Kirken i Aarhus trækker i festtøjet

Aarhus Festuge er skudt i gang, og Festkirken byder på farverige oplevelser i løbet af ugen

Festkirken indtager Bispetorv i konkurrence med ballongøglere og andre artister. –
Festkirken indtager Bispetorv i konkurrence med ballongøglere og andre artister. –. Foto: Martin Dam Kristensen.

Under stor festivitas blev Aarhus Festuge i går skudt i gang. Årets tema er Tegn på liv i en ny verden.

Forude venter en uge, hvor kultur- og festlivet blomstrer i smilets by. Som de foregående år benytter flere aarhusianske kirker og organisationer lejligheden til at vise kirken frem i de fineste festklæder.

LÆS OGSÅ: Bibelens stærke tekster påvirker os alle

Det er vigtigt at vise festugegæsterne, at kirken og dens organisationer er en levende og integreret del af kulturlivet. Kirken er så meget mere end en søndagsgudstjeneste, siger Nina Frøjk Hansen, formand for KFUM og KFUK i Aarhus Midtby. Hun har siddet med i udvalget omkring Festkirken, der står bag hovedparten af det kirkelige program under festugen.

Festkirken opstod i 2007 som et samarbejde mellem en række kirker og organisationer, og igen i år vil aktiviteterne udspille sig i og omkring teltet ved Aarhus Domkirke midt i byen.

Vores mål er, at kirken i løbet af festugen møder gæsterne i øjenhøjde. Gennem musik, alternative gudstjenester, meditation og natkirke får vi vist meget af det liv, som udspringer fra kirken, siger Ole Madsen, cand.theol. og tovholder på Festkirken 2013.

Han fremhæver dog, at der er plads til endnu flere kirkelige initiativer under festugen.

Det er alle tiders mulighed for kirkerne til at møde folk på en uformel og åben måde. Nøjagtig som på festivaler, hvor kirker også i stor stil er repræsenteret. Men selvom vi i år har fået sammensat et spændende og meget forskelligartet program i Festkirken, så så jeg gerne, at endnu flere kirker og organisationer meldte sig på banen med initiativer i de kommende år, siger Ole Madsen.

Kirkelig fest bliver der med sikkerhed. I går åbnede Festkirken med en såkaldt økumenisk gudstjeneste arrangeret af folkekirken, den katolske og ortodokse kirke i fællesskab.

Økumenien det tværkirkelige har i det hele taget stået centralt ved planlægningen af årets kirkelige festugeprogram.

Der er flere mindre og ikke så kendte retninger, der i år har budt ind med initiativer. Blandt andet en ungdomsgudstjeneste i domkirken, som Århus Cafékirke står bag, siger Nina Frøjk Hansen.

KFUM og KFUK står også bag en sangaften, som kommer til at foregå i teltet ved domkirken sidst på ugen.

Her vil festugegæsterne i løbet af torsdag aften kunne dumpe ind og ud af teltet og deltage i fællessang bestående af salmer og sange fra højskolesangbogen.

Der er ikke sat sluttidspunkt på, men vi bliver ved, så længe der er sangstemmer. Det at synge sammen er en fantastisk måde at skabe fællesskab på, siger Nina Frøjk Hansen.

De festugegæster, der har mere lyst til at smage på den mere inderlige og personlige kristendom, har mulighed for at træde ind i Klosterkirken onsdag aften og deltage i den ortodokse hjertebønsmeditation.

Under meditationen fjerner vi fokus fra hjernen og lader Kristus komme ned i hjertet. Det er en åndelig oplevelse, hvor vi forsøger at lukke tankerne ude og lader bønnen komme ind med vejrtrækningen. Bønnens baggrund er, at Kristi kærlighed omslutter alt i tilværelsen. Det kan ikke forstås fuldt ud med hovedet, men kræver en hjerteforståelse, forklarer studenterpræst Jens Munk, der leder meditationen.

Festkirkens program slutter med en børnegudstjeneste og efterfølgende lege uden for kirken arrangeret af FDF.