Historisk kristen by er i klemme mellem syrisk hær og oprørere

Kampene i og omkring Syriens ældste kristne by Maaloula fortsætter. Beboerne frygter at blive ofre for begge parter

Syriens ældste kristne by, Maaloula, skifter ejere konstant i øjeblikket. På billedet ses en soldat i Maaloula, i færd med at tale til medierne. Billedet er frigivet af det officielle syriske nyhedsagentur, SANA.
Syriens ældste kristne by, Maaloula, skifter ejere konstant i øjeblikket. På billedet ses en soldat i Maaloula, i færd med at tale til medierne. Billedet er frigivet af det officielle syriske nyhedsagentur, SANA. . Foto: SANA HANDOUT Denmark.

Maaloula skifter ejere næsten dagligt i øjeblikket. Efter at have klaret sig næsten uskadt gennem to et halvt års krig er den historiske kristne by ved bjergene mellem Damaskus og Homs blevet draget ind i krigen.

Oprørere og den syriske hær skiftes til at indtage byen, og kampene truer ikke kun med at ødelægge historiske kirker og klostre, men også med at tvinge byens fortrinsvis kristne befolkning ind i en konflikt, de helst ikke vil tage del i. Maaloulas kristne opfattes som passive tilhængere af Syriens præsident Bashar al-Assad. Nogle af dem har udtrykt glæde over hærens offensiv mod de oprørere, der kæmpede sig ind i byen for en uge siden. Mange er flygtet til Damaskus, fordi de frygter oprørerne.Nogle af indbyggerne er taknemmelige for hærens udstationering af nye tropper. Mange af dem foretrækker stadig den djævel, de kender, frem for den, de ikke kender, siger Matthew Barber, en forsker fra universitetet i Chicago med ekspertise i Syrien.

LÆS OGSÅ: Moskva træder ind i mæglerrollen

Den seneste optrapning begyndte ifølge en række lokale kilder, som Kristeligt Dagblad har talt med, da en jordansk selvmordsbomber angreb den syriske hærs kontrolpost uden for Maaloula onsdag i sidste uge. Herefter indtog syriske oprørere, hovedsageligt fra islamistiske grupper, byen. I løbet af de seneste syv dage er de blevet fortrængt fra byen mindst tre gange af den syriske hærs bombardementer. Men kampe finder stadig sted.

Ifølge indbyggere i Maaloula har oprørerne chikaneret og truet flere borgere, til trods for at oprørerne på en række hjemmevideoer lover ikke at volde de lokale indbyggere skade. Tre kirker er blevet beskadiget i mindre omfang af den syriske hærs kampvogne i løbet af kampe i søndags og i mandags i denne uge.

LÆS OGSÅ: FAKTA om den humanitære katastrofe i Syrien

Tv-stationen al-Jazeera kalder oprørernes indtog i byen for en strategisk strid, fordi Maaloula ligger ved hovedvejen mellem Damaskus og Homs. Men Jabhat al-Nusra, der er blandt oprørsgrupperne i byen, har lagt billeder fra kampene ud på det sociale medie Facebook. Under et af billederne bruges et koran-?citat, der beder Allah give tålmodighed og sejr over hedningene.De lokale kristne frygter, at Jabhat al-Nusra bruger ordet hedninge om byens indbyggere, og håber, at der kun refereres til den syriske hær. Men alle synes at indse, at den forholdsvis neutrale holdning til krigen, de kristne i Maaloula har haft indtil videre, nu for alvor sættes på en prøve.Vent bare at se, siger en oppositionskilde, hvis identitet Kristeligt Dagblad er bekendt med.Den syriske hær ønsker at drage de kristne ind i krigen.Den anden teori er, at islamisterne fra oppositionen netop har draget Maaloula ind i konflikten for at få det kristne mindretal til at bekende kulør.For de kristne er det ikke noget let valg. Støtter de oprørerne, bliver de til mål for hæren. Støtter de hæren, vil de både være lette og legitime ofre for islamisterne.Der bor godt 2500 indbyggere i Maaloula, og byen er kendetegnet ved at være et af de ganske få steder, hvor der blandt kristne stadig tales aramæisk, hvilket er det sprog, som Jesus talte.