Kritik af briters beslutning om at tillade sharia-obligationer

STORBRITANNIEN HAR annonceret, at London som finansielt centrum også skal være markedsplads for sukuk, som er obligationer, der lever op til de islamiske shariaregler, som i princippet forbyder at tage renter og gebyr

Den britiske premierminister, David Cameron, mener nu, at London skal udfordre Dubai som centrum for islamisk finansiering. Men det betyder, at ”selv regeringen vil være underkastet sharia, når det handler om disse obligationer”, advarer tidligere biskop Michael Nazir-Ali, der er en af de stærkeste modstandere af islamisk indflydelse i Storbritannien. –
Den britiske premierminister, David Cameron, mener nu, at London skal udfordre Dubai som centrum for islamisk finansiering. Men det betyder, at ”selv regeringen vil være underkastet sharia, når det handler om disse obligationer”, advarer tidligere biskop Michael Nazir-Ali, der er en af de stærkeste modstandere af islamisk indflydelse i Storbritannien. –. Foto: Alisdair MacDonald.

Premierminister David Cameron har sagt, at London skal udfordre Dubai som centrum for islamisk finansiering. Men det har blandt andet fået en tidligere biskop til at advare om konsekvenserne.

Det betyder, at selv regeringen vil være underkastet sharia, når det handler om disse obligationer, advarer tidligere biskop Michael Nazir-Ali i avisen Daily Telegraph.

Den pakistanskfødte biskop var tidligere en af de højest rangerende i den anglikanske Church of England, og han er en af de stærkeste modstandere af islamisk indflydelse i Storbritannien.

De må allerede have talt med lærde om sharia for at skabe de produkter. Men har der været nogen debat om, hvorvidt de overhovedet skal modtage sådan en rådgivning, og om en sådan lovliggørelse er acceptabel i forhold til den officielle politik, siger han videre.

Hans kommentarer kommer, efter at statsoverhoveder og bankchefer fra islamiske lande var samlet til topmøde i London sidst i oktober. Det var første gang, det islamiske finanstopmøde, World Islamic Economic Forum, fandt sted i et ikke-muslimsk land.

Mødet blev åbnet af den britiske premierminister, David Cameron, som kom med en stor udstrakt hånd til den islamiske finansverden.

Jeg vil ikke kun have, at London skal være en vigtig hovedstad for islamiske finanser i den vestlige verden. Jeg vil have, at London sammen med Dubai skal være en af store hovedstader for islamisk finansiering i verden, sagde David Cameron ifølge nyhedsstationen BBC.

Han fortalte videre, at det handler om at være åben for, hvad der sker i verden. Der er nogle lande, som af natur kigger indad, hæver vindebroen og nægter at anerkende, at verden er under forandring, og det påvirker deres fremtidige succes. Men Storbritannien vil ikke begå den fejltagelse, fortsatte David Cameron.

Finansredaktør Juliet Samuel fra The Times undrer sig over, at der er instinktiv skepsis over for den islamiske finansmodel.

Den stigmatisering er forrykt, når du erkender, at islamisk finansiering har meget tilfælles med, hvad mange briter vil kalde etiske bankforretninger. Muslimske love forbyder at tage eller modtage renter, så indskydere får i stedet en andel af bankens overskud, fremhæver hun og tilføjelser, at det er en sag, hvor penge heldigvis taler med større værdi end ord.

Magasinet The Economist peger i en kommentar på, at meldingen fra David Cameron ikke ville være mulig for blot få år siden.

For ikke så længe siden ville sådan en erklæring være set som et dristigt politisk tiltag. Men i dag er der ikke meget mere end et logisk næste skridt i Storbritanniens favntag med islamisk finansiering, skriver The Economist, som peger på, at blandt andet Londons seneste vartegn skyskraberen The Shard (Glasskåret), den olympiske landsby og stormagasinet Harrods alle er skabt med store investeringer fra islamiske lande, som er finansieret på en måde, der lever op til shariareglerne.