Vi er ikke herrer over jeres tro ...

Eva Nordentoft fik det økumeniske spørgsmål helt ind på livet, da hun som ung tysk katolik giftede sig ind i en gammel dansk protestantisk præsteslægt

Vi må huske hinanden på, at evangeliet er et glædeligt budskab, mener Eva Nordentoft. – Privatfoto.
Vi må huske hinanden på, at evangeliet er et glædeligt budskab, mener Eva Nordentoft. – Privatfoto.

Vi er ikke herrer over jeres tro, men medarbejdere på jeres glæde.

Andet Korintherbrev 1, 24

I mere end 50 år har Eva Nordentoft været optaget af at skabe forståelse mellem verdens forskellige kristne kirker. Den 81-årige cand.mag., dr.phil. i filosofi og psykologi har været forperson for Det Økumeniske Center i Aarhus og sidder fortsat i Danske Kirkers Råd.

Hun fik spørgsmålet om forholdet mellem kristne kirker, også kaldet det økumeniske spørgsmål, ind i sit eget liv, da hun i 1957 blev gift med læge Axel Nordentoft.

LÆS OGSÅ: En rose fin og fager, der dufter for at dø

Hun er født i Tyskland, voksede op i et katolsk hjem i Bayern og læste på universitetet i München. Det var ønsket om at skrive en disputats om Søren Kierkegaard, der bragte hende på den første rejse til Danmark, hvor hun havde fået en læseplads på Det Kongelige Bibliotek i København. Og det var ikke kun Søren Kierkegaards originale skrifter, hun fik lov til at komme tæt på i Danmark, men også kærligheden.

Jeg blev gift ind i en gammel præsteslægt. Det vakte opsigt, at vi skulle vies i den katolske kirke, og min mand måtte understrege, at jeg hverken var muslim eller spiste små børn. Dengang i 1950erne var afstanden mellem folkekirken og den katolske kirke på en måde, som vi nok slet ikke kan forestille os i dag, siger hun.

Hun engagerede sig i det økumeniske spørgsmål og forsøgte at bidrage til en samtale, som kunne åbne danskernes øjne for lighederne mellem kirkesamfundene og ikke have et snævert fokus på forskellene.

Dengang kendte danskerne meget lidt til den katolske kirke. Men i dag har alle danskere nærmest været i Rom, de rejser og har dannet sig deres egne billeder af den katolske kirke. Vi har forskellige traditioner, men vi bekender den samme tro, siger hun.

Hun vender ofte tilbage til Paulus ord fra Korintherbrevet, fordi hun mener, det er vigtigt at minde om, at kirkens budskab er glædeligt. Ofte kan det se ud, som om det hele handler om kirkelukninger, strukturer og uenigheder.

Vi må huske hinanden på, at evangeliet er et glædeligt budskab. Jesus blev korsfæstet, for at vi ikke skal føle os forladt, selv når det står værst til. Gud har været der. I dag er mennesker meget subjektive. De interesserer sig ikke så meget for teologien og økumenien, men de lever den fælles kristne bevægelse. Og sådan må det være. Vi kan ikke sige, at vi er kristne, men at vi ikke kan lide hinanden, siger Eva Nordentoft.