Halaldebat splitter regeringen

Statsministeren efterlyser frivillig mærkning af halalkød, men De Radikale mener, at der er vigtigere ting på dagsordenen

"Som udgangspunkt synes jeg, det er forkert at afskaffe svinekød for at tage hensyn til et meget lille mindretal. Det er en dårlig forvaltning af demokratiet," siger Karina Dehnhardt Lorentzen, udlændinge- og integrationsordfører (SF). Billedet er fra et slagteri i Polen, juli 2013.
"Som udgangspunkt synes jeg, det er forkert at afskaffe svinekød for at tage hensyn til et meget lille mindretal. Det er en dårlig forvaltning af demokratiet," siger Karina Dehnhardt Lorentzen, udlændinge- og integrationsordfører (SF). Billedet er fra et slagteri i Polen, juli 2013. Foto: KACPER PEMPEL Denmark.

Bør danske fødevirksomheder mærke deres produkter med, om de er halalslagtede?

Det er de tre regeringspartier uenige om. Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) opfordrer i flere interviews virksomhederne til frivilligt at mærke varerne, og den opfordring bakkes op af den nye fødevareminister, Karen Hækkerup (S).

Det er mit indtryk, at det er en mærkning, mange forbrugere vil være interesserede i. På trods af at halalslagtning hovedsageligt består i, at der bliver sagt nogle bønner over kødet, kan der godt være mennesker, som ikke synes, at religiøse bønner og kød hører sammen. Andre er måske netop af religiøse grunde interesserede i at få at vide, at kødet er halalslagtet, så jeg synes, det vil være udmærket med en frivillig mærkning, siger Karen Hækkerup.

LÆS OGSÅ: At servere halal i børnehaven er den dovne løsning

Hendes forgænger på posten, Mette Gjerskov (S), afviste ellers netop den idé for blot to uger siden.

Jeg vil ikke gå ud specifikt og opfordre virksomhederne til at mærke med, om kødet er halalslagtet, skrev Mette Gjerskov i et svar til Venstres folketingsmedlem Erling Bonnesen.

Det svar var mere efter De Radikales smag. Partiets gruppeformand Sophie Carsten Nielsen har i hvert fald svært ved at se det store problem i den manglende mærkning af halal-kød.

»Jeg må bare helt stilfærdigt sige, at på den liste, jeg har over udfordringer, som Danmark står over for, er halal ikke én af dem, siger Sofie Carsten Nielsen til politiken.dk.

Kilder både hos De Radikale og støttepartiet Enhedslisten mener, at Socialdemokraterne er skræmte af Dansk Folkeparti.

Statsministeren får derimod opbakning fra SFs udlændinge- og integrationsordfører, Karina Dehnhardt Lorentzen.

Jeg kan godt forstå, at mennesker af religiøse grunde og af andre grunde gerne vil vide, hvordan dyrene bliver slagtet. Det synes jeg, man skal tage hensyn til, siger ordføreren.

Hun henviser til, at den enkelte børnehaves eller daginstitutions bestyrelse selv afgør, om de vil servere halalkød, og derfor må man gå ind i institutionernes bestyrelse for at påvirke udviklingen.

Efter hendes demokratiopfattelse betyder det imidlertid ikke, at et flertal bare kan tryne et mindretal, selvom flertallet har muligheden. Derfor bør man heller ikke uden videre stemme svinekød eller juletræer ud af børnehaven, mener hun.

LÆS OGSÅ: Slagterier afviser Thorning: Halalmærkning er en EU-sag

Som udgangspunkt synes jeg, det er forkert at afskaffe svinekød for at tage hensyn til et meget lille mindretal. Det er en dårlig forvaltning af demokratiet, siger Karina Dehnhardt Lorentzen.

Fødevarebranchen selv afviser idéen om en frivillig mærkningsordning.

Vi frygter, at vi kommer til at bidrage til endnu mere forvirring, hvis vi opfordrer vores virksomheder til at mærke deres emballage med yderligere informationer om varen, siger formanden for organisationen Landbrug og Fødevarer, Martin Merrild.

Skal en mærkning af halalkød være obligatorisk, kræver det imidlertid en lovændring fra EU. Mærkning af fødevarer er såkaldt totalharmoniseret, og derfor skal direktivet ændres, hvis fødevarebranchen skal forpligtes til at mærke halalkød.

Regeringen har dog ingen aktuelle planer om at arbejde for en sådan ændring. Fødevareminister Karen Hækkerup vil heller ikke indkalde fødevarevirksomhederne for specifikt at drøfte en frivillig mærkningsordning, pointerer hun.

Men jeg vil selvfølgelig kigge på, om der er ting, der kan gøres anderledes, og jeg vil tale med interessenterne om sagen, når vi i øvrigt mødes.