Politisk flertal ser positivt på imam-uddannelse

En statsfinansieret uddannelse kan blive et værn mod rabiate imamer, lyder det fra regeringspartierne, LA og Enhedslisten. Kun to partier er afvisende

Bordtennisspiller Michael Maze og resten af landsholdet holder pressemøde i Brøndby onsdag d. 5 oktober 2011 forud for Europamesterskaberne i Gdansk der starter på lørdag den 8. oktober. (Foto: Jeppe Michael Jensen/Scanpix 2011)
Bordtennisspiller Michael Maze og resten af landsholdet holder pressemøde i Brøndby onsdag d. 5 oktober 2011 forud for Europamesterskaberne i Gdansk der starter på lørdag den 8. oktober. (Foto: Jeppe Michael Jensen/Scanpix 2011). Foto: STUART PRICE Denmark.

Vejen er banet for en imam-uddannelse, der eksempelvis kan placeres sammen med de teologiske uddannelser.

Et politisk flertal ser positivt på forslaget, som forleden blev præsenteret af domprovst i København og formand for Danske Kirkers Råd Anders Gadegaard. Det viser en rundringning foretaget af Kristeligt Dagblad. Forslaget har mødt opbakning blandt andet fra teologiuddannelsen i København og flere muslimske organisationer. Nu støtter regeringspartierne samt Liberal Alliance og Enhedslisten også forslaget.

LÆS OGSÅ: Kun to partier er direkte imod en dansk imam-uddannelse

Når uddannelsesstederne kan stå inde for én teologisk uddannelse, bør de også kunne stå inde for en anden, mener Socialdemokraternes forskningsordfører, Mette Reissmann:

Så det er vi ikke imod. Det kan jo være tilfældet, at der er prædikener, som indeholder hadefulde udtalelser, og det ville da være dejligt, hvis sådan en uddannelse kunne hindre den slags, siger hun.

Flere af partierne betragter netop en imam-uddannelse som et potentielt værn mod rabiate og selvbestaltede imamer. Men Dansk Folkeparti og Konservative er klart imod.

Vi skal hverken stille krav eller tilbud om eksempelvis en særlig imam-uddannelse. Det må være et anliggende for de enkelte trossamfund, ikke for staten, mener udlændingeordfører Tom Behnke (K) og understreger, at Danmark er kristent, og derfor har teologistudiet ikke plads til islam.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra uddannelsesminister Morten Østergaard (R).

Domprovst Anders Gade-gaard glæder sig over, at der blandt et politisk flertal er velvilje over for hans forslag.

Det er ikke sjovt at gå i gang med sådan et arbejde, hvis det bare bliver skudt ned bagefter, siger han.

For cirka 10 år siden var en uddannelse for imamer også på tegnebrættet hos universiteter og politikere. Dengang skete der intet. Nu er tiden moden, mener Anders Gadegaard.

Forståelsen for, at islam kan blive en konstruktiv del af dansk kultur, er vokset over de seneste år. Og der sker små fremskridt, der viser, at det er den rigtige vej at gå med sådan en uddannelse, mener han og henviser til, at man i dag undervisesr i islam og korantolkning på de teologiske fakulteter.

Der findes ikke aktuelle undersøgelser om danskernes syn på en imam-uddannelse. Men en Gallup-undersøgelse fra 2006 viste, at knap halvdelen af befolkningen mente, at imamer, der forkynder i landets moskéer, bør have en imam-uddannelse.

LÆS OGSÅ: Domprovst taler for imam-uddannelse på teologisk fakultet

Der er imidlertid masser af problemer forbundet med oprettelsen af en teologisk uddannelse for imamer. Det vurderer Thomas Hoffmann, ph.d. og professor ved Det Teologiske Fakultet, København Universitet, med speciale i islam og koranstudier.

For eksempel bygger sunniislam og shiaislam på vidt forskellige skrifter og traditioner og har aldrig før delt en uddannelse. Mange danskere vil øjensynligt heller ikke finde sig i at skulle betale skattekroner til en uddannelse, hvis kvinder ikke kan få lov til at blive imamer. Og mange muslimer vil have det svært med at skulle forholde sig så kritisk til islam, som en universitetsuddannelse kræver, mener han.

Jeg er ikke sikker på, at det muslimske bagland vil være så interesseret i at støtte en uddannelse for imamer, hvor man virkelig smider religionen gennem et syrebad, siger Thomas Hoffmann.

Før en ny uddannelse kan komme på tale, skal det ifølge universitetsloven først undersøges, om uddannelsen er relevant for arbejdsmarkedet og ikke minder for meget om andre uddannelser.

Den proces tager tid, og at få en uddannelse for imamer godkendt på de betingelser kan blive vanskeligt, vurderer prodekan ved det Teologiske Fakultet Jesper Tang Nielsen, der ellers gerne ser en uddannelse i islamsk teologi ved fakultetet.

Så selvom vejen er banet, er der stadig langt herfra og til en dansk imamuddannelse.

Dynamoen i det hele er oplevelsen af Guds kærlighed og Helligåndens kraft, skriver pinsepræst Mikael Wandt Laursen
Dynamoen i det hele er oplevelsen af Guds kærlighed og Helligåndens kraft, skriver pinsepræst Mikael Wandt Laursen Foto: NIels Ahlmann Olesen Denmark