Medarbejdertest er blevet virksomheders ledestjerne

Stadig flere arbejdspladser tester medarbejdernes personlighed for at undgå fejlansættelser

valg stemme kryds pen test
Valg stemme kryds pen test. Foto: stockxpert.

En veludført personlighedstest er blevet lig med adgangsbilletten til drømmejobbet. Ledelseseksperter, som Kristeligt Dagblad har talt med, anslår, at mindst 50 procent af de danske virksomheder nu benytter sig af test for at sikre, at de hyrer folk med de rette kompetencer.

CfL (tidligere Center for Ledelse) er et virksomhedsfællesskab, der leverer test til en lang række offentlige og private danske virksomheder, og fænomenet breder sig, bekræfter områdedirektør Hafdis Thorsteinsdottir:

Stort set alle virksomheder i dag bruger test i en eller anden grad. Testen sikrer, at man går til kandidaten på en struktureret og målrettet måde og bruger interviewet til at uddybe og undersøge, om kandidaten har de egenskaber, jobbet kræver. Som ansøger er det en fordel, at man bliver vurderet med afsæt i en standardiseret metode, så man undgår at blive mødt af forudindtagede holdninger.

PERSONTYPETEST: Test din personlighed (eksternt link)

Korrekt rekruttering af medarbejdere er vigtig, påpeger professor i ledelse ved Handelshøjskolen CBS i København Flemming Poulfelt:

Man har ganske enkelt ikke råd til fejlansættelser. Hvis man gang på gang hyrer de forkerte, og de ansatte stopper efter et par måneder, kan man risikere at få et dårligt ry som virksomhed.

Om medarbejderne er indadvendte eller udadvendte er noget, mange virksomheder tester. I nogle tilfælde betyder det, at ikke alle nuancer kommer med i rekrutteringsprocessen, mener Ann C. Schødt, HD i Organisation & Ledelse og forfatter til bogen Behovsbestemt HR-ledelse virksomhedens behov & de menneskelige ressourcer.

Det er dybt uheldigt, hvis man bruger test til at sætte folk i kasser og på forhånd har besluttet sig for, at en ansøger ikke dur, hvis det viser sig, at personen er introvert. I rigtig mange jobopslag står der, at man skal være ekstrovert, men jeg mener, at det er en kæmpe fejlantagelse. Det svarer til at skrive, at kandidaten skal være en mand. Er man alt for rigid omkring det, kan man ende med at diskriminere de introverte og gå glip af den bedste kandidat.

LÆS OGSÅ: Test er også i medarbejdernes interesse


Også medlem af Det Etiske Råd, specialkonsulent hos Kristeligt Fagbevægelse og master i etik og værdier i organisationer Christian Borrisholt Steen er skeptisk.

Hvis man primært gør det for at snage i folks personlighed uden for alvor at kunne begrunde det i forhold til den konkrete jobfunktion, synes jeg, det bliver en glidebane. Man kan risikere at sortere folk fra, som ellers ville have passet udmærket ind på arbejdspladsen, hvis de havde fået chancen. Mange test tager ikke nødvendigvis hensyn til, hvordan man fungerer i en ansigt til ansigt-relation på arbejdspladsen, ligesom jeg synes, at den tiltagende brug af personlighedstest bidrager til opfattelsen af, at ekstroverte mennesker er bedre kandidater end introverte.