Amerikanere vægrer sig ved intervention

Amerikanerne er uenige om, hvorvidt USA har en moralsk forpligtelse til at gribe ind i Syrien

Den amerikanske forsvarsminister, Chuck Hagel, sagde i går, at det amerikanske militær er klar til at angribe mål i Syrien, hvis præsident Barack Obama giver ordre til det. Her ses amerikanske skibe ved Gibraltarstrædet på vej ind i Middelhavet tidligere på måneden. –
Den amerikanske forsvarsminister, Chuck Hagel, sagde i går, at det amerikanske militær er klar til at angribe mål i Syrien, hvis præsident Barack Obama giver ordre til det. Her ses amerikanske skibe ved Gibraltarstrædet på vej ind i Middelhavet tidligere på måneden. –. Foto: Jamie CosbyUS NavyAFP.

Den politiske vilje i USA til at gribe ind i konflikten i Syrien vokser dag for dag. Amerikanske styrker står nu klar til at angribe mål i det mellemøstlige land, og regeringen bereder befolkningen på et nyt militært vovestykke. Præsident Barack Obama er ifølge Det Hvide Hus alvorligt bekymret over situationen i Syrien, og udenrigsminister John Kerry betegner det syriske regimes formodede brug af kemiske våben mod den civile befolkning som en moralsk uanstændighed, der bør ryste verdens samvittighed.

LÆS OGSÅ: Syrienskæmper opfordrer til vil i Danmark

Ikke desto mindre er der få tegn på, at den amerikanske befolkning føler sig moralsk forpligtet til at bakke op om militær aktion i Syrien, og de seneste dages stærke mediebilleder af hundredvis af civile ofre for et formodet kemisk angreb i en forstad til den syriske hovedstad, Damaskus, kan ligefrem have bestyrket mange amerikanere i deres overbevisning om, at USA gør klogest i at holde sig fra en ny konflikt i Mellemøsten.

Ifølge en meningsmåling fra Reuters/Ipsos er 60 procent af den amerikanske befolkning stærkt imod amerikansk indblanding i krigen i Syrien, og kun ni procent mener, at præsident Obama skal gribe til handling. Et støt faldende mindretal på 25 procent mener, at Washington skal agere, hvis brugen af dødelige kemiske våben bekræftes. For blot to uger siden var det tilsvarende tal 30,2 procent.

Efter de kostbare og blodige krige i Irak og Afghanistan er mange amerikanere tilsyneladende nået til den konklusion, at resten af kloden må tage sig af sine egne problemer. I juni viste en måling fra Pew Research Center, at den amerikanske befolkning er lige delt med 49 procent på hver side på spørgsmålet om, hvorvidt USA har en moralsk forpligtelse til at standse vold ude i verden, når muligheden er til stede.

Meget af dette handler om at føle sig brændt af Afghanistan og Irak og om meget af den information, som kom frem i lyset særligt efter interventionen i Irak, siger Julia Clark, der er vicedirektør for opinionsinstituttet Ipsos, til internetavisen The Politico.

LÆS OGSÅ: Kemiske våben er krigens tabu

I Kongressen er opbakningen til en intervention betydeligt større og går på tværs af partiskel. I lyset af den formodede brug af kemiske våben er USA trods befolkningens skepsis forpligtet til at blande sig, siger eksempelvis senator Bob Corker, der er den højest placerede republikaner i Senatets udenrigspolitiske komite.

Min fornemmelse er, at vi har evnen og behovet for ikke at bakke op om regimets brug af noget, som alle lande foragter: kemisk våbenførelse mod dets egen befolkning, siger han til tv-kanalen MSNBC.

Præsident Obama er forpligtet til at underrette Kongressen 48 timer inden en eventuel militær aktion. Det amerikanske forsvar har ompositioneret flådestyrker i Middelhavet for at give præsidenten muligheden for at lancere et missilangreb på den syriske præsident Bashar al-Assads regime.

Flere af USAs nære allierede drøfter nu også muligheden for en direkte indgriben i Syrien. I Storbritannien har premierminister David Cameron i morgen indkaldt parlamentet til en afstemning om britisk deltagelse i en eventuel militær aktion.