Ekspert: Konservative får valgsmæk

De Konservative står til et rigtig grimt kommunalvalg, forudsiger forsker. Men partiet afviser dommen

Til kommunalvalget i 2009 stod De Konservative til at få 10,5 procent af stemmerne. Nu viser den seneste Voxmetermåling, at partiet kun kan regne med opbakning fra 3,1 procent af vælgerne.
Til kommunalvalget i 2009 stod De Konservative til at få 10,5 procent af stemmerne. Nu viser den seneste Voxmetermåling, at partiet kun kan regne med opbakning fra 3,1 procent af vælgerne. Foto: Kim Haugaard Denmark.

Det Konservative Folkeparti står til at få det dårligste kommunalvalg i 50 år.

Det mener kommunalforsker Roger Buch, som ikke er i tvivl om, at De Konservatives landspolitiske nedtur igennem flere år også vil kunne mærkes ude i kommunerne.

Bevægelserne er så ekstremt store, at det kommer til at slå igennem med stor kraft. Det bliver de nødt til at erkende i stedet for at tro, at det ikke behøver at betyde det store, at de har mistet to ud af tre stemmer.

LÆS OGSÅ: Valgforskere: Sådan finder du ud af hvem du skal stemme på

Til kommunalvalget i 2009 stod De Konservative til at få 10,5 procent af stemmerne. Nu viser den seneste Voxmetermåling, at partiet kun kan regne med opbakning fra 3,1 procent af vælgerne.

Og måske er det sådan, det ser ud på landsplan, men det behøver ikke at se lige sådan ud til kommunalvalget, siger De Konservatives kommunalordfører, Mike Legarth.

Borgerne stemmer på dem, de kender lokalt, og ikke så meget på partiet, siger han.

Han tror, at det vil komme byrådsmedlemmerne til gode, at folk kender dem og ved, at de arbejder intenst og kompetent.

Men vi ved godt, at de er ude i modstand. De kan kun blive ved med at knokle fra tidlig morgen til sen aften, siger Mike Legarth.

Ved landsrådet i september sagde partiformand Lars Barfoed, at partiets 12 borgmesterposter skal forblive på konservative hænder.

Derudover proklamerede partitoppen, at kandidaterne skulle vælges ind bredt geografisk, så der ikke er hvide pletter på landkortet. Målet er at få otte procent af stemmerne.Ifølge Roger Buch ligger kommunernes reelle spærregrænser i de fleste tilfælde på omkring tre til fire procent. Og dér ligger partiet i de fleste kommuner. Imidlertid mener han ikke, at målet om at beholde borgmesterposterne er helt urealistisk.

Den blå blok er samlet set gået frem siden 2009. Så deres redning kan være, at Venstre og Liberal Alliance får et godt valg. Og måske vil Socialdemokraterne pege på en konservativ borgmesterkandidat for at drille Venstre og fjerne en af deres fjer i hatten.

Viborgs konservative borgmester, Søren Pape Poulsen, tror, at der er steder, hvor landspolitikken vil ramme, men er overordnet optimistisk omkring valget.

Kommunalpolitisk vil vi samlet få et bedre resultat, end vi står til i de landspolitiske målinger. Vi vil stå bedre end 3,5 procent, det er jeg helt sikker på, siger han.