Længe lever italienerne

Italianeren Arturo Licata er verdens ældste mand. Han bor i Enna på Sicilien og fyldte 111 år i april

Den italienske udgave af middelhavsdiæten indeholder blandt andet store mængder pasta og mange friske grøntsager og olivenolie i store mængder, der ligesom tomater skulle være den rene sundhedseliksir. –
Den italienske udgave af middelhavsdiæten indeholder blandt andet store mængder pasta og mange friske grøntsager og olivenolie i store mængder, der ligesom tomater skulle være den rene sundhedseliksir. –. Foto: .

Arturo Licata bor i eget hjem med hjælp fra en 58-årig datter og har skrantet lidt de senere år, men hjernen er stadig klar. Han ser ikke så godt længere og har derfor droppet tv, og han har svært ved at høre, hvad der bliver sagt. Men ellers er der ikke noget i vejen med den 111-årige mand, fortalte han for nylig i et interview, og hans seks børn og syv børnebørn fortæller, at han stadig kan bryde ud i sang. Indtil han blev pensioneret for et halvt århundrede siden, ernærede han sig som minearbejder. Han startede som niårig, men lungerne har aldrig fejlet noget. Han har aldrig været alvorligt syg.

Han har altid været fysisk aktiv, indtil benene begyndte at drille. Da han var yngre, gik han 22 kilometer hver dag til og fra arbejde. Han har passet sin sengetid og gør det stadig nu fra otte aften til ni morgen.

LÆS OGSÅ: Den er al besværet værd

Jeg behøver jo ikke at arbejde mere, spøger han. Hans kone døde som 78-årig, men selv tænker han aldrig på døden, siger han. Han slapper af og nyder livet, så godt han stadig kan.

Han mener selv, at det er sanglysten, et godt humør og en sund og regelmæssig levevis, der har bragt ham så højt til års. Menuen har ikke været sofistikeret, men enkel og rustik med mange grøntsager, lidt kød og et enkelt glas vin til maden. Yndlingsretten er pasta med ricotta.

Han er måske nok verdens ældste mand, men ellers ikke noget særsyn i støvlelandet, der for øjeblikket ifølge officielle statistikker har 11 medborgere over 110 år. Italien er i dag efter nogle målestokke det ældste land i Europa. Over 20 procent af befolkningen er over 65 år, mens under 25 procent er under 25 år. Hele 10 procent af befolkningen er over 75 år. Gennemsnitsalderen for kvinder er 84,5 år og for mænd godt 79 år. Italienere lever længe, sammenlignet med andre europæiske nationer, og grunden menes især at være dét, de spiser den såkaldte middelhavsdiæt.

Utallige undersøgelser har vist, at det giver et bedre liv og helbred at spise som de altid har gjort omkring Middelhavet. Alene her de senere år har en stribe forskere påvist, at det kan forebygge hjertesygdomme og -anfald, at det er godt for hjernen, mod parkinson og alzheimer, mod kræft og mod type 2-diabetes, fordi det også er en af de bedste måder at tabe sig på. I følge en ny undersøgelse fra Western Sussex Hospital taber man sig bedre ved at spise efter middelhavsdiæten end ved at følge slankekure uden fedt eller kulhydrater.

Den italienske udgave af middelhavsdiæten indeholder selvfølgelig store mængder pasta, men også mange friske grøntsager og frugt, bønner og linser, nødder, fisk og gerne fed fisk som ansjoser, sardiner og makrel og så, og måske især, olivenolie i store mængder, der ligesom tomater skulle være den rene sundhedseliksir. Til gengæld er der meget lidt kød og mælkeprodukter i diæten og ikke så meget alkohol. Og dét er altså en kombination, der giver lange liv, men de bliver måske kortere i fremtiden. For i dag er også italienerne begyndt at få dårlige vaner. Der er en eksplosiv stigning i antallet af overvægtige børn og i tilfælde af diabetes relateret til fedme. Ifølge eksperter alt sammen fordi italienernes liv ændrer sig voldsomt i disse år.

Tidligere tog så godt som alle hjem til sig selv for at spise frokost hver dag og holdt en pause på et par timer, hvor der både var tid til at lave og spise ordentlig mad. Men tiderne har ændret sig, og det er blevet mere almindeligt bare at snuppe noget hurtigt i forbifarten. Og de italienske mødre er begyndt at bruge flere færdigvarer i stedet for selv at stå timer i køkkenet. Det kan være en af forklaringerne på de nye sundhedsproblemer, siger Giulio Marchesini, professor i ernæring ved universitetet i Bologna, hvor de arbejder på at få italienerne tilbage til de sunde, gammeldags madvaner. Professoren mener i øvrigt, at hele verden burde tage middelhavsdiæten til sig, fordi den ikke kun er sund, men også bæredygtig økonomisk og miljømæssigt fordi den sparer på kødet.

Men foreløbig har de nye dårlige vaner altså endnu ikke fået indflydelse på Italiens imponerende statistik med folk over 100 år. Verdens ældste mand, Arturo Licata, er ikke engang den ældste italiener. Det er Emma Morano, 113 år og fra Piemonte. Hun er den eneste nulevende italiener, der er født i det 19. århundrede i november 1899. Også hun klarer årene forbløffende godt. Hun bor alene, men får besøg hver dag af familie og naboer. Hun gik på pension i 1954, da italienerne fik tv, og hun har overlevet 11 paver og blev født samme år som en gruppe italienske adelsmænd i Piemonte fik konstrueret den første Fiat.

Hvad dét med maden angår, så spiser Emma Morano gerne fyldte chokolader, tre æg om dagen og drikker en hjemmelavet grappa-snaps.