Vi ser først vores smartphone rigtigt, når den går i stykker

Martin Heidegger bruger hammeren, når han forklarer, hvad teknikken egentlig er. Ifølge Søren Riis, lektor i filosofi ved Roskilde Universitet, ville han have meget at sige om den internet-opkoblede telefon, som mange af os har i lommen i dag.

Hammer with hickory handle and curved claw; about $5 at Sears. If you spend $250 or so on a dozen tools, you’ll have all you need to avoid repeated treks to the hardware store. (Tony Cenicola/The New York Times)
Hammer with hickory handle and curved claw; about $5 at Sears. If you spend $250 or so on a dozen tools, you’ll have all you need to avoid repeated treks to the hardware store. (Tony Cenicola/The New York Times).

Martin Heidegger bruger hammeren, når han forklarer, hvad teknikken egentlig er. Ifølge Søren Riis, lektor i filosofi ved Roskilde Universitet, ville han have meget at sige om den internetopkoblede telefon, som mange af os har i lommen i dag.

LÆS OGSÅ: Heidegger: Bjergbonden, der spurgte til teknikkens væsen

Hammer

"Hammeren er en problemløser. Den er et værktøj, mennesket har opfundet til at klare en hel masse ting og forarbejde verden. Det svigt, der sker, når hammeren knækker over, er essentielt og markerer forskellen på, hvornår vi bruger hammeren praktisk uden videre omtanke, og hvornår vi ser den, for hvad den er, mener Heidegger.

Hammeren er vedhånden, når den fungerer og hele tiden er tilgængelig som en handlingsmulighed, som en del af vores praksis, en forlængelse af krop og tænkning. Men når den går i stykker, bliver den hos Heidegger forhånden.

Det svigt, der sker, når hammeren brækker, skaber et mulighedsrum for at træde et skridt tilbage og spørge: Hvad er denne her ting overhovedet for dig? Det er i tingenes endelighed, ultimativt i relation til din egen død, at du ifølge Heidegger lærer tingenes begrænsning at kende og kan distancere dig fra dem.

Smartphone

Smartphonen er det ultimative redskab, det senmoderne, urbane menneskes schweizerkniv, hvor alle funktioner er lige ved hånden. Hver gang vi får et spørgsmål eller konfronteres med et problem, søger vi til skærmen for svar. Og det er farligt, ville Heidegger mene: Mennesket har ifølge ham en privilegeret adgang til sandheden, fordi vi kan spørge. Men idet det hele tiden lader til, at vi kan forrette alt det, vi skal, med en telefon og en computer ved hånden, får vi meget sjældent den dér afmægtige følelse af ikke at kunne finde ud af noget at hammeren brækker eller bare ikke dur til at løse lige netop denne opgave.

Man kan også løbe tør for batteri eller få sin telefon stjålet. Her ville Heidegger sige, at der opstår en slags angst og dernæst et tomrum. Tænk på de muligheder, man mister! Men tomrummet er ikke skidt. Så tager man måske en god samtale med en ven i stedet eller tænker over, om man er blevet afhængig.

iPhone, mobiltelefon. Telefon og computer med ikoner til programmer. Danske apps / applikationer på smartphone. Cell phone. Nøgleord: cell phones mobile phone mobil app iphone4 Apple dille modedille digital digitalt
iPhone, mobiltelefon. Telefon og computer med ikoner til programmer. Danske apps / applikationer på smartphone. Cell phone. Nøgleord: cell phones mobile phone mobil app iphone4 Apple dille modedille digital digitalt