Jantelovens 10 bud

Du skal ikke tro, du er noget, er Jantelovens første bud. Men hvordan lyder resten af budene?

Den danske jantelovs 10 bud spiller på den gamle, historiske tendens til at fordømme hovmod. Budene er formuleret af den dansk-norske forfatter Aksel Sandemose (1899 - 1965)
Den danske jantelovs 10 bud spiller på den gamle, historiske tendens til at fordømme hovmod. Budene er formuleret af den dansk-norske forfatter Aksel Sandemose (1899 - 1965) . Foto: Willy Henriksen/Nf-Nf/Ritzau Scanpix.

Den danske Jantelov er et udtryk, der stammer fra den dansk-norske forfatter Aksel Sandemoses roman "En flyktning krysser sitt spor" fra 1933.

Her fortælles om en dreng, der vokser op i den fiktive provinsby Jante i det 20. århundrede, hvor småligheden og den åndelige undertrykkelse dominerer billedet.

Jantelovens første bud er centralt

Loven er formmæssigt opstillet ligesom Moselovens ti bud, der blev overrakt fra Herren til Moses på Sinaj-bjerget i Det Gamle Testamente. Centralt står Jantelovens første bud, der hyppigt gentages: Du skal ikke tro, du er noget.

Idéen om den socialt regulerende jantelov kan spores tilbage til en gammel nordisk forestilling om, at lykken bør sikres ved at udøve adskillige forsigtighedsregler. Ved at være beskeden, kan man undgå andres misundelse, og hovmod står for fald.

Begrebet hovmod har dog jødisk-kristne rødder. I Ordsprogenes Bog kapitel 16, vers 18 står der: "Hovmod går forud for ulykke, overmod går forud for fald."

Jantelovens 10 bud:

1. Du skal ikke tro, du er noget.

2. Du skal ikke tro, at du er lige så meget som os.

3. Du skal ikke tro, at du er klogere end os.

4. Du skal ikke bilde dig ind, at du er bedre end os.

5. Du skal ikke tro, at du ved mere end os.

6. Du skal ikke tro, at du er mere end os.

7. Du skal ikke tro, at du dur til noget.

8. Du skal ikke le ad os.

9. Du skal ikke tro, at nogen bryder sig om dig.

10. Du skal ikke tro, at du kan lære os noget.