Plejehjem gør klar til ældreboom blandt indvandrere

Antallet af ældre med ikke-vestlig baggrund tredobles de næste 15 år. Aarhus og København er ved at oprette plejehjemsboliger for indvandrere

Peder Lykke Centret på Amager er Danmarks første såkaldte mangfoldighedsplejehjem. Personalet er i gang med at uddanne sig, så de kan tage særligt hensyn til ældre nydanskeres kultur og religion. I sidste uge holdt plejehjemmet åbent hus for omkring 300 nydanskere. Forbilledet for det nye initiativ er det hollandske plejehjem Schildershoek, hvor hollændere og etniske minoritetsborgere bor sammen. –
Peder Lykke Centret på Amager er Danmarks første såkaldte mangfoldighedsplejehjem. Personalet er i gang med at uddanne sig, så de kan tage særligt hensyn til ældre nydanskeres kultur og religion. I sidste uge holdt plejehjemmet åbent hus for omkring 300 nydanskere. Forbilledet for det nye initiativ er det hollandske plejehjem Schildershoek, hvor hollændere og etniske minoritetsborgere bor sammen. –. Foto: Linda Kastrup.

Mindst 25.000 ældre borgere over 60 år har i dag rødder i Mellemøsten, Asien eller Afrika. Allerede om syv år vil antallet af ældre indvandrere vokse til 41.000, og i 2030 vil antallet af danske seniorer med ikke-vestlig baggrund være tredoblet til godt 74.000, viser fremskrivninger fra Danmarks Statistik.

Den demografiske virkelighed betyder, at landets to største byer nu udvikler særlige plejehjem, hvor tyrkiske Muhammed og kinesiske Dong kan bo side om side med danske Anna.

LÆS OGSÅ: Plejehjem med plads til gudstjeneste og ramadan

Aarhus Kommune tager næste år hul på planlægningen af 60 nye plejehjemsboliger i Gellerupparken, målrettet områdets 80 nationaliteter samt etniske danskere. Københavns Kommune holdt i slutningen af oktober åbent hus for mere end 300 nydanskere for at introducere Danmarks første såkaldte mangfoldighedsplejehjem i Peder Lykke Centret på Amager. En opgørelse fra forskningscentret KORA viser, at ældre med etnisk minoritetsbaggrund kun modtager praktisk hjælp og personlig pleje i hjemmet halvt så ofte som danskere, og at de kun sjældent gør brug af muligheden for at få en plejebolig.

I takt med at de yngre generationer bliver mere integrerede, har de ikke samme overskud til at tage sig af familien som tidligere. Vi vil derfor skabe nogle ældreboliger, der er attraktive for den gruppe og tilgodeser deres individuelle kulturelle baggrund. Vi kan ikke sige til de ældre, at de skal bruge det danske sprog, hvis de i deres alderdom har mistet det tillærte dansk, siger rådmand i Aarhus Kommune, Dorthe Laustsen (SF).

Tine Rostgaard, ældreforsker og professor ved Aalborg Universitet, vurderer også, at der er et voksende behov for plejeboliger til nydanskere:

Kulturelt har der tidligere blandt en del etniske minoriteter været et vist forbehold over for at lade ældre bo i plejebolig, men det har ændret sig i takt med, at de unge nu indgår på arbejdsmarkedet ligesom resten af befolkningen. Vi ved, at de etniske ældre får mindre hjælp end andre ældre. Hvis man giver de ældre en hjælp, der afspejler deres kulturelle baggrund, så kan man i højere grad skabe mere lige vilkår, siger Tine Rostgaard, som mener, det er afgørende, at de nye plejehjem får et godt samarbejde med de pårørende.

Thyra Frank, der er folketingsmedlem for Liberal Alliance og tidligere leder af plejehjemmet Lotte på Frederiksberg, synes umiddelbart idéen om at lave plejehjem målrettet både danskere og etniske minoriteter er god.

LÆS OGSÅ: Flere ældre vælger privat hjælp til personlig pleje

Men det kræver, at der på plejehjemmet er lige stor respekt for jøder, kristne og muslimer. Der må ikke være nogen religioner eller krav, som går ud over andre kulturer. I mange børnehaver serveres der i dag kun halalkød og intet svinekød, fordi man har bøjet af på grund af nogle kulturelle krav. Den udvikling må ikke gentage sig på plejehjemmene, siger Thyra Frank.

Hun tror ikke, det vil være det store problem for etniske danskere at bo sammen med ældre indvandrere, hvis der tages hensyn til de ældres kultur og interesser.

På plejehjemmet Lotte har vi selv haft stor succes med ansættelse af muslimsk personale. De har i deres kultur en stor respekt for alderdommen. Så længe vi holder fast i, at de ældre, der ønsker det, får lov til at holde jul, spise flæskesteg og frikadeller og i det hele taget dyrke deres kultur og interesser, så kan et plejehjem med både danskere, muslimer og buddhister være en god idé, lyder det fra Thyra Frank.