Katolsk ja til homoseksuel organist

Den katolske biskop i Danmark sagde først nej til ansættelse af en organist, som lever i registreret partnerskab. Nu har biskoppen ændret mening

Organist Ole Knudsen fik først et nej af den katolske biskop Czeslaw Kozon, da han for nylig søgte embede i Sankt Laurentii Kirke i Roskilde. Nu har den katolske kirkes biskop i Danmark nu sagt god for en organist, der lever i registreret partnerskab
Organist Ole Knudsen fik først et nej af den katolske biskop Czeslaw Kozon, da han for nylig søgte embede i Sankt Laurentii Kirke i Roskilde. Nu har den katolske kirkes biskop i Danmark nu sagt god for en organist, der lever i registreret partnerskab. Foto: Leif Tuxen.

Den katolske kirke er klokkeklar i sin afvisning af homoseksuelle parforhold. Alligevel har den katolske kirkes biskop i Danmark nu sagt god for en organist, der lever i registreret partnerskab.

Organist Ole Knudsen fik først et nej af den katolske biskop Czeslaw Kozon, da han for nylig søgte embede i Sankt Laurentii Kirke i Roskilde. I et brev til kirkens kor, som Kristeligt Dagblad er kommet i besiddelse af, står der, at biskoppen har frarådet menigheden at ansætte den nye organist (...) Det er begrundet i, at han er borgerligt gift med en mand.
LÆS OGSÅ: Pavens popularitet overskygger hans konservative holdninger

Biskoppens afvisning affødte en lang række vrede reaktioner fra katolikker på internettet. Efter en samtale mellem biskoppen og organisten for få dage siden er meldingen nu en anden.

Jeg har fået at vide af kirken, at biskoppen har givet grønt lys. Så jeg er glad og lettet, siger Ole Knudsen.

Biskop Czeslaw Kozon vil ikke udtale sig, da det drejer sig om en personsag, men henviser til menighedsrådsformanden i Sankt Laurentii Kirke.

Menighedsrådsformand Svenning Ravn Jensen bekræfter, at biskoppen har åbnet for den mulighed at ansætte organisten.

Vi regner med et nyt møde med organisten om et par dage. Det er ikke nogen negativ situation, lad mig sige det på den måde. Jeg tror lige, vi venter med at sige mere, fortæller han.

Ifølge Svenning Ravn Jensen er organisten en dygtig og seriøs organist og korleder, og menighedsrådet har hele tiden været klar til at ansætte ham, hvis biskoppen ændrede holdning.

Formanden har samtidig understreget over for Kristeligt Dagblad, at menighedsrådet ikke kan gå ud over den katolske kirkes kirkeret og dermed biskoppens anbefalinger.

Hvad der har fået biskoppen til at ændre sine anbefalinger, vides ikke. Ifølge Ole Knudsen har biskoppen ikke givet nogen egentlig begrundelse. Årsagen kan være, at Ole Knudsen efter eget udsagn lever i seksuel afholdenhed med sin partner, hvilket han også har fortalt biskoppen.

Vi har været i registreret partnerskab i 15 år, og det er faldet til ro lige så stille. Man må ikke praktisere homoseksualitet, og jeg lever i dag i afholdenhed, siger han og tilføjer:Det er underligt, at man skal krænge sit privatliv ud, fordi man gerne vil være organist i en kirke.

Den forklaring kan sagtens ligge til grund for biskoppens kovending, vurderer lektor i teologi ved Aarhus Universitet Peter Lodberg.

Jeg har ikke hørt om sådan en sag før og kender ikke til fortilfælde. Men det ligger i god forlængelse af pavens udmelding for nylig, hvor han sagde, at hvis der er homoseksuelle præster, som lever seksuelt afholdende, så er det fint. Måske har det fået den danske biskop til at fokusere på organistens afholdenhed frem for på de rent juridiske forhold, siger Peter Lodberg.

Jakob Egeris Thorsen, katolik, teolog og ph.d. ved Aarhus Universitet, tilføjer:

Det, der er forbudt, er det seksuelle. Men lever man afholdende i et partnerskab eller venskab, er det ikke noget problem.

Biskop Czeslaw Kozons beslutning kan også bunde i, at han har skelet til udlandet, hvor den katolske kirke tidligere har fået den verdslige lovgivning på nakken i lignende sager.

I hvert fald kunne et afslag til organisten godt have skabt grundlag for en sag i ligebehandlingsnævnet, vurderer forsker i kirke- og religionsret Lisbet Christoffersen.

Hun påpeger, at der i tidligere sager om seksualitet og familieliv er dømt til fordel for den enkeltes frihed. Konkret nævner hun et eksempel fra Tyskland, hvor en organist for nogle år siden blev fyret fra en katolsk kirke, da det kom ledelsen for øre, at han var gengift.

Der sagde Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, at selvom der skal tages vidtstrakt hensyn til den katolske kirkes prioritering, vejer hensynet til den enkeltes familieliv tungere. I den sag fandt man frem til, at en organiststilling ikke er en fremtrædende stilling, som tilfældet er med en præstestilling, men en tilbagetrukket stilling, og dermed er trossamfundets krav svækket. På den baggrund fandt man, at kirken ikke havde ret til at fyre organisten. Der ser ud til at være mange klare paralleller til den aktuelle sag i Danmark, siger Lisbet Christoffersen.