Her kommer den europæiske tiggerhær

Arne Dahls nye krimi går tæt på den grænseoverskridende mafiakriminalitet

Arne Dahls nye krimi "Blindebuk", der handler om mafiakriminalitet, har den begavede Paul Hjelm i hovedrollen. Og der er en fremragende krimi, der kalder på eftertanke, mener anmelderen.
Arne Dahls nye krimi "Blindebuk", der handler om mafiakriminalitet, har den begavede Paul Hjelm i hovedrollen. Og der er en fremragende krimi, der kalder på eftertanke, mener anmelderen. .

Svenskeren Arne Dahls Europol-krimier med Paul Hjelm i hovedrollen er spændende, begavede og indimellem morsomme. Nu er nummer tre i rækken, Blindebuk, netop udkommet på dansk, og igen er vi med det EU-baserede politisamarbejde, Europol med hovedsæde i Bruxelles, der bekæmper grænseoverskridende kriminalitet. I Blindebuk handler det blandt andet om organiseret tiggeri og menneskesmugling.

En europæisk tiggerhær, tusindvis af fattige og meget ofte handicappede, rekrutteres mestendels fra Bulgarien og Rumænien og sendes via bagmænds bagmænd på gaderne rundtom i de rigere EU-lande. Pengene indsamles, hvidvaskes, og Europol-teamet med Paul Hjelm i spidsen har nogle østeuropæere i kikkerten og venter bare på yderligere beviser, før de vil slå til mod en lejlighed i Amsterdam.

LÆS OGSÅ: Billige fly sender østeuropæere på tyvetogt

Men det er selvfølgelig lettere sagt end gjort. Kombinationen af Balkan-kriminelle og italiensk mafia er en giftig og farlig cocktail. I disse kredse er al moral og anstændighed forlængst forsvundet, det handler kun om profit, og millioner af euro fra tiggeri, prostitution, spil, stoffer, menneskesmugling og -handel kanaliseres via hemmelige bankkonti til bagmændene i toppen af forbryderhierarkiet.

Egentlig er det deprimerende læsning, men Arne Dahl tegner vel egentlig bare et rimeligt realistisk billede af vor tids organiserede kriminalitet. Samtidig er Paul Hjelms team af Europol-betjente dygtige til deres job. Udrydde den kræftsvulst, der truer det civiliserede samfund, kan de ikke helt, for den organiserede kriminalitet er som et mangehovedet uhyre: Når ét hugges af, kommer et nyt til.

Parallelt med denne historie inddrages Paul Hjelm i en anden hemmelig operation. En kendt fransk EU-kommissær har i hemmelighed finansieret et forskningsprojekt, der har haft det mål at udvikle et batteri, der kan gøre elbiler til virkelige konkurrenter til de benzindrevne. Nu udsættes kommissæren for afpresning og trues med skandaler og det, der er værre, hvis hun ikke straks dropper sine planer om at offentliggøre resultatet af sit forskerteams arbejde.

At det er benzinindustrien, der forsøger at presse kommissæren til tavshed, er ikke så overraskende, og de to parallelhistorier knyttes sammen, da det viser sig, at den italienske mafia i al uforstyrrethed har overtaget aktiemajoriteten i et af de største europæiske benzinselskaber.

Arne Dahls Europol-krimier er aktuelle historier, og det er de store spillere, der er på færde i hans bøger. Den grænseoverskridende kriminalitet er vor tids onde, og det er lang tid siden, at den organiserede mafia, både den i øst og den i vest, anerkendte nogen grænser i det hele taget, hverken de geografiske eller de moralske. Arne Dahl giver på den måde et glimrende bud på, hvordan gruppen af Europol-betjente også er nødt til at arbejde uden grænser, eller på tværs af grænserne, hvis de overhovedet skal gøre sig håb om bare en gang imellem at kunne stikke en kæp i hjulene på den organiserede kriminalitet, der bare tonser videre.

Blindebuk er en fremragende krimi, der også indimellem kalder på eftertanke.