Et spirituelt korthus er væltet

Den amerikanske guru Andrew Cohen undskylder nu efter mange års beskyldninger om misbrug og manipulation. Det efterlader en spirituel bevægelse i opløsning og en række kendte og mindre kendte danskere i vrede

Tidligere elever i Andrew Cohens (billedet) EnlightenNext Center påstår, at han har presset dem til at kaste alle deres penge ind i organisationen, tvunget par og kvinder til ikke at få børn og skilt forældre fra deres børn. Nu har han sagt undskyld. –
Tidligere elever i Andrew Cohens (billedet) EnlightenNext Center påstår, at han har presset dem til at kaste alle deres penge ind i organisationen, tvunget par og kvinder til ikke at få børn og skilt forældre fra deres børn. Nu har han sagt undskyld. –. Foto: .

I vinduet ligger seks udgaver af det spirituelle magasin EnlightenNext Magazine. Og på døren hænger en seddel om, at der efter sommerferielukning igen åbnes for meditation og kurser i personlig udvikling den første tirsdag i september.

Men det er ikke sikkert, at døren nogensinde bliver åbnet igen. For EnlightenNext på Østerbro i København overvejer seriøst at dreje nøglen om, efter at organisationens amerikanske spirituelle leder, guruen Andrew Cohen, har undskyldt og forladt den spirituelle bevægelse i økonomiske problemer. Det sker efter beskyldninger fra tidligere elever om misbrug og manipulation. Og efter elever i inderkredsen også har vendt sig imod ham, har han nu trukket stikket på ubestemt tid.

LÆS OGSÅ: Amerikansk gurus undskyldning vækker vrede hos kendte danskere

Men til trods for undskyldningen har det danske center under hans organisation, EnlightenNext, der har en bred vifte af verdensomspændende centre, ikke meldt noget ud om den kriseramte bevægelse:

Vi er selv i gang med at finde ud af, hvad vi skal mene om det. Vi kommer med en udmelding i september, formentlig. Lige nu hælder jeg til, at vi drejer nøglen om, siger Jon Bertelsen, leder af EnlightenNext i Danmark, der i flere år har holdt meditationsarrangementer med op mod 100 danske deltagere.

Han peger på, at de grove beskyldninger står i et helt nyt lys efter Andrew Cohens undskyldning.

Der er en grad af sandhed i mange af beskyldningerne om misbrug. Det er sket over 27 år, og derfor er det svært at finde rede i. Men undskyldningen betyder, at det hele skal tages alvorligt. Nu er han taget på orlov, og ingen ved, hvornår han kommer tilbage. Han har haft mange elever gennem tiden, herunder mig selv, og mange har forladt ham undervejs. Han undskylder nu for, at han ikke har behandlet folk ordenligt særligt har han ikke givet plads til, at de kunne forlade bevægelsen på en ordentlig måde. Hvis man har dedikeret sit hjerte og sin sjæl til en religiøs eller spirituel bevægelse, vil man ofte føle, at man har svigtet, når man forlader bevægelsen. Den følelse har han forstærket hos folk, siger Jon Bertelsen, der har svært ved at forholde sig til den liste The A List der ligger på internettet og beskriver det påståede misbrug og manipulation.

For Jon Bertelsen har ikke selv følt sig misbrugt eller manipuleret med. Men det har tidligere elever, der påstår, at han blandt andet har presset elever i EnlightenNext Center i Foxhollow i USA, hvor Andrew Cohen bor, til at kaste alle deres penge ind i organisationen, tvunget par og kvinder til ikke at få børn og skilt forældre fra deres børn.

Kilder, som har været elever hos Andrew Cohen, og som Kristeligt Dagblad har talt med, bekræfter den manipulerende opførsel. Og flere, herunder hans mor, Luna Tarlo, og den tidligere elev William Yenner, har skrevet kritiske bøger om Andrew Cohen.

Vi bliver nødt til at forholde os til, at alt det her dukker op til overfladen nu, og tage konsekvensen, hvis vi ikke kan stå inde for det. Lige nu har vi ikke nogen formel relation til ham. Hele organisationen er faktisk nærmest ikkeeksisterende, siger Jon Bertelsen, der fortæller, at 40-50 danskere er med i bevægelsen på forskellige niveauer.

LÆS OGSÅ: Peter Bastian: Jeg fik røde ører, da Andrew Cohen undskyldte

En af dem, der har fundet hans spirituelle lære brugbar, er erhvervskvinden Stine Bosse. Hun har aldrig selv mødt Andrew Cohen, men blev i foråret introduceret for hans nye bog, Den evolutionære indsigt, som hun blev opfordret til at læse, hvorefter hun skrev følgende anbefalende ord om bogen på bagsiden af bogen:

Jeg kan på det varmeste anbefale denne bog. Særligt kan jeg godt lide den måde, Andrew Cohen ikke bare udfordrer vor tids historieløshed i det nære, men tager den hele vejen. Vi er en bitte lille del af det meget større. I den evolutionære indsigt viser han os, hvordan vi lever denne sandhed. Og det trænger verden i dag til at forstå. Mere end nogen sinde før.

Bogen er ledsaget af anbefalinger fra ikke bare Stine Bosse, men også fra forfatter og foredragsholder Peter Bastian og psykoterapeut Ole Vadum Dahl samt flere udenlandske personer, herunder den indiske forfatter og læge Deepak Chopra, der er kendt inden for alternativ medicin i USA.

Men Stine Bosse, der blandt andet er bestyrelsesformand i Det Kongelige Teater og i BØRNEfonden, trækker nu sin anbefaling tilbage.

Jeg føler mig groft misbrugt, siger Stine Bosse, fordi hun ikke blev præsenteret for al den kritik af guruen, der har ulmet under overfladen, da hun blev spurgt, om hun ville anbefale bogen.

Det samme gør Ole Vadum Dahl, der i maj holdt to foredrag i København og Aarhus sammen med Peter Bastian og Andrew Cohen. Han har heller ikke været elev af Andrew Cohen, hvis spirituelle lære blandt andet handler om at slippe af med egoismen.

Han er først blevet bekendt med kritikken nu, efter bogen er udkommet:Jeg er rystet i min grundvold og fyldes med væmmelse og tristhed, når jeg nu læser A-listen. Han har krænket folk og misbrugt den magt, han har haft over sine elever. Jeg har måske været naiv, men jeg netværker gerne med mange mennesker, og derfor har jeg ikke selv undersøgt noget om ham. Og derfor sagde jeg ja til at stå sammen med ham på scenen. Men havde jeg kendt til kritikken af ham, da EnlightenNetxt spurgte, om jeg ville holde et arrangement med ham, havde jeg aldrig optrådt sammen med ham. Selvom jeg oprindeligt syntes, at bogen er rigtig god, kommer indholdet til at klinge uendeligt hult set i lyset af de fremkomne oplysninger, siger Ole Vadum Dahl, der nu også trække sin anbefaling af bogen tilbage.

Til kritikken siger Jon Bertelsen, der også leder Scenius, som har udgivet bogen:

Det er stadig en vigtig bog en ting er personen, noget andet er undervisningen, han har skabt. Jeg føler ikke selv, jeg har ført nogen bag lyset. Der er ting, jeg ikke har vidst, men som jeg først finder ud af nu.

Hvorfor har I ikke lagt hans undskyldning ud på jeres hjemside?

Fordi vi er ikke kommet til bunds i, hvad vi vil kommunikere ud. Jeg har selv talt med ham. Han er frygtelig ked af det. Men vi bliver nødt til at finde ud af, hvordan han kunne begå så store fejl.

Men anklagerne er jo ikke nye hvorfor tager I det først alvorligt, nu hvor han undskylder?

A-listen har været der i syv år, men har, så vidt jeg ved, ikke ført til politianmeldelser. Og det undrer mig, for det er jo alvorlige beskyldninger. Det, som listen handler om, foregik for 15-20 år siden. Så det er svært at vide, hvor alvorligt man skal tage beskyldningerne. Men der er ingen tvivl om, at han ikke er i stand til at lytte tilstrækkeligt til sine elever. Og før han er i stand til at lytte og interagere, så tror jeg ikke, at nogen vil have ham tilbage.

Ifølge teologiprofessor ved Aarhus Universitet Viggo Mortensen, der selv har mødt Andrew Cohen, er EnlightenNexts forfald endnu en gentagelse af historien om en guru, der kører en spirituel bevægelse i sænk.

Det er et klassisk eksempel på det, man kan kalde when prophecy failes. Vi har set det her før. Når den karismatiske leder ikke kan leve op til sine egne profetier, hvad skal man så stille op som medlem?.

Kristeligt Dagblad har forsøgt at få en kommentar fra Andrew Cohen, men det var ikke muligt.