Forening: Svastikaet skal ikke være et nazi-symbol

Forening vil gøre hagekorset til et positivt symbol, som det var, før nazisterne brugte det som logo. Overrabbiner og kulturhistoriker tager stærkt afstand fra tiltaget

Forening vil gøre hagekorset til et positivt symbol, men både overrabiner Bent Lexner og kulturhistoriker tager afstand til denne idé, da de mener, symbolet bærer på en for stærk negativ historie.
Forening vil gøre hagekorset til et positivt symbol, men både overrabiner Bent Lexner og kulturhistoriker tager afstand til denne idé, da de mener, symbolet bærer på en for stærk negativ historie. Foto: Karsten Schnack.

De fleste forbinder nok hagekorsmed nazismen og Anden Verdenskrig. Men når der nu er gået mere end 65 år siden krigen sluttede, er det så stadig nødvendigt at tillægge symbolet så megen negativ værdi?

Det mener den internationale forening Friends of the Swastika (Venner af svastikaet) ikke, det er.

Den 13. november er den internationale Learn to love the Swastika-day(Lær at elske svastikaet-dag), og i den forbindelse uddeler 250 tatovører verden over gratis svastika-tatoveringer til folk, der er interesserede i at vriste symbolet fra nazistbevægelsen og føre det flere tusinde år gamle hagekors tilbage til dets oprindelige betydning som værende et positivt buddhistisk symbol for solen og livets gang.

Den 13. november markerer nemlig dødsdagen for canadieren ManWoman, som besluttede sig for at tage det flere tusinde år gamle symbol tilbage dets rødder ved at grundlægge foreningen Venner af svastikaet.

"Vi erklærer svastikaet for uskyldigt i forbrydelser begået under nazisternes bannere. Fem års krig kan ikke udslette fem tusind års historie," skrev ManWoman.

En af de danske tatovørsaloner, der tilbyder den gratis tatovering, er Meatshop Tattoo på Amagertorv i København.

"Hvis jeg ser et niarmet, sort, rektangulært formet svastika på en hvid cirkel på et rødt flag, så tænker jeg nazisme. Hvis jeg ser det i nogen som helst anden kontekst, så ser jeg det som en positiv ting. Og det gør jeg dagligt, hvis jeg går forbi Københavns Højesteret og kigger op i loftshvælvingen, eller hvis jeg er i Moltkes palæ eller ved elefanterne på Carlsberg. Jo mere man kan sprede det budskab til verden, jo mindre magt får den negative side af symbolet," siger Peter Walrus fra Meatshop Tattoo til Dagbladet Information.

Han mener, at det er muligt at give det gamle symbol en positiv betydning, hvis man lader arbejdet med det foregå over nogle generationer.

Men det er en dårlig ide at prøve at relancere så belastet et symbol som hagekorset, mener professor i kulturhistorie og museumsinspektør på Sønderborg Slot Inge Adriansen:

"Det er i allerhøjeste grad et problem, hvis det fører til et nostalgisk sværmeri for nazistisk eller nynazistisk symbolik. Jeg har svært ved at forstå den helt indlysende grund til, at man vil ændre hagekorsets betydning. Det er vigtigt, at vi kender noget til fortiden, for ellers er der tale om et domænetab. Hvis ikke vi ved, hvor vi kommer fra, kan vi heller ikke lave en retning i tilværelsen," siger hun.

Hun forklarer, at der på Sønderborg Slot hænger et maleri fra 1916 af den nordiske gud Odin med sine to ravne. På billedrammen er der hagekors, som også optræder i den nordiske mytologi og derfor intet har med nazismen eller Hitler at gøre.

Men det er alligevel noget, turister reagerer stærkt på. Og det er ikke underligt, for hagekorset symboliserer for et par generationer det ultimative onde.

Hun har svært ved at se, at det overhovedet skulle være muligt at rokke ved den opfattelse, folk har af svastikaet.

"Det tror jeg ikke, det er, og jeg tror ikke, de kommer nogen vegne med det," siger hun.

"Så længe, der er nynazistiske tendenser i Europa, er det ikke muligt at gøre hagekorset til et positivt symbol. Det ville være noget andet, hvis hagekorset havde været et helt neutralt symbol siden Anden Verdenskrig. Men det bliver jo stadig flittigt brugt af nynazistiske bevægelser, og derfor kan jeg ikke se, at det kan lade sig gøre."

I Det Mosaiske Trossamfund finder man det også temmelig mærkværdigt at forsøge at fjerne nazi-betydningen fra symbolet.

"Det kan ikke nytte noget, for det er et tegn, som i den grad symboliserer nazismen. Og det kan jeg ikke forstå, at man vil forsøge at fjerne fokus fra. Hvis der er nogen, der gerne vil have, at man glemmer nazismen og Anden Verdenskrig, så er det da en udmærket ide. Men jeg tror ikke, det vil medføre noget som helst. Efter min mening er det dårlig smag," siger Bent Lexner, der er overrabbiner i Det Mosaiske Trossamfund.