Pixi-bogen fylder 60 år: Stor succes for lille bog

Ingen anden dansk bogserie har solgt bedre end Pixi-bøgerne. I år er det 60 år siden, at Per Carlsen udgav sin første Pixi-bog

Sådan ser den ud. Den første Pixi-bog fra 1953, der fra begyndelsen af gav pote for forlæggeren Per Carlsen.
Sådan ser den ud. Den første Pixi-bog fra 1953, der fra begyndelsen af gav pote for forlæggeren Per Carlsen. Foto: LINDHARDT OG RINGHOF.

De mindste er blevet de største i dansk forlagshistorie. Tilbage i sommeren 1953 udgav forlæggeren Per Carlsen den første lille Pixi-bog med titlen Missekatte, som han også udstillede på bogmessen i Frankfurt samme år, og siden er den lille firkantede børnebog, der måler præcis 10 gange 10 centimeter, blevet den største salgssucces for en bogserie i Danmark nogensinde.

LÆS OGSÅ: Børnebøger forstås med hjertet

I de bedste år har Pixi-bøgerne solgt over en million eksemplarer om året, og i alt har Pixi-bøgerne solgt over 50 millioner eksemplarer alene i Danmark, mens lande som Sverige, Norge, Finland, Island, Tyskland, Polen, England, Holland, USA, Australien, Kina og Japan også har taget den lille danske bog til sig. Men selvom Pixi-bogen med sit nuværende udseende er en speciel dansk børnebog, stammer idéen faktisk fra udlandet.

Per Carlsen havde nemlig selv været på en bogmesse i udlandet og ladet sig inspirere af et lille kvadratisk bogformat, som dengang var i hardcover.

Selv på Carlsens Forlag er man dog i dag i tvivl om, hvorvidt idéen faktisk kom fra USA eller England, men forlagschef Camilla Schierbeck gætter på USA, eftersom mange af Pixi-bøgernes historier i tidens løb er blevet oversat fra amerikansk.

Selve ordet Pixi hentede Per Carlsen til gengæld med sikkerhed fra det engelske ord for alf, som han mente, at alle børn kendte. Og det kom de i hvert fald til. Pixi-bogen var så billig, overkommelig og praktisk at have med overalt, at den hurtigt også kunne købes alle steder. Pixi-bøgerne kunne for eksempel købes i supermarkeder, længe før almindelige bøger kom på samlebånd sammen med skummetmælk og svinekød og så tømte Pixi-bøgerne ikke de voksnes tegnebøger. Det er nok også en af hemmelighederne bag Pixi-bogens succes, mener lektor ved Center for børnelitteratur Anna Klarskov Skyggebjerg.

Pixi-bogen er en enestående god idé. Den passer i størrelsen med små børnefingre, der selv kan få lov til at bladre siderne igennem. Og så er den så billig og overkommelig at læse, og alle voksne har tid og råd til at købe den til deres børn, siger Anna Klarskov Skyggebjerg og tilføjer:

På den måde er idéen også demokratisk understøttende. Og selvom idéen er 60 år gammel, kan den stadig vække begejstring, når folk fra andre lande kommer til os på centret for at studere dansk børnelitteratur. For eksempel kan jeg huske, at det netop var Pixi-bogen, som et hold afrikanske Danida-repræsentanter syntes var allermest fantastisk, da de kom på besøg her for et stykke tid siden.

LÆS OGSÅ: Danske børnebøger skaber debat i udlandet

Kvalitetsmæssigt er Pixi-bogen dog ikke den bedste børnelitteratur, man kan finde herhjemme, men den er det sikre valg, mener Anna Klarskov Skyggebjerg.

Pixi-bøgerne favner bredt med deres små forholdsvis harmløse historier. Det er faktisk ikke letlæsningsbøger, som man måske kunne tro, og det er heller ikke i dem, man finder de mest revolutionerende børnebogsillustrationer. Men med størrelsen appellerer de alligevel til børnene om at lære at læse selv. Og jeg tror, at mange børn har fået lyst til at læse ved at få en Pixi-bog i hånden, siger hun.

Ældre læsere har dog også fået øjnene op for Pixi-bøgerne. Og herhjemme er Kate Arndal den største samler af Pixi-bøger med en samling på næsten 2400 Pixi-bøger. Hun gik i gang for godt tre år siden, da hun var blevet pensionist og ikke-ryger med trang til en ny hobby, som hun siger. For da hun blev færdig med at samle alle de 891 forskellige numre, der er tidens løb er udgivet, besluttede hun sig til at gå efter samtlige udgaver af alle numre. Og ingen ved, hvor mange der findes af dem.

Jeg er nok det, man kalder en ekstremsamler. Men jeg synes, at det er en hyggelig hobby. Og jeg bruger dem også til at læse op for mine børnebørn, fortæller Kate Arndal, der især er fascineret af de gamle numre, der er fulde af kulturhistorie.

Man mærker datidens tidsånd, når man bladrer i de gamle numre. For eksempel er der en Pixi-bog om en negerdukke. Det ville man jo aldrig skrive i dag, og på den måde giver bøgerne også et indkig i en anden tid, men jeg synes også, at illustrationerne ofte er flotte, siger Kate Arndal, der kan se frem til mange nye numre i fremtiden. For Pixi-bogen er stadig en vigtig del af Carlsens Forlag, og de vil blive lavet mange år endnu, forsikrer forlagschef Camilla Schierbeck.

Hun peger på, at Pixi-bøgerne også følger med udviklingen. For eksempel har forlaget allerede lavet en Pixi-app, så nutidens børn kan læse Pixi-bøger på deres mobiltelefoner. Og planen er, at alle de gamle numre med tiden skal kunne hentes der, så fremtidens Pixi-bøger er måske ikke engang kvadratiske, selvom de bliver ved med at være mobile.

Foto: Lrijla/Carlsens Forlag.
Da Ulla Møller Poulsen kom i pressens søgelys i forbindelse med drabet på sin datter Maria, fandt hun det perfekte gemmested i sit nye hus, der ligger på en anonym adresse. –
Da Ulla Møller Poulsen kom i pressens søgelys i forbindelse med drabet på sin datter Maria, fandt hun det perfekte gemmested i sit nye hus, der ligger på en anonym adresse. – Foto: Carlsens Forlag.
Foto: Lrijla
Foto: Lrijla
Foto: Lrijla
Foto: Lrijla
Foto: Lrijla
Foto: Lrijla