Muslimerne har brug for, at nogen taler deres sag

En række fremtrædende danskere præsenterede i sidste uge en støttekomité til opførelsen af en særlig dansk stormoské. Bag komitéen står blandt andre Københavns integrationsborgmester Anna Mee Allerslev (R) og Muslimernes Fællesråd. Kristeligt Dagblad har stillet borgmesteren en række spørgsmål

Anna Mee Allerslev (R) går ind for en rummelig, bredtfavnende stormoské i København. –
Anna Mee Allerslev (R) går ind for en rummelig, bredtfavnende stormoské i København. –. Foto: Erik Refner.

Integrationsborgmester Anna Mee Allerslev (R), hvorfor skal København have en stormoské?

Fordi en egentlig stormoské ikke eksisterer. København har en masse moskéer, hvor folk er presset sammen under kummerlige forhold. Der er også to nye moskéer, som bliver kaldt stormoskéer, men det er de ikke, fordi de henvender sig til afgrænsede målgrupper blandt muslimer. Vi ønsker en rummelig, demokratisk stormoské i København, der favner bredt. Alle skal være velkomne, alle strømninger, alle retninger. Også ikke-troende, for det skal også være et oplysningsprojekt.

LÆS OGSÅ: Urealistisk at forene muslimer i ny stormoské

Hvorfor samarbejde med netop Muslimernes Fællesråd om stormoskéen?

Det er den eneste egentlige paraplyorganisation for muslimske foreninger, der findes; i hvert fald langt den største. Flere af os i støttekomitéen har haft et godt og konstruktivt samarbejde med dem om alt fra bekæmpelse af antisemitisme og homofobi til forebyggelse af radikalisering blandt unge, muslimske mænd. Og vi har i en årrække fulgt deres store kamp for at få en stormoské.

Du har engang skrevet, at grunden til, at du i sin tid gik ind i politik, var, at du ville kæmpe imod det, som Vatikanstaten symboliserer, ulighed og diskrimination. Er Muslimernes Fællesråds holdninger på disse områder efter din opfattelse bedre end den katolske kirkes?

Det var i en artikel i Ud&Se (DSB-bladet, red.), hvor konceptet hed sort/hvid. Set i bakspejlet skulle jeg måske ikke have været gået med til det koncept. Min holdning til paven og Vatikanstaten er ikke sort/hvid. Jeg vil ikke have skudt i skoene, at jeg ikke kan lide katolikker. Men jeg står ved, at nogle af de udtalelser, paven er kommet med, og Vatikanstaten står for, har været gammeldags og konservative på den negative måde.

Men er Muslimernes Fællesråds holdninger, hvad angår ulighed og diskrimination, efter din opfattelse bedre end den katolske kirkes?

Jeg er ikke kvalificeret til at sige, om den ene eller den anden objektivt set ned i detaljen er bedre. Det, jeg har sagt om Vatikanstaten, kan man ikke overføre til min holdning til katolikker i Danmark. Eller sammenligne med min holdning til Muslimernes Fællesråd. Det ene er en dansk paraplyorganisation, det andet handlede om Vatikanstaten og en pave i Rom. Det er som at sammenligne æbler og pærer.

Du tror på, at det kan lade sig gøre i praksis at samle forskellige muslimske trosretninger under ét tag?

Vi har ikke et naivt succeskriterium om, at nu skal alle 250.000 muslimer i hele Danmark valfarte til den ene stormoské og kun bruge den. Sådan er det jo heller ikke med folkekirken. Det vigtige er, at det bliver en åben moské, som i princippet kan rumme alle, der har lyst. Ligesom domkirken rummer alle, der har lyst.

Talsmanden for Muslimernes Fællesråd, Mustafa Gezen, har forbindelser til den kontroversielle tyrkiske Gülen-bevægelse. Medlem af bestyrelsen Abdul Wahid-Pedersen har nægtet at tage afstand fra stening og har ladet sig fotografere sammen med Irans tidligere præsident, Mahmoud Ahmadinejad. Mener du, at Muslimernes Fællesråd kan betegnes som moderat?

Selvfølgelig kender jeg til historier om enkeltpersoner, men der er ingen tvivl om, at der har været mange storme i vandglas, for eksempel i forbindelse med Mustafa Gezen. Han accepterer alle, og det er det eneste, han nogensinde har givet mig grund til at tro, både i handlinger og ord. Når det er sagt: Jeg synes ikke, det er rimeligt at tage alle moderate muslimer som gidsel i en sag, hvor man skyder på enkeltpersoner. Der er 50.000 muslimer i København, og jeg synes ikke, det er rimeligt, at de ikke har et ordentligt sted at udøve den religion, der betyder mere eller mindre for dem.

Er det en kommunal opgave?

Det er ikke en kommunal opgave at drive eller betale til en stormoské. Min rolle er at hjælpe dem igennem bureaukratiet. På samme måde og vilkår som hvis for eksempel banken Nordea havde henvendt sig til mig med problemer med at finde en grund. Men i modsætning til Nordea har de ikke samme store folkelige opbakning og gennemslagskraft. De har brug for, at der er nogen, der stiller sig foran og taler deres sag.