Skoleelever straffes for kristen tro i Eritrea

39 skoleelever straffet på grund af deres tilhørsforhold til Jesus

Regeringen i Eritrea slår ned på alle individer og grupper, der bliver opfattet som en trussel mod "et samlet Eritrea", og i begyndelsen af året intensiverede regeringen arrestationerne af kristne som led i en ny kampagne mod ulovlig religiøs tilbedelse. På billedet ses en gruppe præster foran Eritreas ambassade i London i protest mod regeringen i Eritrea. Billedet er fra den 30. maj 2013.
Regeringen i Eritrea slår ned på alle individer og grupper, der bliver opfattet som en trussel mod "et samlet Eritrea", og i begyndelsen af året intensiverede regeringen arrestationerne af kristne som led i en ny kampagne mod ulovlig religiøs tilbedelse. På billedet ses en gruppe præster foran Eritreas ambassade i London i protest mod regeringen i Eritrea. Billedet er fra den 30. maj 2013. Foto: Gail-Orenstein Demotix Denmark.

Det er få måneder siden, at den internationale menneskerettighedsorganisation Amnesty International langede hårdt ud efter Eritreas behandling af kristne, der ikke tilhører en af de tre statssanktionerede kirker.

Allerede nu er landet igen kommet i søgelyset, efter at 39 kristne skoleelever er blevet nægtet deres afgangseksamen og adgangen til videre uddannelse og i stedet blevet idømt strafarbejde og fysisk afstraffelse i militærlejren Sawa. Angiveligt for ikke at være kristne på tilladt vis.

Oplysningerne stammer fra den internationale kristne organisation Open Doors (Åbne Døre), der er en af de meget få organisationer med direkte adgang til eritreiske informanter i det svært tilgængelige østafrikanske land, hvor udenlandske journalister og internationale hjælpeorganisationer for længst er blevet smidt på porten.

LÆS OGSÅ: Bliv kristen i Irak og risiker døden

Ifølge Open Doors er de 39 skoleelever blevet straffet på grund af deres tilhørsforhold til Jesus.

De unge bliver tævet, tvunget til hårdt arbejde og får for lidt vand og mad. Kilder beretter, at eleverne også bliver truet med lange fængselsstraffe samt forbud mod at kunne komme på universitetet, hvis de ikke frasiger sig tilhørsforholdet til Jesus, skriver Open Doors i en pressemeddelelse.

I det lille land, der ligger klemt inde mellem de store nabolande Sudan og Etiopien, er det kun tilladt for en eritreer at være kristen, hvis han tilhører enten den katolske, den ortodokse eller den lutheranske kirke. Det efterlader blandt andre medlemmer af pinsebevægelsen, evangeliske menigheder og Jehovas Vidner i en truet position.

Den nuværende præsident, Isaias Afewerki, har siddet på magten i Eritrea siden 1991, og ifølge menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch har landet i løbet af de godt 20 år undergået en forvandling til at blive en af verdens mest undertrykkende og isolerede stater.

Regeringen slår ned på alle individer og grupper, der bliver opfattet som en trussel mod et samlet Eritrea, og i begyndelsen af året intensiverede regeringen arrestationerne af kristne som led i en ny kampagne mod ulovlig religiøs tilbedelse.

Som en del af regeringens kampagne blev 125 evangelisk kristne fra byen Barentu i det vestlige Eritrea ifølge Open Doors informanter midt om dagen afhentet af politiet i deres hjem og på deres arbejdspladser og arresteret. Overgreb og forfølgelser gælder ikke blot kristne, men også aktivister, journalister og politikere, der bliver opfattet som en trussel mod styret.