Politikere vil have klare regler for kirkelukninger

Alle politiske partier vil have af-klaret, hvordan man lukker en kirke. Men de er uenige om vejen frem

Biskop Peter Skov-Jakobsens indstilling til kirkelukninger blev underkendt af kulturminister Marianne Jelved (R) i fredags. Flere politikere ønsker afklaring om, hvordan man lukker en kirke.
Biskop Peter Skov-Jakobsens indstilling til kirkelukninger blev underkendt af kulturminister Marianne Jelved (R) i fredags. Flere politikere ønsker afklaring om, hvordan man lukker en kirke. . Foto: Malte Kristiansen Denmark.

Den årelange debat om kirkelukninger i København endte i frustration i fredags. Biskop Peter Skov-Jakobsen fik ikke lukket de kirker, han gerne ville, fordi kulturminister Marianne Jelved (R) underkendte hans dokumentation. Og flere kirker følte sig fejlbedømt af biskoppen.

Nu ønsker et bredt politisk flertal at sikre, at folkekirken aldrig havner i den situation igen.Venstres kirkeordfører, Flemming Damgaard Larsen, er klar til de forhandlinger, som kirkeminister Manu Sareen (R) indbød til, da han i fredags opfordrede til at lave klare og gennemskuelige regler for fremtidige kirkelukninger.Han understreger, at kirkelukninger skal ske ud fra en vurdering af de lokale forhold i sognet.

LÆS OGSÅ: Hurra for Københavns kirkelukninger

Med klare regler og kriterier kan vi sikre menighedsrådene imod vilkårlighed. Man kan selvfølgelig komme ud for en situation, hvor de lokale kirkelige myndigheder må skride til handling, hvis kirkelivet i et sogn er blevet for tyndt og ikke længere er økonomisk bæredygtigt, samtidig med at menighedsrådet alligevel holder krampagtigt fast i, at kirken skal bevares. I en sådan særlig situation skal menighedsrådets rettigheder være veldefinerede, så det ikke løbes over ende, siger Damgaard Larsen.Fra den konservative kirkeordfører Per Stig Møller lyder der støtte til klarere regler, også i de tilfælde hvor et menighedsråd siger nej, men hvor særlige grunde taler for en lukning. Liberal Alliances Mette Bock har lignende tanker:

Min holdning er, at man som udgangspunkt ikke bør lukke en kirke imod menighedsrådets ønske, hvis økonomien er i orden. Derfor skal der være fuldstændig klarhed over proceduren, hvem der har kompetencen, og hvilke kriterier man skal bruge til at vurdere, om en kirke skal lukkes.

LÆS OGSÅ: Haarder: Lad borgernes fremmøde i kirker afgøre lukning

Både SFs Pernille Vigsø Bagge og Enhedslistens Jørgen Arbo-Bæhr tilslutter sig kritikken af de københavnske lukninger og efterlyser regler.Dansk Folkepartis Christian Langballe ser afgørelsen om ikke at lukke seks sognekirker som en sejr for det lokale, kirkelige demokrati:I forhandlingerne vil vi stille den betingelse, at der ikke bliver lukket kirker, hvis ikke det sker på menighedsrådets initiativ, og det er der allerede en sædvane for. Det kan man gøre tydeligere i en eventuel nedfældelse af regler for kirkelukning, når nu sædvaneretten er så meget under angreb fra blandt andre Manu Sareen.

Formand for Folketingets Kirkeudvalg, socialdemokraten Karen Klint, ønsker også en afklaring, men vil ikke lægge sig fast på, om kirker skal kunne lukkes mod et menighedsråds ønske.Drøftelsen af nye regler for kirkelukninger bør ifølge socialdemokraten indgå i debatten om folkekirkens styring. Hun opfordrer derfor menighedsrådene gennem høringssvar til at fortælle politikerne, hvad de mener om regler for kirkelukninger.

debat side 10