Tyrkiet sletter kristne spor

En byzantinsk kirke er blevet konverteret til moské i forbindelse med ramadanen i den tyrkiske by Trabzon

Hagia Sophia-kirken i den tyrkiske by Trabzon er blevet hastekonverteret til moské. –
Hagia Sophia-kirken i den tyrkiske by Trabzon er blevet hastekonverteret til moské. –. Foto: .

Oprindeligt var det en af de smukke byzantinske kirker i Tyrkiet. Men siden den lokale imam i byen Trabzon inviterede til bøn i begyndelsen af ramadanmåneden, er Haghia Sophia-kirken nu officielt en aktiv moské.

Et rødt tæppe er lagt ud over mosaikken på gulvet. Telte og lærreder beskytter de bedende fra at se kristne symboler i loftet, og plastikstole har fortrængt de antikke skulpturer i gårdhaven, skriver The Economist i en reportage.

Kirken i Trabzon blev konverteret til en moské i det 16. århundrede, men i 1964 gjorde man officielt stedet til et museum. Siden har bygningen haft symbolsk værdi i kampen mellem kristne og sekulære på den ene side og islamister på den anden. Tyrkiske islamister har de seneste år presset på for at omdanne den oprindelige kirke til en moské.

LÆS OGSÅ: Kvinder demonstrerer mod tyrkisk familiepolitik

I 2012 vandt islamisterne det juridiske skænderi om bygningen, og med støtte fra det regerende AK-parti har en hurtig forvandling fundet sted de seneste måneder for at klargøre moskéen til ramadanen. Antony Eastmond, der er tilknyttet Courtaulds Kunstinstitut, opfatter ombygningen som en tragedie og forudser, at ombygningen i sidste ende vil beskadige den oprindelige kirke.

Projektet minder meget om Haghia Sophia i Iznik, siger han og hentyder til et lignende projekt i en anden tyrkisk by.

Andre eksperter spår, at ombygningen i Trabzon er en slags generalprøve for regeringens planer om at fuldende en mangeårig ombygning af den prægtige Haghia Sophia-moské, der også oprindeligt var en kirke, i Istanbul.

Mazhar Yildirimhan, repræsentant for de religiøse fonde i Trabzon, mener ifølge The Economist, at der er stærk muslimsk opbakning til ombygning af de byzantinske kirker. Også Haghia Sophia i Istanbul.

Det er alt sammen efter den tidligere sultans ordrer. Vi er i besiddelse af de nødvendige papirer, siger han til The Economist.

Rettelse: Kildekreditering er tilføjet den 19. december 2016.