Tabuer og fordomme om seniorers sexliv skal nedbrydes

En fælles sprogbrug om voksnes og ældres sexliv mangler, siger foreningen Sex & Samfunds nyvalgte formand

"Ældre menneskers sexliv er trist eller ikke eksisterende. Gamle mænd er gamle grise. Jeg kunne sikkert blive ved med at remse fordomme og floskler op," siger antropolog Bjarke Oxlund, som er nyvalgt formand for foreningen Sex & Samfund. Han vil gøre op med fordommene om ældre og sex. Modelfoto
"Ældre menneskers sexliv er trist eller ikke eksisterende. Gamle mænd er gamle grise. Jeg kunne sikkert blive ved med at remse fordomme og floskler op," siger antropolog Bjarke Oxlund, som er nyvalgt formand for foreningen Sex & Samfund. Han vil gøre op med fordommene om ældre og sex. Modelfoto.

Jeg er tit ude for, at der bliver vrænget på næsen. Folk vil ikke høre på det, når jeg taler om voksne og ældres sexliv. Men da det var unge og sex, jeg beskæftigede mig med, var det helt accepteret og i orden.

Antropolog Bjarke Oxlund er nyvalgt formand for foreningen Sex & Samfund. En af hans erklærede mærkesager er ældre og sex, et tabubelagt emne, hvor fordomme og myter trives i bedste velgående.

Vi har ikke noget sexliv. Det aftager med alderen for helt at forsvinde. Unge menneskers sexliv derimod er smukt og dejligt. De skal jo også reproducere sig. Ældre menneskers sexliv er trist eller ikke eksisterende. Gamle mænd er gamle grise. Jeg kunne sikkert blive ved med at remse fordomme og floskler op.

LÆS OGSÅ: Hvor langt skal man gå for at forlænge sexlivet?

Gennem årene er der fra samfundets side brugt mange kræfter og penge på at udvikle en kampagneform om sex rettet mod unge i deres sprog med lækre fotos og et udtryk, som får de unge til at lytte efter. Hvorimod en sprogbrug og ordvalg om seksualitet og ældre slet og ret ikke findes. Der er en berøringsangst i sundhedssektoren, og plejepersonale på ældrecentre og på sygehuse tager ikke fat om spørgsmål, der har med sex at gøre, og det vil den nye formand for Sex & Samfund have gjort noget ved.

Seksuel trivsel er meget vigtig for den almene trivsel, også for de voksne og ældre. Men der er et generelt tabu i forhold til overhovedet at tale om ældre og sex. Tænk bare på udfordringen med hensyn til, hvilke ord vi skal bruge, siger Bjarke Oxlund.

LÆS OGSÅ: Ældres kærlighedsliv er stadig forbundet med fordomme og myter

Han står foran endnu en udfordring, og den hedder finansiering. For hvem vil poste penge i en oplysningskampagne og udvikling af et sprog og udtryk, der vil blive accepteret af de voksne, af sundhedspersonalet, af læger og andre, der er i berøring med voksne og ældres trivsel?

Det er der forhåbentlig nogen, der gerne vil, for skal man lytte til sagkundskaben som overlæge og leder af Sexologisk Klinik på Rigshospitalet Ellids Kristensen, så spiller seksualiteten også en rolle for trivselen blandt beboere på plejehjem.

Hun siger til Ældre Sagens hjemmeside, at hvis beboerne ikke får dækket deres behov for seksuel og fysisk kontakt, kan det være med til at gøre dem urolige og ensomme og medvirke til udvikling af depressioner. Men i dag har plejepersonalet svært ved at håndtere de ældres behov, og som Karoline Raundahl, demenskoordinator i Svendborg Kommune, siger:

Vi har en politik for alting, men vi har ingen seksualpolitik.

LÆS OGSÅ: Det ender med bingo og porno på plejehjemmet

Mange tanker går igennem ens hoved med et emne for denne klumme om voksne og ældres sexliv. Det opleves meget personligt og er omgærdet med blufærdighed. Under forberedelserne tænkte jeg på de voksne børn. De 30-40-årige midt i livet, i fuld gang med karrieren. De har fået familie. De har reproduceret sig selv. Er det ikke den dybeste og vigtigste grund til at dyrke sex? Sagt med andre ord: Bliver sex uvæsentligt og uden betydning, når man ikke længere kan reproducere sig?

Så enkelt er det heldigvis ikke, men de 30-40-årige kan udøve meget skarp social justits over for ældre i familien, siger den nye formand for Sex & Samfund, Bjarke Oxlund. Det skal de ikke have lov til. Når en 75-årig vælger at udleve sin seksualitet, skal det respekteres også af de unge generationer. Det skal der ikke vrænges på næsen ad.

Hvis mor og far er blevet alene og finder en ny ven eller veninde at rejse med og være sammen med, bør de voksne børn være glade på far ellers mors vegne. Det er tegn på trivsel og mental og fysisk sundhed, og hvad mere kan børnene ønske for deres forældre?

Men vi har også retten til et liv uden sex. Der kan være kronisk sygdom, eller man har mistet en ægtefælle, og derfor er sex måske ikke noget af det første, man tænker på. Det afgørende er, at vi tillader hinanden at have den seksualitet, vi hver for sig har lyst til og mulighed for uden løftede øjenbryn.