Hiv og aids i vækst i Mellemøsten

Seksuelle tabuer gør det svært atbekæmpe smitten i Mellemøsten og Nordafrika

HIV-tests bliver uddelt på et mobilt testcenter i det nordlige Libyen, hvor smitten med HIV stadig er i vækst. Billedet går igen i Mellemøsten og Nordafrika, hvor tabuer omkring sex gør det svært at få bugt med spredningen af smitten.
HIV-tests bliver uddelt på et mobilt testcenter i det nordlige Libyen, hvor smitten med HIV stadig er i vækst. Billedet går igen i Mellemøsten og Nordafrika, hvor tabuer omkring sex gør det svært at få bugt med spredningen af smitten. . Foto: Shehzad Noorani/ Denmark.

Den gode nyhed om, at det overordnet set er lykkedes at standse spredningen af hiv og aids, gælder ikke for Mellemøsten og Nordafrika. I løbet af de seneste 10 år er antallet af mennesker i regionen, som er blevet smittet med hiv, mere end fordoblet. Det samme er antallet af mennesker, der dør af aids. Det viser nye tal fra FNs organisation for hiv og aids, UNAIDS, forud for Den Internationale Aids-dag på søndag.

Udviklingen står i skarp modsætning til et generelt globalt fald på 33 procent i antallet af nye hiv-tilfælde fra 3,4 million mennesker i 2001 til 2,3 million i 2012.

LÆS OGSÅ: En ud af hundrede er smittet med hiv i Rusland

Årsagen til den markante vækst i sygdommen i Mellemøsten/Nordafrika skal findes i befolkningernes meget tabubelagte forhold til sex og seksualitet, mener Saliha Marie Fetteh, ekstern lektor ved Center for Mellemøststudier, Syddansk Universitet, med særlig viden om blandt andet seksualitet i Mellemøsten. Hun peger på, at meget få tør lade sig teste for sygdommen, fordi hiv ses som et bevis på, at man har brudt centrale sociale og religiøse normer.

Hiv forbindes med homoseksualitet, med sex før ægteskabet og med sex uden for ægteskabet. Tre ting, som alle er meget tabubelagte, og som de færreste vil risikere at få blotlagt ved at gå til lægen, siger Saliha Marie Fetteh.

Hun ser ingen tegn på, at der umiddelbart er en større åbenhed på vej.

Når selve det at have et sexliv er fyldt med tabuer, er der langt igen til en åbenhed omkring de forhold, der er skyld i, at man kan få hiv, siger Saliha Marie Fetteh.

Thomas Hoffmann, professor mso på Teologisk Institut ved Københavns Universitet, hvor han blandt andet arbejder med køn, krop, seksualitet og islam, er enig i, at roden til den markante vækst i hiv-smittede skal findes i det meget anstrengte forhold, der er til seksualitet uden for den ramme, der hedder ægteskab. Et problem der forstærkes af, at mange mænd bliver gift i en sen alder, fordi deres familier har svært ved at spare sammen til medgiften.

Vi står med en masse mænd, som er oppe i 30erne, før de bliver gift. De må ikke have seksuelt samkvem med andre, men de har et behov, og det får de afløb for både hos andre mænd og hos prostituerede, siger han.

Thomas Hoffmann henviser til, at der er en lille elite i de mellemøstlige lande, der er begyndt at diskutere seksualitet, herunder risikoen for hiv/aids, men for det store flertal er forholdet stadig noget, der er farligt og vanskeligt at navigere i.

Det vil ikke være muligt at bremse sygdommen, før der kommer mere åbenhed om hele det seksuelle område, siger han.

Ifølge UNAIDS er 80 procent af de hiv-smittede i Mellemøsten og Nordafrika ikke klar over, at de er syge. Regionen har den højeste andel af ubehandlede hiv-tilfælde i verden.

Smitterisikoen er betragtelig, fordi det også er usædvanligt at bruge kondom. Ifølge Shereen El Feki, britisk-egyptisk journalist og forfatter til bogen Sex and the Citadel (Sex og citadellet), har undersøgelser i Syrien vist, at kun 13 procent af de prosituerede bruger kondom, mens det gælder for 35 procent i Yemen. I Tunesien sagde 29 procent af 1000 interviewede homoseksuelle mænd, at de brugte kondom under deres seneste samleje.