Forfatterskolen til Mors

Fire nyuddannede forfattere rykker fra på mandag ind i Aksel Sandemose-arkivet på Morsø Folkebibliotek som en del af Kulturmødet

Det er to meget forskellige generationer af forfattere, der møder hinanden på Mors i den kommende uge. I anledning af Kulturmødet 2013 vil fire unge forfattere, der denne sommer er dimitteret fra Forfatterskolen i København, fra på mandag tage midlertidigt ophold på Morsø Folkebibliotek i Nykøbing Mors.

Her vil de dykke ned i det arkiv, der findes over landsdelens berømte forfatter Aksel Sandemose. Han skrev for 80 års siden under pseudonymet Espen Arnakke bogen En flygtning krydser sit spor, hvori han formulerer jantelovens 10 bud.

Forfatternes opgave bliver at undersøge Sandemose og hans forfatterskab på hver deres måde og derefter præsentere resultatet ved et af Kulturmødets afsluttende arrangementer på lørdag.

25-årige Lea Løppenthin er en af de fire, der skal møde Sandemose, og det er hun ret spændt på. Hun kendte til hans eksistens, men har ikke læst noget af ham, før hun som optakt til Mors-besøget lånte En flygtning krydser sit spor på biblioteket.

Jeg synes, at Sandemose har et spændende blik på det problematiske ved at skrive en selvbiografi, et blik, som jeg som forfatter kan bruge. Derudover er det med janteloven interessant. Det irriterer mig, at mange i dag bruger jantelovsbegrebet som en anledning til at være ubeskeden. Det bliver nærmest til sådan en liberalistisk idé om, at man for enhver pris skal realisere sig selv. Jeg mener selvfølgelig ikke, at man skal skamme sig over sine egne bedrifter, men livet er altså ikke kun et individuelt projekt, siger Lea Løppenthin.

Hun skriver mest digte, men har endnu ikke nogen fornemmelse af, hvilken form hendes møde med Aksel Sandemose vil udmønte sig i.

Jeg forventer, at stoffet selv vil vise vejen for vores arbejde, siger Lea Løppenthin.

Det er rektor for Forfatterskolen Pablo Llambías, der fik ideen til at koble de nye forfattere sammen med den gamle Sandemose.

Når nu Kulturmødet holdes på Mors, virker det oplagt, og jeg har en forventning om, at forfatterne ud over at opdage Sandemoses univers også vil opdage nye sider af sig selv, siger han.

Jeg oplever, at mange forfattere føler en utilpassethed i provinsen, der får dem til at søge mod de større byer. Jeg tror, de kan føle sig meget alene med det, de laver, og at den følelse måske kan sammenlignes med Sandemoses tanker om jantelov, siger Pablo Llambías.

Foruden Lea Løppenthin er det Sarah Elise Bruun, Hannah Lutz og Josefine Graakjær Nielsen, der skal granske i Sandemoses arkiv. I ugens løb får de besøg af de lokale forfattere Jens Smærup Sørensen og Knud Sørensen samt formanden for Aksel Sandemose Selskabet, Bent Dupont.