Drømmen om debut begynder i Brønderslev

I morgen er det 10 år siden, at Brønderslev Forfatterskole kom til verden. Forfatterskolen er siden blevet et tilløbsstykke for teenagere med forfatterdrømme

Brønderslev Forfatterskole.
Brønderslev Forfatterskole. Foto: Henning Bagger Denmark.

Det begynder med en bunke blanke papirer og en drøm om at fylde dem så originalt ud, så man en dag kan få pap omkring med sit eget navn på. Men for mange teenagere kan forfatterambitionerne være svære, når man står alene med alle sine ufærdige sætninger. Derfor søger stadig flere hjælp og fællesskab omkring skriveprocessen. Og for mange er Brønderslev allerede blevet en genvej til at blive forfatter.

For mens forfatterskolen for voksne ligger i hovedstaden, har den nordjyske by fået stor succes med at tiltrække de helt unge talenter på eftertragtede skrivekurser med professionelle forfattere som undervisere.

LÆS OGSÅ: Skæbnefortælling fra grænselandet

Kurserne betales dels af Kulturministeriet, Region Nordjylland, Kulturaftale Nordjylland, dels af Fanø og Brønderslev Kommune. Men selv med de mange støttekroner modtager skolen langt flere ansøgere, end der er plads til, og kun de mest talentfulde får lov til at komme til Brønderslev for at blive endnu bedre til at skrive.

I denne uge afholdes forfatterskolen for 10. gang i Brønderslev med deltagere fra hele landet. Kun 2 af de 83 unge forfattertalenter er fra Brønderslev. Og det ser forfatterskolens bibliotekaruddannede initiativtager Inger Aarup-Kristensen som et kvalitetsstempel:

På de sociale medier har jeg selv set, hvordan unge forfattertalenter skriver, at de har været på Brønderslev, på samme måde som andre unge skriver, at de har været på Roskilde. For vi har fået et ry for at være stedet, som man gerne vil være, hvis man drømmer om at blive forfatter. Og det er jeg da stolt af, siger Inger Aarup-Kristensen og tilføjer, at forfatterskolen også har fået en søsterskole på Fanø, der ligeledes modtager mange flere ansøgere, end der er plads til.

De unge talenter er i år opdelt i fire grupper, der dels skriver noveller, digte, poetryslam eller film- og reklamemanuskripter, mens de bliver undervist af deres dygtige idoler og forlagsfolk.

De unge på manuskriptholdet har for eksempel fået besøg af produceren Stevan Treshow, der er kendt for reklamefilm om Oddset, Interflora og det aktuelle TV 2-program Store Boligdrømme. Og deltagerne på de andre hold får en yderligere fjer i blækhuset ved at få udgivet de digte, noveller og poetryslam, de skriver i løbet af ugen, i tre antologier, som forfatterskolen udgiver.

Det betyder meget for de unge at blive udgivet for første gang, så de kan vise deres kammerater, at de ikke kun skriver til skuffen. Men vigtigst af alt er, at de får skabt et netværk med andre unge, der også elsker at skrive. Mange af dem oplever på den måde, at det er lige så fint at være god til at skrive som at være god til at spille fodbold, selvom de måske ikke har haft samme oplevelse i deres klasse derhjemme, siger Inger Aarup-Kristensen, der selv får mange henvendelser fra forældre om, hvordan de unge er vendt hjem med fornyet selvtillid og gåpåmod.

Jeg er også virkelig imponeret over, hvor meget de brænder for sagen, når de er her. Vi har faktisk talt sammen, at den typiske forfatterskoleelev her bruger 70 timer på at skrive i løbet af den uge, han eller hun går her, så de er meget flittige og produktive.

Det erselvsagt ikke alle, der ender som professionelle forfattere, men gennem de 10 år, skolen har eksisteret, har flere af de tidligere elever fået udgivet bøger i eget navn. Og det er en fest for Inger Aarup-Kristensen, hver gang en tidligere elev får lov til at få pap omkring et værk.

Til efteråret udgiver Gyldendal for eksempel en digtsamling af Yahya Ben delOrm, der deltog på Brønderslev Forfatterskole i 2011. Nu er han også blevet optaget på den rigtige forfatterskole, som kun optager seks voksne elever om året. Men da han kom på Brønderslev med en baggrund som halvkriminel Gellerup-andengenerationsindvandrer, var han slet ikke så sikker på sine egne talenter, husker Inger Aarup-Kristensen:

Jeg kan huske, at han sagde, at det var en helt ny oplevelse for ham at blive rost for noget, han var god til. Og jeg blev da også glad, da jeg for nylig læste et interview med ham i Jyllands-Posten, hvor der stod, at han nu kun slår med ord, siger Inger Aarup-Kristensen.

Andre tidligere elever er blevet sporet ind på litteraturen på andre måder. Mange læser i dag litteraturvidenskab i ind- og udland, mens en trofast del af holdet fra 2005 mødes flere gange årligt.

For når unge først har været på Brønderslev Forfatterskole, bliver der sjældent sat punktum for forfatter-drømmene.