Professor: På universitetet skal islam kunne tåle et syrebad

Oprettelsen af en teologisk uddannelse for imamer vil møde mange problemer, mener Thomas Hoffmann, ph.d. og professor med speciale i islam og koranstudier ved Københavns Universitet

Thomas Hoffmann. –
Thomas Hoffmann. –. Foto: Leif Tuxen.

Er der problemer forbundet med en imam-uddannelse?

Jeg kan se en del udfordringer i det. Forholdet mellem sunni- og shiaislam for eksempel. Skulle det være en fælles uddannelse, ville det være noget fuldstændig nyt. De har meget forskellige traditioner og skrifter at støtte sig til. Der er desuden meget høje krav til, hvor mange kandidater en universitetsuddannelse skal kunne afsætte på arbejdsmarkedet. Man kan ikke bare lave en uddannelse for de gode intentioners skyld. Og så vil der opstå den sædvanlige kulturkamp mellem muslimske miljøer og dem, der skal betale for uddannelsen, nemlig resten af det danske samfund; skal kvinder kunne blive imamer, og hvordan skal sharia-strafferet behandles i sådan en uddannelse? Den slags vil helt klart være en faldgrube.

LÆS OGSÅ: Politisk flertal ser positivt på imam-uddannelse

Er det realistisk med en sekulær uddannelse for imamer?

Jeg mener godt, at islam kan gå videnskabeligt og kritisk til værks på sig selv. Men det vil nok si mange potentielle kandidater fra, hvis vi skal have en fuldstændig sekularistisk og historisk-kritisk teologisk uddannelse som den, vi allerede har, hvor religiøsitet og fromhed er sagen ligegyldig. Jeg er ikke sikker på, at det muslimske bagland vil være interesseret i at støtte en uddannelse, hvor man virkelig trækker religionen gennem et syrebad.

Spørgsmålet er også, om ikke nogle af dem, der vil være imamer, får en højere autoritet ved at vælge uddannelser på nogle af de mere traditionelle institutioner i udlandet, hvor man taler arabisk.

Er det så naivt at tro, at man kan etablere en uddannelse?

Jeg tror, at sådan en imam-uddannelse kunne være vældig god. Men jeg har på fornemmelsen, at de, der efterlyser den, egentlig efterlyser noget, de selv godt kan lide, hvor man er meget progressiv og tager de sidste nye strømninger op om koranfortolkning. Nogle ville tage imod det med kyshånd, men om der potentielt er en masse kritiske studerende og undervisere til det, kan nok diskuteres.

Nogle fortalere mener, at sådan en uddannelse kan hindre rabiate imamer. Er du enig?

Hvorfor skulle det udelukke selvbestaltede radikale imamer, at nogle er progressive og vil tage en uddannelse i Danmark? Det virker, som om tænkningen er, at man pr. automatik bliver halvradikaliseret, hvis man tager en traditionel imam-uddannelse et andet sted. Sådan er det ikke. Radikale imamer opstår i nogle marginaliserede miljøer. Men organisatorisk set har islam altid været en flydende og halvanarkistisk religion. Der findes ikke en streng struktur svarende til folkekirkens, som gør, at man kan samle muslimer i en uddannelse organiseret på statsligt niveau. Man kan ikke på den måde have hånd i hanke med dem og vide, hvem man skal gribe fat i, hvis nogen siger noget dumt. Islams lærdomsinstitutioner har aldrig fungeret på den måde, så hvis det lykkes i Danmark, ville det være helt nyt.