Politikere: Præstens åbningsprædiken var modig og relevant

Regeringen og Folketingets politikere blev advaret mod at sætte økonomien som det højeste i livet ved dagens gudstjeneste i Christiansborgs Slotskirke. Modig pointe, mener politiker

Folketingets åbningsgudstjeneste i Christiansborg Slotskirke. Prædikant var sognepræst Per Bucholdt Andreasen.
Folketingets åbningsgudstjeneste i Christiansborg Slotskirke. Prædikant var sognepræst Per Bucholdt Andreasen. Foto: Leif Tuxen.

Hvis økonomi præger hele vores liv og hele vores selvforståelse, bliver det til en ny religion.

Sådan lød det i dag fra prædikestolen i Christiansborgs Slotskirke, da Folketingets politikere og regeringen var samlet til gudstjeneste forud for åbningen af Folketinget efter sommerpausen.

Her holdt formand for Den danske Præsteforening Per Bucholdt Andreasen en prædiken under overskriften pengene eller livet.

Måske kommer vi alt for ubekymrede og ukritiske til at sætte økonomien over livet. Hvis ikke der er noget, der står over økonomien styrer økonomien - så bliver det økonomien, der styrer os, sagde han i prædikenen.

DOKUMENTATION: Læs hele prædikenen fra Folketingets åbningsgudstjeneste

Præstens formaninger mod et for snævert økonomisk fokus var modigt gjort, mener cand.theol. og folketingsmedlem for SF Pernille Vigsø Bagge, der selv deltog i gudstjenesten i dag.

Det var en rigtig god prædiken. Når man tager i betragtning, at mange af den seneste tids politiske forhandlinger har været ekstremt fokuserede på økonomi, er det modigt af ham at pointere, at økonomiske værdier ikke er det vigtigste. Prædikenen var en lige højre til den snæversynede økonomitækning, vi har set under den økonomiske krise, siger hun.

Per Bucholdt Andreasen havde valgt at prædike over en bibeltekst fra Matthæusevangeliet kapitel 6, hvor Jesus taler om, at man ikke kan tjene både Gud og mammon. Teksten er en del af den såkaldte Bjergprædiken.

Teksten var særdeles velvalgt, mener Pernille Vigsø Bagge.

Lige præcis den tekst er meget interessant og opbyggelig at høre for en politiker. Ved at vælge den tekst får præsten sagt, at evangeliet husker os på, at livet er større end pengene," siger hun og fortsætter:

"Når jeg går ind til en åbningsgudstjeneste, forventer jeg, at præsten bruger sin enestående chance til at tale ind i politikernes virkelighed. Jeg forventer at høre budskaber om, at vi skal huske helheder og de kristne grundværdier. Og det kom præsten rigtig godt omkring i dag."

BILLEDSERIE: Politikerne ankommer til åbningsgudstjeneste

Esben Lunde Larsen, cand.theol. og folketingsmedlem for Venstre, var også med til gudstjenesten i dag. Han var også begejstret over Per Bucholdt Andreasens prædiken.

Han talte meget klart ind i vores samfund med en pointe om, at vi ikke kun kan bygge på økonomiske værdier. Økonomien må ikke blive til den altafgørende norm. Et samfund skal derimod balancere mellem andre værdier. Og så var hans pointe, at hvis mennesket søger Guds rige først, skal vi nok få alt andet i tilgift, siger han.

Esben Lunde Larsen mener, at præsten med sin advarsel mod at sætte økonomien over alt andet gør kirken til en en vigtig samfundsstemme, der taler det politiske imod.

Hvis politik kun handler om magt, bliver det et magtfuldkommenhedens spil. Politik må også handle om værdier og moral. I vores samfund er det blandt andet kirkens stemme, der skal lyde i moralske spørgsmål. Og det er netop det, der sker, når det bliver sagt, at man ikke kun kan bygge et samfund udelukkende på økonomiske værdier. Det er godt for mennesker, der besidder magt, at blive mindet om, hvad man bruger den magt til, siger han.