La Glace-ejer: Kunst og kultur må ikke blive for fortænkt

Giganternes fald om Første Verdenskrig er en roman, som har gjort størst indtryk på konditor og ejer af La Glace i København Marianne Stagetorn, som læserne i sommer har kunnet følge i tv-serien Konditoriet

”Vi har her i landet en helt særlig ånd, der går ud på, at alle bidrager med, hvad de kan. Derfor har vi så mange små musikfestivaler, teaterforestillinger og andre kulturbegivenheder over hele landet,” siger Marianne Stagetorn, som ejer konditoriet La Glace i København. –
”Vi har her i landet en helt særlig ånd, der går ud på, at alle bidrager med, hvad de kan. Derfor har vi så mange små musikfestivaler, teaterforestillinger og andre kulturbegivenheder over hele landet,” siger Marianne Stagetorn, som ejer konditoriet La Glace i København. –. Foto: Leif Tuxen.

Hvad er din seneste store læseoplevelse?

Det er biografien om Steve Jobs, En biografi om manden bag Apple, som jeg har læst her i sommer. Hans ledelsesstil var jo noget anderledes end min. For eksempel hånede han medarbejdere, som ikke klarede sig så godt, i håb om, at det ville få dem til at gøre det bedre. Men bogen er interessant, inspirerende og sjov at læse. Uden Steve Jobs havde vi jo nok ikke alle sammen gået rundt med en lille computer i lommen.

LÆS OGSÅ: Kulturudbuddet i Danmark er godt og varieret

Hvilken bog har gjort størst indtryk på dig nogensinde?

Det er romanen Giganternes fald af Ken Follett. Det er første bind i en trilogi om det 20. århundrede. Bogen handler om konflikterne før og under Første Verdenskrig og tager udgangspunkt i fem meget forskellige familier. Den giver et godt indblik i Første Verdenskrigs grusomheder, og jeg fik en dyb forståelse for, hvorfor man havde så travlt med at skabe EF efter Anden Verdenskrig, fordi det er vigtigt at holde Europa samlet, så der ikke kommer flere krige. Bogen har været rigtig god historieundervisning for mig, for jeg har ærligt talt ikke interesseret mig særligt meget for Første Verdenskrig, før jeg læste den.

Hvad vil du anbefale fra kulturudbuddet i Danmark lige nu?

Så vil jeg gerne anbefale en udstilling, som ligger lidt ud i fremtiden. Det er en udstilling med Asger Jorn, som vises i begyndelsen af det nye år på Statens Museum for Kunst. Jeg synes, at Asger Jorn er en meget spændende maler, og så er min veninde Anna von Lowsow ved at lave en film om ham. Hun har interviewet en masse mennesker, som kendte Asger Jorn, og det projekt har jeg hørt meget om, så jeg glæder mig selvfølgelig til at se filmen.

Er der en kulturoplevelse, der har været med til at forme dig som menneske?

Der er nogle teateroplevelser, som har betydet utrolig meget for mig. For eksempel Anne Marie Helgers Sarah Bernhardt-forestilling, som var meget flot, dramatisk og velspillet.

En anden forestilling, jeg kommer til at tænke på, hedder Det er bare mænd. Den blev spillet på Aveny T på Frederiksberg for omkring 10 år siden med Mads Mikkelsen i en af hovedrollerne. Stykket handler om to mænd, som mødes i et lighus. De er ikke døde alligevel. Her fortæller de så om deres liv på godt og ondt. Der skal meget til at få mig til at græde, men under den forestilling både græd og grinede jeg. Publikum blev svinget rundt i hele følelsesregistret, og det var helt fantastisk.

Hvem har du senest været til koncert med?

Det var en koncert med Robin Williams i Parken den 7. juli. Det var en fantastisk koncert. Jeg var der sammen med min mand og nogle af vores venner.

Er der områder af kulturlivet, som efter din opfattelse fortjener mere opmærksomhed?

Nej, det synes jeg egentlig ikke. Vi har her i landet en helt særlig ånd, der går ud på, at alle bidrager med, hvad de kan. Derfor har vi så mange små musikfestivaler, teaterforestillinger og andre kulturbegivenheder over hele landet. Jeg tror, at de fællesskaber er noget, som er vokset ud af andelstanken og højskolebevægelsen. Det samme gælder alle de ting, som vi betragter som en selvfølge i dag, såsom kvinders rettigheder, retten til at vælge, hvem man vil gifte sig med, og så videre.

Er der aspekter af kulturlivet, som ikke siger dig noget?

Når kunst og kultur bliver for fortænkt, for klogt. Det gælder både musik og mange andre ting. Så står jeg af men det siger måske mere om mig end om kunsten.