Obamas fravær skaber tvivl i Asien

Mens den amerikanske præsident måtte aflyse rejsen til Sydøstasien på grund af det hjemlige budgetslagsmål, har Kinas leder boltret sig i regionen og sået tvivl om Obamas Asien-politik

Først måtte Obama aflyse besøg i Malaysia og Filippinerne. Kort efter meldte han også afbud til det nu afsluttede topmøde i den økonomiske samarbejdsorganisation for Asien og Stillehavet, APEC. Også topmødet med ASEAN-landene, der slutter i dag i Brunei, er uden deltagelse af Obama.
Først måtte Obama aflyse besøg i Malaysia og Filippinerne. Kort efter meldte han også afbud til det nu afsluttede topmøde i den økonomiske samarbejdsorganisation for Asien og Stillehavet, APEC. Også topmødet med ASEAN-landene, der slutter i dag i Brunei, er uden deltagelse af Obama. Foto: JEWEL SAMAD Denmark.

En Lamborghini kontra en Chevrolet. Sådan sammenligner bladet Asia Times den kinesiske og amerikanske politik i Sydøstasien. Som henholdsvis en accelererende sportsvogn og en lettere brugt bil, der kommer skramlende langt efter.

Det er blot én af adskillige syrlige bemærkninger til, at USAs præsident, Barack Obama, har måttet aflyse en længe planlagt rundrejse i Sydøstasien. En rejse, der skulle cementere Obamas Asien-politik og USAs fornyede fokus på Asien med øget økonomisk og militært samarbejde.

Årsagen er det hjemlige slagsmål om budgettet. Først måtte Obama aflyse besøg i Malaysia og Filippinerne. Kort efter meldte han også afbud til det nu afsluttede topmøde i den økonomiske samarbejdsorganisation for Asien og Stillehavet, APEC. Også topmødet med ASEAN-landene, der slutter i dag i Brunei, er uden deltagelse af Obama.

LÆS OGSÅ: EU giver moralsk og kontant støtte til Lampedusa og Italien


Diplomatisk er det meget skadeligt, konstaterede Kenneth G. Lieberthal, der var Kina-rådgiver for den tidligere præsident Bill Clinton.

Til The New York Times forklarede Lieberthal videre, at Obamas afbud ville få en del til at ånde lettet op i Kina. Obamas fokus på Asien opfattes af mange som et forsøg på at inddæmme Kina. Men når han end ikke kan gennemføre planlagte besøg, sås der tvivl om denne hjørnesten i amerikansk udenrigspolitik.

Mens Obama måtte kæmpe på hjemmebane, kunne den kinesiske leder, Xi Jinping, uden slinger i valsen gennemføre sin rundrejse i re-gionen. I sidste uge besøgte han Indonesien, hvor han som det første udenlandske statsoverhoved fik lov til at tale til parlamentet. Flere kommentatorer noterede sig, at end ikke Obama har haft den ære.

Xi Jinping var også i Malaysia, hvor han underskrev handelsaftaler og tilbød flere kinesiske investeringer. Og på APEC-topmødet benyttede han Obamas fravær til at advare USA mod indblanding i territoriale stridigheder. Samtidig talte han varmt for, at frihandelsaftaler i regionen bør inkludere alle.

Det var en klar hentydning til, at USA som en central del af Asien-politikken presser på for at få afsluttet forhandlingerne om en frihandelsaftale kaldet Trans-Pacific Partnership, TPP. Aftalen kan komme til at strække sig fra Mexico til Japan, men inkluderer ikke Kina.

Selvom Obama ikke deltog i APEC-mødet, var USA dog i centrum. Både Kina og Japan opfordrede USA til snarest at få bilagt budgetstriden. Ikke så sært, da de to lande er de største bidragydere til den amerikanske gældsætning. Frygten for, at USA i næste uge kan kaste verden ud i ny økonomisk uro, lå tungt over mødet.

Flere gav af samme årsag udtryk for, at Barack Obama var lovligt undskyldt. Ministre fra både Indonesien og Malaysia sagde desuden, at det amerikanske engagement i Asien er af langvarig karakter og ikke lader sig forstyrre af enkeltstående begivenheder.

Og selvom Kina måske på den korte bane har vundet kapløbet i Sydøstasien, har de kinesiske ledere ingen interesse i et indenrigspolitisk sammenbrud i USA. Dertil er de to landes fælles interesser alt for store.