Stor jødisk Nobel-høst

I 2013 har har seks jødiske forskere vundet Nobelpriser i fysik, kemi og lægevidenskab. Magasinet Jewish Journal mener, at en af grundene til den stærke repræsentation er, at jøderne siden Templets fald i Jerusalem i det første århundrede har været tvunget til at være litterære

Selvom jøder kun udgør 0,2 procent af verdens befolkning, er 22 procent af Nobelpristagerne jøder.
Selvom jøder kun udgør 0,2 procent af verdens befolkning, er 22 procent af Nobelpristagerne jøder. Foto: . Modelfoto.

Næsten hvert år giver uddelingen af Nobel-priser årsag til både stolthed og debat i Israel og jødiske kredse over hele verden. For selvom jøder kun udgør omkring 0,2 procent af verdens befolkning, er 22 procent af Nobelpris-tagerne jøder.

Her i 2013 har seks jødiske forskere vundet Nobelpriser i fysik, kemi og lægevidenskab. To af dem er israelere, hvilket understreger landets imponerende samlede liste over Nobelpriser trods en forholdsvis lille befolkning og kun 65 års selvstændighed.

Den overlegne Nobelhøst forklares på mange forskellige måder lige fra de typiske konspirationsteorier om en zionistisk sammensværgelse til almindelig undren.

LÆS OGSÅ: Er Det Nye Testamente antisemitisk?

Det amerikanske tidsskrift Jewish Journal giver i år sin vurdering af, hvorfor jøder vinder flere Nobelpriser end andre. Jewish Journal er kommet frem til flere forklaringer.

Først er der David mod Goliat-syndromet.

Som et undertrykt folk har jøder altid skullet gøre en ekstra indsats for at vinde. Vi er ude på at bevise noget, skriver Jewish Journal.

Så er der den religiøse side af jødedom: Jødedom handler om lærdom og analyse. Vi stræber efter at vide hvert hvorfor og hvordan, når livet kaster noget i vores retning. Vi værdsætter analyse. Andre religioner værdsætter dogmer.

Og så er der overlevelsesmekanismen: Efter ødelæggelsen af Templet i Jerusalem var jøder tvunget til at være litterære. Det har været en fordel siden middelalderen.

I Israel blandes fejringen i år dog også med frygt for fremtiden, fordi de to israelske vindere ikke forsker på israelske universiteter, men amerikanske. Det har igangsat en heftig debat om de israelske universiteters niveau og det faktum, at mange israelske akademikere søger karriere uden for Israel med den begrundelse, at Israel ikke afsætter nok midler til forskning. Frygten er, at Israel ikke kan blive ved med at producere Nobelpristagere.