DR halverer seertal på trosstoffet

For et halvt år siden rykkede DR programmerne Morgenandagten, Før Søndagen og DR Kirken over på kanalen DR K. Men seerne fulgte ikke med. Lektor på RUC kalder udviklingen "forventelig"

DR Kirken mistede 70 procent af sine seere måneden efter flytningen fra DR 1 og er ikke gået frem siden.
DR Kirken mistede 70 procent af sine seere måneden efter flytningen fra DR 1 og er ikke gået frem siden. Foto: Bo Amstrup Denmark.

Det har kostet seere, at Danmarks Radio tilbage i februar samlede alle programmer om kirke, tro og religion på kulturkanalen DR K. Det viser tal fra DRs medieforskningsafdeling.

For et halvt år siden rykkede DR programmerne Morgenandagten, Før Søndagen og DR Kirken over på DR K. Men seerne zappede ikke med. Ifølge tal fra DRs medieforskningsafdeling har omlægningen af programmerne haft klare konsekvenser: DR Kirken mistede 70 procent af sine seere måneden efter flytningen fra DR 1 og er ikke gået frem siden.

LÆS OGSÅ: DR samler alt trosstof på DR K

Før Søndagen tabte samtidig 60 procent af sit seertal, som kun er dalet yderligere siden, mens Morgenandagten som eneste program har formået at fastholde sine cirka 5000 trofaste følgere efter flytningen fra DR 2.

Gitte Rabøl, der er medie-redaktør hos DR, er dog ikke i tvivl om, at det har været den rigtige beslutning at samle trosstoffet på én kanal.

Det er klart, at der kan være en indkøringsfase, når man laver sådan en omlægning. Men det, at Morgenandagten ikke er faldet i seertal, viser, at seerne godt kan finde de flyttede programmer, hvis det er noget, de rigtig gerne vil se, forklarer hun.

LÆS OGSÅ: Morgenandagten droppet som krav til DR

Udviklingen kommer ikke bag på Michael Bruun Andersen, lektor i Kommunikation, Journalistik og Social Forandring på Roskilde Universitet.

Det er forventeligt, ja nærmest uundgåeligt, når DR laver sådan en omlægning. Og de sender samtidig et signal om, hvilken betydning de tillægger trosstoffet altså at det er nichestof, vurderer Michael Bruun Andersen.

Selvom DR som public service-institution er forpligtet til at dække eksistens, tro og kristendom, anser lektoren det ikke som et krav, at DR viser trosstoffet på hovedkanalen. De har deres redaktionelle frihed og bestemmer selv, om det skal sendes på DR 1 eller DR K, mener han.

Den holdning er man ikke enig i hos den kirkelige seer- og lytterorganisation KLF Kirke & Medier.

DR kan på ingen måde bare sige, at de viser programmerne, hvor de har lyst til. Hele idéen med segmentering og den nye kanalstruktur er, at man laver kanaler, som henvender sig til specifikke målgrupper. Og for mig at se hører kirke- og trosstoffet til i alle målgrupper. Også til børn og unge, siger Mikael Arendt Laursen, der er generalsekretær i KLF Kirke og Medier.

Lone van Deurs: Vi går gerne langt for vore døde. Kirkegårde og landskaber i Grønland. 272 sider. 200 fotos. 399 kroner. Vandkunsten.
Lone van Deurs: Vi går gerne langt for vore døde. Kirkegårde og landskaber i Grønland. 272 sider. 200 fotos. 399 kroner. Vandkunsten. Foto: LUCA ZENNARO Denmark