Grishauge er et grundtvigsk naturfænomen

Sekretariatsleder i Grundtvigsk Forum forlader sin stilling efter 17 år

Sekretariatsleder Hans Grishauge sætter sig ikke ned i en stol, når han pensioneres fra den 1. november. Han drømmer om både telthøjskole og et nyt folkemøde i Himmerland. – Privatfoto.
Sekretariatsleder Hans Grishauge sætter sig ikke ned i en stol, når han pensioneres fra den 1. november. Han drømmer om både telthøjskole og et nyt folkemøde i Himmerland. – Privatfoto.

Snart 67-årige Hans Grishauge ligner en pedel med nøglebundtet i bæltet. Men tag ikke fejl: Det er ham, der har gjort Vartov til det forsamlingshus, det er i dag. Den 1. november slutter en æra i Grundtvigs gamle domicil. Grishauge er allerede flyttet hjem, op nord for Limfjorden, hvor der hverken findes moms eller skoletandpleje, som sanger Allan Olsen engang udtrykte det.

Og han er da også, ifølge et medlem af bestyrelsen i Grundtvigsk Forum, en krejler, og efter 17 år taler eller snakker han stadig nordjysk.

Bare spørg lejere, der prøver at forhandle husleje med ham. De siger, han er helt umulig, lyder det.

LÆS OGSÅ: Fotografier fulde af respekt

Grishauge er et naturfænomen, og uden ham vil jeg påstå, at Grundtvigsk Forum ville have levet en meget tilbagetrukken tilværelse og have bestået af ældre sydvestjyske provster, der røg cigarer og sagde nej, hedder det fra en tidligere ansat i Grundtvigsk Forum.

Deraf kommer måske kælenavnet den jyske ambassade om det grundtvigske københavnerdomicil.

Han kan også være en urimelig modspiller til bestyrelsen, hedder det: Man er aldrig i tvivl om, hvad han mener, hvis der er noget, han ikke gider.

Hans Grishauge er uddannet murer og lærer. Han har ifølge flere kilder det lavkirkelige, det uimponerede, det stædige og ikke mindst det grundtvigske rullende i blodet, og så er han ikke til smalltalk: Samtaler skal handle om noget. Men det var et højskoleophold mellem murer- og læreruddannelsen, der satte hans liv på skinner. Og hvor han får energien fra, har han fortalt i Dansk Kirketidende:

Min far var vældig engageret i det lokale foreningsliv med bestyrelsesarbejde i Brugsen, frysehuset og transformatorstationen ... Men jeg tror, det var mit højskoleophold på Gerlev, hvor Johannes Stræde var forstander, der vendte op og ned på mange ting. Det er livsfarligt at komme i berøring med det grundtvigske univers, hvis man ikke er parat til at skifte spor.

Men det var Grishauge. Han tog en læreruddannelse i Kolding, var med til at stifte idrætshøjskolen i Køng og læste idræt på universitetet. Højskolen beskriver han som rent Tvind, fordi lærerne indbetalte 10 procent af lønnen til højskolen. Mureruddannelsen brugte han kun i et halvt år.

Hans Grishauge har som sagt allerede flyttet teltpælene nordpå. Hans hus ligger lige op ad en golfbane nord for Års, anlagt af Lars Larsen fra Jysk, og det er da også Dyne-Larsen, Hans Grishauge iblandt spiller golf med, når Larsen er i sit sommerhus i samme område.

Grishauge har ikke tænkt sig, og har heller ikke temperament til, at sætte sig ned og nyde et stille otium. Ifølge Dansk Kirketidende drømmer han både om at arrangere en ny type folkemøde og blive forstander med egen telthøjskole i Himmerland.

Jeg har et telt på fem gange otte meter, og om vinteren kunne vi være i stuen. Og så kunne Himmerland også have sit eget folkemøde. Bare et mikroskopisk et, siger han.

Nordjyden har også høstet hæder i København, da han i 2010 fik K-prisen, der uddeles af Indre By Lokaludvalg i København, fordi han var med til at skabe liv og aktivitet i Vartov og åbne det mod bydelen.

Ingen Hans Grishauge uden ægtefællen Kirsten. Det er ifølge flere kilder hende, der passer på ham, når aktivitetsniveauet skal sættes. Hun bliver dog ved at arbejde i Grundtvigs Forum et stykke tid endnu med regnskaberne. Parret har to voksne børn.