Svensk kønsmærkning af film vækker debat

Statsstøttet initiativ skal vurdere, om film har fokus på kvinder. Det udløser et A-mærke på plakaten, hvis kravene er opfyldt. Reaktionerne spænder fra formålsløst til fremsynet

Svenske film skal måske mærkes efter, om de har fokus på kvinder. Reaktionerne er blandede.
Svenske film skal måske mærkes efter, om de har fokus på kvinder. Reaktionerne er blandede.

Den svenske filmindustri er i gang med at rykke ved den optik, hvorigennem man traditionalt har betragtet og vurderet film. Fire af landets største biografer har således indledt et samarbejde om en ny måde at kategorisere film på ved at mærke dem efter, om der er fokus på kvinder.

Ifølge initiativet får en film en godkendelse, hvis de klarer den såkaldte Bechdel-test, som amerikanske Alison Bechdel står bag. Ifølge denne test består filmen, hvis den har mindst to (navngivne) kvindelige rollefigurer, som taler med hinanden om noget andet end mænd. Testen blev prøvet af tidligere på året, da avisen Dagens Nyheter Bechdel-testede 30 svenske film, hvor blot 10 blev godkendt.

Direktør for biografen Bio Rio, Ellen Telje, der er en af initiativtagerne til testen, er overrasket over, hvor få film, der lever op til kravene og får et såkaldt A-mærke på plakaten.

LÆS OGSÅ: At neutralisere køn er en fordrejning af naturen

Hele Ringenes Herre-trilogien, alle Star Wars-filmene, Pulp Fiction og alle på nær én Harry Potter-film dumper. Vi har introduceret mærkningen som en øjenåbner for publikum, og de fleste har reageret positivt. Vi håber, at det kan gøre instruktører opmærksomme på flere historier med kvindelige hovedrolleindehavere, siger Ellen Telje til Dagens Nyheter.

Initiativet bliver støttet af Det Svenske Filminstitut, og senere i november holder tv-kanalen Viasat Film en såkaldt Super Søndag, hvor man udelukkende viser A-film såsom den britiske Jernladyen om tidligere premierminister Margaret Thatcher.

Det er dog langtfra alle, der er begejstrede for kønsmærkningen. Hynek Pallas, der er filmanmelder for Svenska Dagbladet, kalder således initiativet for formålsløst.

Biograferne har sagt, at mærkningen ikke skal ses som et kvalitetstempel, men det er forvirrende let at tolke et stort A på en film netop som sådan. Det er et farligt signal at sende til filmskabere, for kampen om støttekroner kan på den måde føre til selvcensur, mener Hynek Pallas.

Det amerikanske nyhedsbureau AP har skrevet om den svenske feministmærkning og henviser til en ny undersøgelse fra University of Southern California. Her påviser forskere, at andelen af kvindelige hovedroller er faldet igennem de sidste fem år, og i 2012 var der i øvrigt blot kvinder i 28,4 procent af samtlige talende roller.