Israel og EU indgår kompromis om videnskabeligt program

Maratonforhandlinger endte med kompromis om Israels deltagelse i stort EU-program, selvom EU fastholder modstand mod bosættelser

EU's modstand mod de ulovlige israelske bosættelser på Vestbredden kom i sidste ende ikke til at blokere for en aftale mellem EU og Israel om det milliardstore videnskabelige program Horisont 2020. Arkivfoto af bosættelser.
EU's modstand mod de ulovlige israelske bosættelser på Vestbredden kom i sidste ende ikke til at blokere for en aftale mellem EU og Israel om det milliardstore videnskabelige program Horisont 2020. Arkivfoto af bosættelser. Foto: MENAHEM KAHANA/ Denmark.

EUs modstand mod de ulovlige israelske bosættelser på Vestbredden kom i sidste ende ikke til at blokere for en aftale mellem EU og Israel om det milliardstore videnskabelige program Horisont 2020. Efter EUs afvisning af en række israelske kompromisløsninger har de to parter nu fundet en formulering, der gør det muligt for Israel at deltage i programmet.

I juli 2013 vedtog EU til Is-raels skuffelse retningslinjer for programmet, der skal forhindre finansiering af israelske projekter og organisationer med tilknytning til besættelsen af Vestbredden, Øst-jerusalem og Golanhøjderne.

LÆS OGSÅ: EU står fast på hård kurs over for bosættelser

De retningslinjer står stadig ved magt, men parterne har løst uoverensstemmelserne ved at være enige om at være uenige. Forstået på den måde, at EU tilføjer en paragraf i aftalen, der siger, at aftalen ikke vil forhindre EU i at implementere retningslinjerne, der forhindrer støtte til organisationer i de besatte områder. Samtidig tilføjer Israel en paragraf, der siger, at Israel protesterer mod retningslinjerne over for de besatte områder ud fra et juridisk og politisk perspektiv.

Et andet kompromis er blevet indgået i spørgsmålet om institutioner og organisationer, der opererer inden for det internationalt anerkendte Israel, men som også har forbindelser til projekter i de besatte områder. På det punkt er EU nervøs for, at det vil være for vanskeligt at gennemskue, om en eventuel finansiering i virkeligheden ender i de besatte områder.

Kompromiset i den sag er, at Israel og EU nu er blevet enige om, at der skal udvikles en såkaldt mekanisme, der skal overvåge finansieringen og forhindre, at EU er med til at finansiere projekter i de besatte områder.

Horisont 2020-programmet vil over en årrække tildele israelske forskningscentre og institutioner mere end 3,5 milliarder kroner, hvilket gør aftalen meget attraktiv for Israel.

Efter et sammenbrud i forhandlingerne tidligere i denne uge begyndte en række højere israelske uddannelsesinstitutioners repræsentanter at lægge pres på premierminister Benjamin Ne-tanyahu med henblik på at finde en løsning. Kompromiset kom efter timelange telefonsamtaler mellem EUs udenrigsminister Catherine Ashton og Israels justitsminister Tzipi Livni. Det mangler dog stadig at blive godkendt officielt af begge parter.