har kun været til dyrlæge en gang for at blive vejet, målt, få renset ører og tænder og få et par vaccinationer. Det kostede 1200-1300 kroner, så siden har Lucky ikke været i dyrlægens konsultation. Når dyrlægen tilser køerne, får Lucky en indsprøjtning af ham på gårdspladsen. Det koster 150 kroner.

LÆS OGSÅ: Familien Danmark elsker deres kæledyr

I dag, hvor Lucky er blevet en ældre og mere rolig hunhund på otte år, får den lov til at sove i sin kurv i køkkenet om natten.

Der har været katte på gården i alle de år, familien har boet der 50 katte sådan cirka over årene. De sover i kostalden, garagen, hestestalden og på havestolene. Nogle gange får de killinger. Og de kommer og går de fleste bliver i lang tid, og så går de igen.

Vi ved ikke, hvor kattene løber hen, men vi tror, at de finder andre steder, hvor de bliver fodret, siger Anna-Katrine.

Kattene bliver ikke øremærkede, steriliserede eller får vaccinationer faktisk tror Ib Andersen ikke, at der er mange øremærkede katte på landet.

Kattene er ikke mine, men børnenes og Margiths, siger han, og Agnete fortsætter:

Det er ikke synd for kattene, at de ikke må komme ind om vinteren. Vi sørger for, at de har mad og vand, og så kan de gå ind i laden, hvor der er halm at varme sig ved. Hvis de prøver at komme ind i huset, er det, fordi de vil have vores mad, en frikadelle måske, men det er ikke selskab, de søger.

Hun og Anna Katrine er glade for kattene og holder øje med, om der er killinger de steder, hvor kattene plejer at føde. Da Tiggy for nylig var i gang med at føde sit tredje kuld i en af hestebåsene, fik de flyttet hende og killingerne ind ved siden af i laden. Og Lucky har også styr på, hvilke katte der hører til på matriklen.

Den løber en runde hver morgen og holder øje med dyrene. De katte, som pigerne snakker med, er o.k., de andre jager den væk. Den er med til at regulere bestanden. Og når Anna Katrine går ud og ordner hestene om aftenen, er der altid en hund og to-tre katte med. De følger dig, siger Ib Andersen.

Anna Katrine fortæller, at hun altid har haft hest og gået til rideundervisning.

Jeg synes, det er sjovt at arbejde med dem, strigle dem og muge ud og at ride på dem og træne dressur og spring. Sidste sommer fik jeg hest nummer to fra rideskolen, hvor jeg har arbejdet som hestepasser. Hesten havde det ikke så godt, og de ville slagte den, men så fik jeg den. Hestene får afgrøder, som vi selv avler, hø og halm og en lille smule kraftfoder. De får også vaccinationer og kommer til hovsmed og får filet hovene.

LÆS OGSÅ: Der er intet så skønt som en vuffeli-vov

Engang var alle kattene væk, fortæller Ib Andersen.

Vi syntes, vi skulle have en, og så fik vi Elvira fra et dyreinternat.

Moderløse killinger og andre katte i nød har familien også lagt husrum til. Som den rødstribede kat Ibbi, der havde fået kørt halvdelen af halen af og havde problemer med balancen. Den er forsvundet. Det samme er en anden kat, der fik vildt mange killinger og fødte nogle af dem ved siden af Anna Katrine, mens hun lå i sin barnevogn.

Fordelen ved de mange katte er, at der ikke er ret mange mus på gården.

Og da vi driver landbrug, må vi trække udgifterne til kattefoder fra i skat. Så kattene er rent faktisk offentligt ansat, siger Ib Andersen og tilføjer, at de mange dyr aldrig har været en hindring for, at familien kan foretage sig ting som at rejse.

Vi har altid nogen til at passe dem, når vi er væk.

Agnete får det sidste ord. Hun synes, at det går over gevind, når nogle hunde- og katteejere behandler deres kæledyr, som var de familiens børn.

Det er lidt til grin. Det er da fedt at gå op i det, men vi prioriterer noget andet. Og det er dybt godnat, når hunde og katte får tøj på. De er ikke egnede til det og har ikke brug for det det er noget, som ejerne gør dem til.