Mordanklage mod Mursi

Militærets retsforfølgelse af den afsatte præsident Mohamed Mursi bekymrer ikke egypterne. Støtten til Det Muslimske Broderskab daler

Mordanklage mod Mursi
Foto: Denmark.

Siden den demokratisk valgte regering i Egypten med Det Muslimske Broderskab i spidsen blev afsat i begyndelsen af juli er op mod 1000 mennesker blevet dræbt i sammenstød mellem militærledelsen og tilhængere af den afsatte præsident, Mohamed Mursi.

Militærledelsen, der kuppede broderskabet og Mohamed Mursi, har erklæret national undtagelsestilstand og indført udgangsforbud mellem klokken elleve om aftenen og seks om morgenen. Sent søndag aften blev Mursi, der for under et år siden blev taget i ed som præsident, desuden anklaget for opfordring til drab i forbindelse med optøjer foran præsidentpaladset i december sidste år, hvor syv personer mistede livet.

LÆS OGSÅ: Hæren er Mursis beskytter

Mens Mursis politiske støtter fik sikret sig 70 procent af mandaterne i det egyptiske parlament igennem demokratiske valg, er støtten efter militærets indtog i dag vendt på hovedet.

Ifølge Jakob Erle, der er direktør ved Det Dansk-Egyptiske Dialoginstitut i Kairo, levede Mursis ledelse af landet ikke op til befolkningens forventninger.

Det, jeg ser, er en stærk folkelig front mod Mursi og broderskabet, fordi folk er skuffede over den måde, broderskabet forvaltede magten på. Derfor er der også en stærkt positiv stemning over for militærkuppet, hvor flere undersøgelser viser, at op imod 70 procent af befolkningen er for. Men man kan selvfølgeligt ikke eliminere broderskabet, der har eksisteret i over 80 år. Det er uforudsigeligt og interessant, hvad der bliver det næste, siger han.

Samtidigt med at den generelle folkelige opbakning til Det Muslimske Broderskab daler, er der ikke udsigt til, at mordanklagerne mod Mursi vil føre til yderligere angreb fra hans støtter i broderskabet.

Der er daglige sammenstød, og i morges kastede Mursi-støtter en bombe mod en politistation i en bydel i Kairo. Men det, de fokuserer på, er ikke retssagen. De er optaget af den generelle protest mod kuppet i juli, og i dag vil der være demonstrationer over hele Egypten, siger Noha El Nahass, som er kommunikationsmedarbejder ved Det Dansk-Egyptiske Dialoginstitut i Kairo.

Hun ser positivt på fremtiden.

Demonstrationerne i dag bliver mange, men der vil være få deltagere. De almindelige mennesker er simpelthen vrede på dem, og opbakningen til broderskabet bliver mindre og mindre for hver dag, der går. Som egyptisk borger er jeg sikker på, at landet er i gang med en positiv udvikling siger Noha El Nahass.

Ifølge Peter Seeberg, der er lektor ved Center for Mellemøststudier på Syddansk Universitet, er der mulighed for, at Det Muslimske Broderskabs rodfæstelse i befolkningen er så stærk, at der er en risiko for, at retsforfølgelsen af Mursi kan medføre nye voldelige sammenstød mellem Mursi-støtter og specialstyrker.

Der er mange mennesker, der har stemt Mursi ind som præsident, og anklagerne er noget af et slag i ansigtet på dem. De kan puste til den ild, der allerede brænder. Det er helt klart sandsynligt, at tilhængere vil betragte det som en massiv provokation, og man kan forestille sig, at det i værste fald kan eskalere situationen og føre til yderligere uroligheder, siger Peter Seeberg.