Bedsteforældre presses af voksne børns krav

Ældre forbinder et godt forhold til familien med livskvalitet og frygter konflikter om børnebørn

Konflikter mellem bedsteforældre og deres voksne børn resulterer let i sårede følelser. Ældres livskvalitet afhænger stærkt af relationen til familien, viser en ny undersøgelse.
Konflikter mellem bedsteforældre og deres voksne børn resulterer let i sårede følelser. Ældres livskvalitet afhænger stærkt af relationen til familien, viser en ny undersøgelse. . Foto: . Modelfoto.

Da jeg læste om din svigerdatter, der forfægter en meget sundere livsstil, end den tidligere generationer havde i forhold til små børn, tænkte jeg, at det da er gået for vidt.

Sådan skriver en læser i dagens avis. Brevet er en del af den debat, som har rejst sig, efter en farmor kontaktede Kristeligt Dagblads brevkasse Spørg om livet, fordi hendes svigerdatter ikke ville, at barnebarnet skulle komme i hendes rygerhjem. En god relation til familien ses som den absolut vigtigste værdi, når det gælder ældres livskvalitet, viser undersøgelser fra Ældre Sagen.

LÆS OGSÅ: Bedstes besværlige balance

Jo mere moderne og individualiserede vi bliver i vores tænkning, jo mere higer vi efter fællesskaber, og her er familien det primære, som vi ofte idealiserer, siger kulturforsker, professor Johs. Nørregaard Frandsen.

Men der kan være langt fra idealerne til virkeligheden. Psykolog Margrethe Brun Hansen har talt med flere bedsteforældre, der er i en situation som brevskriveren.

De unge ved, hvordan de vil have det. En bedstemor fortalte, at hun havde serveret romfromage for barnebarnet, hvilket havde fået barnets mor til at gå op i limningen, som om farmor var ude på at alkoholisere den lille. Vi har opdraget dagens forældregeneration til at sige deres mening, men i mindre grad til at indleve sig i deres forældres generation, siger hun.

Når forholdet mellem forældre og deres voksne børn ender i konflikt, er det sjældent romfromagen eller rygningen, som er det egentlige problem, siger Frode Thuen, der er professor i psykologi ved Høgskolen i Bergen. Han er samtidig familieterapeut og knyttet til Center for Familieudvikling i København.

Konfliktens udgangspunkt kan være, at de to generationer har forskellige forventninger til, hvordan forholdet skal være, men bag striden ligger ofte mange sårede følelser. Der er voksne børn, som har en følelse af, at deres forældre aldrig har accepteret dem og anerkendt dem. Rigiditet hos den ældste generation kan dække over sårede følelser. Kommunikationen er ikke altid så lydhør og respektfuld mellem generationerne. I stedet for konstruktivt at udforske, hvad der ligger bag problemet, bevarer man fokus på striden, siger Frode Thuen.